用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 作文無100分 培正小二生要寫反思書
樓主: laupig
go

作文無100分 培正小二生要寫反思書   [複製鏈接]

回覆:作文無100分 培正小二生要寫反思書

回覆 naughtybj 的帖子

我都想知你覺得正確嘅教育制度是甚麼?你咁有研究,想請問你小朋友現在就讀甚麽學校?一定係一間好出色嘅學校喇,相信你絶對係求學不是求分數嘅家長,平日一定唔會好似其他家長咁追求名牌幼稚園和小學,亦唔會要小朋友去上呢樣上嗰樣堂嘅,同唔同意?我希望你將來小朋友間學校有咩不公平事,一定要第一時間post上嚟,我實第一時間撑你。

引用:Quote:原帖由+ethan1002+於+15-02-01+發表

原帖由 naughtybj 於 15-02-01 發表
In fact, everyone doesnt like to be blamed; including me myself; but if you want to improve, the bes ...
其實每個人也有自己對教育嘅一套想法,講來講去,都係叫你不用太大反應,在EK等網上世界,講起來沒人知你是誰,想講咩就咩,可以不理本身道德價值,可以不需承擔責任,一次過罵一間學校的家長,說他們不理小朋友嘅真正學習等,對於學校家長的不尊重,我自己作為其他學校的家長只是忍不住出聲,要講或者請先反省一下自己言行,不要傷害他人

引用:Quote:原帖由+ethan1002+於+15-02-01+發表

原帖由 naughtybj 於 15-02-01 發表
In fact, everyone doesnt like to be blamed; including me myself; but if you want to improve, the bes ...
還有,我反唔反思純個人事情,你知我冇嗎?你係都要執著於呢件事去拗有用嗎?我又有需要改咩呢?你識我?你知我對教育嘅方法/思想是甚麼?勸你不要再為難別人,請不要因別人未能認同你的言行而去要停止別人點做,每件事情總有不同意見,但請尊重別人

回覆 FRUTIPS 的帖子

崇真都有呢種問題? 我有聖同事講青衣聖公會的小學有唔俾同學課堂上去廁所,就算你舉手真係超急都唔俾,所以初上小學時常常瀨尿。

講真,我作為培幼家長,相信冇人俾我更緊張,我地班家長第一時間在群組內討論,目的係希望了解事件嘅真相先,當知道真相後大家都鬆了口氣。我只想你知道,如果學校真係有咁嚴苛無理嘅條件,我諗我小朋友都讀唔上囉,我唔係重分數嘅人,而我亦相信小朋友作文唔會有100分,普通科都冇90分!我見岀面有家長仲嫌培正課程淺添!你一味話人唔接受現實,又話知錯唔改,但你又唔肯了解咗真相先,咁叫人點認同你呀?我唔會再回應你嘅言論喇!

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請冷靜及理性討論, 因此報導在小學雜談已有一個, 請各會員到該討論區繼續討論, 現關閉此帖, 謝謝!

另提醒會員, 切勿作跨版式重覆發帖, 這是違規行為, 敬請注意!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-02-01+發表I

原帖由 ethan1002 於 15-02-01 發表
其實每個人也有自己對教育嘅一套想法,講來講去,都係叫你不用太大反應,在EK等網上世界,講起來沒人知你是 ...
誰人開始人身攻擊,還敢口口聲聲說自己對事不對人?

引用:回覆+naughtybj+的帖子 我都想知你覺得正

原帖由 lutang 於 15-02-01 發表

我都想知你覺得正確嘅教育制度是甚麼?你咁有研究,想請問你小朋友現在就讀甚麽學 ...
別人子女讀甚麼學校,跟培正的錯誤做法有何關係?

我唔係太信

我信培正係好傳統嘅學校,唔係人人頂得順。

其实呢~~“培正馬騮頭”都有得你叫,唔係浪得虚名吖~我地有唔少都係玩多过讀,7、80分等閒事,但从來印象中都無罰小息、見家長吖~

我正是培正小二的家長,其實只要看到報導「作文要求100分」這幾隻字,已經唔使信,係人都知作文冇100分
如果大家好關注培正教育立場是否冇滿分就要寫「反思書」,我可以話:
1.一年級開學家長會科主任就話:你地唔好要求小朋友成績有100分,因為係唔會有100分,成績計測考+常分,冇人會拎到100分,只要全科合格便能升班了
2.我小朋友呢2年拎7、8十分係等閒事,從冇收過老師電話要求外補或寫反思書
3.二年級開學家長會校長話知道小朋友應付學業已很累,不要求我們每人仲要操一項體藝,自由選擇便可,大家拍曬手,我係其中一個,我自己唔贊成被迫操一項「特異功能」去滿足學校

所以,今次事件,只有寫「反思書」確實發生了,但只發生在一班小二,如果係學校立場,全校48班都要寫了!

一位年輕老師,把事情弄巧反拙,相信她沒想到自己一個決定引起咁大風波,以我所知,她是一位有愛心有熱誠的老師,學生家長們都喜歡她,今次要小朋友「反思」,或許她是想小朋友了解自己不足地方,有待進步,她這做法確欠缺了點,但我想講就算大家都真係覺得佢今次係錯,都沒必要再攻擊她了,我相信她已經好難受、深感歉意

我剛跟女兒看了一篇文章「身體傷害,只要傷口癒合便不再痛;語言傷害才是最大的傷害,可以痛很久」

她現在已經要面對校方面對家長開一次大的會議,我們已經是出來工作多年的成年人,對一個剛做事不久的後輩是應鼓勵她,經驗是磨練,我們家長們大多都繼續支持她,不是甚麼盲撐,而是基本應給機會別人,經一事長一智吧

sheffield   support!  發表於 15-2-2 11:21
Yanamami  支持  發表於 15-2-2 07:50

引用:我正是培正小二的家長,其實只要看到報導「

gillielam 發表於 15-2-2 01:48
我正是培正小二的家長,其實只要看到報導「作文要求100分」這幾隻字,已經唔使信,係人都知作文冇100分
如 ...
多謝這位家長非常清晰,客觀及持平地交待了這件事。  很好,即使老師本身出發點是好,但做的方法有不妥,是事實。 不過能勇於承認,學校亦能檢討,勇於面對,是很好的。
我同意人誰無過,亦覺得學校能安排妥當,令家長安心的話,這件事亦能帶給大家正面訊息,所謂教學相長,大家也有改進的空間。

利申 :我不是培正家長,但我是培正校友,愛之深責之切,是我對母校的感覺,相信也是該位老師的原意。  大家再努力吧!

Yanamami  边个社?我係晶社   發表於 15-2-2 11:14

在這件事,太多人多焦點集中在名校、分數、壓力等話題,為什麼不反思傳媒扭曲社會價值的力量、傳媒的可信性呢?

Yanamami  咪係!  發表於 15-2-2 11:12

回 Yanamami : 你是師姐,我是德社。  

Yanamami  晶社有好多細路妺係德社   發表於 15-2-2 11:47

引用:在這件事,太多人多焦點集中在名校、分數、

原帖由 ILMAMA 於 15-02-02 發表
在這件事,太多人多焦點集中在名校、分數、壓力等話題,為什麼不反思傳媒扭曲社會價值的力量、傳媒的可信性 ...
Agree
傳媒仲可怖

錯了而改過就好了, 真的不要有什麼反思書了
縱然老師背後動機係好意 , 用寫呢種做法真的好灌輸扭曲價值觀 , 思為好落伍 , 將事情小事化大 ,永遠在要讀好書的井裡不斷自我反思自我提升.不斷做好... 但不能培養小朋友宏觀的心 ...樣樣都不寫係要寫反思學校成績,  ...傾吾得?想起都驚!

gillielam 發表於 15-2-2 01:48
如 ...

Support!

我的孩子是讀 IB 學校的,而我自己也是修讀教育的。

在教育學院裡學的理論,反思(以我所知是從 Reflection 譯來)是學習的一樣非常重要的過程,現代教學法都講求要 explicitly 帶領孩子去“學會反思”,也就是所謂 Learn to Learn 的其中重要一環。我不想拋書包,但我相信教育界的都明我講什麼。

我孩子的學校,“所有”評估完,“所有”專題報告做完,孩子都要寫反思。從來,都沒有任何一位家長覺得奇怪。

既然是“西方的理論”,「反思」當然不只是查找不足,也絕對和應該是正面的,例如可以是關於時間管理的,可以是“有認真覆卷”,也可以“因為提早開始溫習,考試前睡得早,今次評估能集中精神去做好,所以我以後都要提早溫習了”!

至於是不是“因為”作文不 100 分,“所以” 要反思。這個 causal relationship 是真有其事還是亂扣帽子?有沒有 evidence 呢?
事實一:全班孩子作文都沒有 100 分。
事實二:全班孩子都要寫反思書。
事實三:全班孩子的家長上星期都沒有捐$給東華三院。
咁如果報紙 Headline 是:“家長沒有每星期捐$給東華三院,孩子考完試要寫反思書。”

我不認同是年輕老師的弄巧反拙,而偏向認為是報章的嘩眾和誤導,可悲的卻是一些人的反應。

‹ 上一主題|下一主題