用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校預留學位/優先取錄特異功能人士,是本末倒置。 ...
樓主: jiljill
go

學校預留學位/優先取錄特異功能人士,是本末倒置。   [複製鏈接]

jiljill 發表於 24-5-13 13:39
EK 咁多家長,得十個對手唔算多。

睇你咁多牙齒印,十個係保守估計啫。
我去five guys一路食免費花生,一路睇你點打。
加油呀,我睇好你呀。

MegaKnight 發表於 24-5-13 19:02
睇你咁多牙齒印,十個係保守估計啫。
我去five guys一路食免費花生,一路睇你點打。
加油呀,我睇好你呀。 ...

香港家長最緊張讀書成績,即使小朋友跟唔上一樣照谷,走去玩特異嘅其實係少數,十居其九都係成績差到失救,抱破爷沉舟之心搏一搏。

jiljill 發表於 24-5-13 21:29
香港家長最緊張讀書成績,即使小朋友跟唔上一樣照谷,走去玩特異嘅其實係少數,十居其九都係成績差到失救 ...

點會係咁,香港家長唔緊張成績㗎喎,仲非常支持同體藝並重,雖然可能自己果啲就唔太鼓勵,否則又如何以咁擁躍回你呢,仲吹咗咁多版了~

jiljill 發表於 24-5-13 21:29
香港家長最緊張讀書成績,即使小朋友跟唔上一樣照谷,走去玩特異嘅其實係少數,十居其九都係成績差到失救 ...

回應九唔搭八,重作!

jiljill 發表於 24-1-9 13:08
教育的初心是啟蒙、求知、求真。

現今很多學校也預留部分學位收錄特異功能人士,甚至優先取錄這些學生,這 ...
我認識的音樂很強的學生,都是學習超級厲害的,體育生有學習不好的學生

回覆樓主:

跟唔上-樣照谷,呢啲咪低層次。正確方法應該找出學習動機同設立適當學習目標,每日、每週、每月;然後是學習計劃。。。

運動生,學習唔好,可能是體力透支及沒有分配好時間。因為如果腦筋唔好,其實運動也未必出色,除非純體力,無競技、戰術嘅運動。

音樂超強=學習超厲害;似乎係必然,因為要有最強大腦及毅力,追求每粒音嘅音色嘅執着,思考語氣及音樂想像力,呢啲能力放落去讀書,真正懂思考,事半功倍,加上學習動機就係為咗同世界音樂交流、或者賺多啲錢然後再追求音樂夢想/興趣。

之前提到Jackson Wang, 其實好例子,如果係女仔,中學時絕對可以入DGS(emoji)(emoji)(emoji)佢唔做運動員,走去韓國做練習生,爆紅咗,真係好努力同堅勁先做到,知唔知韓國年年有幾多呢啲練習生,絕對唔容易啦⋯⋯證明運動特異嘅人,其實有好高potential to achieve

mcl233 發表於 24-5-13 21:51

點會係咁,香港家長唔緊張成績㗎喎,仲非常支持同體藝並重, ...

我哋玩接龍,睇下有幾多家長覺得運動比讀書重要:

MegaKnight
Rpp
Ba.a.ba

gznoc 發表於 24-5-13 23:40
我認識的音樂很強的學生,都是學習超級厲害的,體育生有學習不好的學生

音樂有少少唔同,可能音樂對腦部開發都有啲幫助。

boboapril 發表於 24-5-14 00:11
跟唔上-樣照谷,呢啲咪低層次。正確方法應該找出學習動機同設立適當學習目標,每日、每週、每月;然後是學 ...

感覺 JW 同張生一樣,讀書應該好唔掂。

jiljill 發表於 24-5-14 08:14
感覺 JW 同張生一樣,讀書應該好唔掂。

呢點我就唔係咁認同你。他們倆祗是專注自己喜歡嘅体藝而己。始終你所講那些名校,係有吾公平及變態嘅學習方式,若是學術與體藝都兼顧到嘅孩子,當然冇咩問題,衹是能力不及祇有體藝進入學校,這就只會浪費學校資源及孩子體藝的能力。有些家長提及憑咩那些祇有特異功能孩子入了讀不到,但佢哋有否諗憑咩孩子一定會讀到,而又唔會影響到體藝發展?明知香港學校特別要求高學術,特別這些名校,是否有真正體會到孩子真正既身心發展?仲話講咩全人教學,其他學校就唔可以有全人教學嗎?還是家長衹要自己面子而已。

天外之人 發表於 24-5-14 09:27
呢點我就唔係咁認同你。他們倆祗是專注自己喜歡嘅体藝而己。

這是香港的情況,讀得到書的不會選運動。有些人說小朋友可以兼顧,玩玩下可以,要去到某程度就一定有取捨。以香港而言,99% 都是選讀書。所以結論是頂尖運動員成績一定差;尖子運動一定唔好。

有沒有例外?有,但非常少,EK 肯定沒有。

jiljill 發表於 24-5-14 09:32
這是香港的情況,讀得到書的不會選運動。有些人說小朋友可以兼顧,玩玩下可以,要去到某程度就一定有取捨 ...

這點我認同你,好少家長會按孩子意願身心發展。

天外之人 發表於 24-5-14 09:39

這點我認同你,好少家長會按孩子意願身心發展。

也是為子女好

jiljill 發表於 24-5-14 09:42
也是為子女好
個個家長都係為子女好,衹係對與錯及值唔值得衹有自己知道,教育制度攪到孩子成長既開心指數唔會高得去邊,好像見到連暑假都要補習,連補習班都開始要攞籌才有機會入......咁既學習方式.....真係孩子生活連貓狗都不如.(錯......狗在香港更無地位)

天外之人 發表於 24-5-14 10:26
個個家長都係為子女好,衹係對與錯及值唔值得衹有自己知道,教育制度攪到孩子成長既開心指數唔會高得去邊,好 ...

確是如此,我小朋友早已經報了暑假補習班(要鬥快報名先有位)。

我不太在意她們現在快樂不快樂,我比較在意她們以後快樂不快樂。

jiljill 發表於 24-5-14 11:00
確是如此,我小朋友早已經報了暑假補習班(要鬥快報名先有位)。

我不太在意她們現在快樂不快樂,我比較 ...

其實都可以講你係怪獸家長之一,不過大部份都係咁,畸形既教育做成(可能全世界都係),我冇親身領受過這些情況,不知道原來補習班同名校一樣咁恐怖。怪不得有些學了高知識騙錢既人用呢D方法去賺錢,騙取好多為了孩子將來既家長扑三扑四去做野賺錢回來比呢D補習社(間中都聽到新聞事件報導)
你不太在意她們現在快樂不快樂,衹係比較在意她們以後快樂不快樂。的確如是,但.......之後既一分鐘你都唔會知道會發生什麼事,若是可悲事情發生,孩子連成長快樂既童年都沒得享受過

天外之人 發表於 24-5-14 11:56
其實都可以講你係怪獸家長之一,不過大部份都係咁,畸形既教育做成(可能全世界都係),我冇親身領受過這些 ...

我比較相信大數據,不會為了那百萬份之一出現的問題而憂慮。

回覆樓主:

我身邊都有啲親戚朋友會講,儲咁多錢為乜?如果聽日死咗你就戇居喇!

我自己反而會諗到100歲都仲未死,我仲可唔可以保持到依家嘅生活水平。

jiljill 發表於 24-5-9 16:05
課堂不需要多元
回歸後,老董和眾官員要改革教育,原因係一眾中外商界認為香港傳統學校畢業生完敗俾國際學校學生;溝通,演示,創意,解難,執行等多方面都輸晒, 所以在課程中加入多元元素,但最後執行能力欠奉,變成東施,畫虎類政策。其實不用擔心,估計不久將來會改回傳統儒家教育機制,多元等留返俾國際學校做吧!

akys 發表於 24-5-14 13:34
回歸後,老董和眾官員要改革教育,原因係一眾中外商界認為香港傳統學校畢業生完敗俾國際學校學生;溝通,演 ...

老懂是一個眼高手低的人

他造成的禍害順次序如下:

大學學位過剩(間接引致黑暴)
郵輪碼頭(浪費稀珍土地)
乜乜港物物港(無一個成功)

唯一建樹係放寬地積比率,令到樓宇可以起高啲同密啲,不過佢下任又走回頭路。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊