用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 問:優才出offer未?有幾多人已經交左功課? ...
樓主: Cavebaby
go

問:優才出offer未?有幾多人已經交左功課?   [複製鏈接]

引用:Quote:yylemami+發表於+14-11-19+19:12+唔

原帖由 AgapePa 於 14-11-19 發表
有人冇conditional offer, 可能係因為3rd in搶答唔到
我仔答咗4 條、但有2題忘記舉手。都驚\",扣分、唔收佢。
好似得10 題問題、係有小朋友冇得答問題

引用:Quote:yylemami+發表於+14-11-19+20:36+只

原帖由 maomaochoi 於 14-11-19 發表
嘩嘩嘩你好勁呀!你點知!佢同我講男拔有錢就入得,喇叭有錢都未必入呀!又話幾多男拔媽求佢要喇叭試卷!又 ...
Situation 似我細個、姑媽成日同我媽比較
我媽同我地都唔開心。
但turn out 我地幾兄弟姐妹出路都好過晒姑媽D仔女。
加油!

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+14-11-19+發表有

原帖由 mamay 於 14-11-20 發表
我仔答咗4 條、但有2題忘記舉手。都驚",扣分、唔收佢。

...
我仔話無搶答,做動作答問題。佢話有小朋友無做動作。佢唔係做得最快嗰個。

mamay 發表於 14-11-20 07:56
我仔答咗4 條、但有2題忘記舉手。都驚\",扣分、唔收佢。
  ...
答咗4 條係超班喇,
無 Offer 個位, 係一條都無答

maomaochoi 發表於 14-11-19 20:46
係我老公個妹好難疏遠...佢會不斷係我地面前阿之阿左,阿仔聽到會唔開心我真係唔想...當然優才不是的最心儀 ...
淡定,淡定,我媽媽從來不當人家面誇我們,別人誇自己的仔我媽媽就聽著,但是也不會回家和我們做比較。所以,我們也無所謂的。我媽媽常說,人生路很長,何必爭一時的長短。
我覺得如果你和你老公能淡定,娃不會受影響的,反而心胸和見識因為這件事情更大更好。

AgapePa 發表於 14-11-19 22:37
有人冇conditional offer, 可能係因為3rd in搶答唔到
阿女話唔洗搶答, 小朋友舉手, 老師揀人答, 阿女話答左一條, 不過確實有小朋友冇舉手.冇答問題.

hongk 發表於 14-11-20 10:57
淡定,淡定,我媽媽從來不當人家面誇我們,別人誇自己的仔我媽媽就聽著,但是也不會回家和我們做比較。所以 ...
你媽媽做得好好呀, 值得學習...

引用:Quote:yylemami+發表於+14-11-19+20:36+只

原帖由 maomaochoi 於 14-11-19 發表
嘩嘩嘩你好勁呀!你點知!佢同我講男拔有錢就入得,喇叭有錢都未必入呀!又話幾多男拔媽求佢要喇叭試卷!又 ...
你的姑仔真的好麻煩,不過我通常我都選擇沉默唔理,自己的孩子自己欣賞便夠了,我會選擇事後同個仔心理follow up, 只要爸媽support, 現階段的小朋友不知道peer group pressure。不要和老公炒了,父母看法不一致,這反而對小朋友有影響。我們也為自行放棄了一些offers, 決定了,便不要回頭看。加油!

淺草 發表於 14-11-20 11:10
你媽媽做得好好呀, 值得學習...
真的很感謝我的睿智的媽媽,她沒錢,因為孩子們多沒出去工作(雖然她的機會很好,但是放棄了),但是她的心胸很寬廣。
曾經有個男孩子的媽媽,每次見到我媽媽都說,女孩子讀書,就是小學好,中學就不行了。我媽媽總是不反駁。因為她的淡定,我聽了很多次似乎都沒有對我造成什麼影響。中學有一次和同學出去遇到這個媽媽,她問我學習怎麼樣?我就和我媽媽教的一樣,”不行啊!“ 中國人講究謙虛嘛!這個媽媽就又原話又說一遍,我學我媽媽,也沒說什麼。我同學受不了了,她學習在班裡很好啊!

回覆:問:優才出offer未?有幾多人已經交左功課?

多謝大家的鼓勵,其實我都係從來唔會誇獎阿仔,但佢問到我就答。我同老公嘈係因為佢每次都幫住佢阿妹,我只係想叫佢stop佢妹妹把口,但佢反而叫我體諒佢,因為佢阿妹同班c9一齊都只係講埋呢啲野。當然我都明白唔應該受佢影響,但佢真係好煩,上親黎我屋企一定彈我工人,連佢2個仔都係咁(有樣學樣),搞到我工人唔like又搞到我個仔學埋閙工人。我細個都係生活係比較之下,我真係好唔開心。好記得佢問我攞荔天小一試卷(我個friend俾我參考),佢一手攞俾個女問佢識唔識(當時讀K2),然後佢話"Cher! 小一都咁淺!" 我阿仔之後又學埋Cher Cher 聲...你話之後做幾多輔導都冇用啦!個時優才有second in,佢居然走去係咁問啲八婆團,當然又係咁彈,搞到我老公唔多唔小都唔鍾意間學校...係咁話要自行...我唯有放棄

啦咁自行你選邊間??但係你d親友都會說三道四. 睇開d

引用:啦咁自行你選邊間??但係你d親友都會說三道

原帖由 wong0723 於 14-11-20 發表
啦咁自行你選邊間??但係你d親友都會說三道四. 睇開d
自行咪就係我老公同佢阿妹間母校😔,雖然唔錯但20分都有點難抽

乜要搶答架咩?阿女佢話有舉手,但老師有揀佢。我地都有offer

引用:乜要搶答架咩?阿女佢話有舉手,但老師有揀

原帖由 Cavebaby 於 14-11-20 發表
乜要搶答架咩?阿女佢話有舉手,但老師有揀佢。我地都有offer
仔話老師pick 舉手快個個

引用:多謝大家的鼓勵,其實我都係從來唔會誇獎阿

原帖由 maomaochoi 於 14-11-20 發表
多謝大家的鼓勵,其實我都係從來唔會誇獎阿仔,但佢問到我就答。我同老公嘈係因為佢每次都幫住佢阿妹,我只 ...
唉,聽到都覺佢煩,更何況你親歴其境,登你慘。可唔可以唔俾佢上黎屋企?其實佢兩個小朋友個品教唔好,讀書幾叻都冇用。你或者從阿仔角度勸你老公,通常一牽涉仔女利害,老公會合作d(例如我老公為咗仔女戒電視打機及零食)

引用:Quote:原帖由+wong0723+於+14-11-20+發表啦

原帖由 maomaochoi 於 14-11-20 發表
自行咪就係我老公同佢阿妹間母校😔,雖然唔錯但20分都有點難抽
Any back up offer?

回覆:mamay 的帖子

今埸要加櫈、坐到禮堂尾!

引用:今埸要加櫈、坐到禮堂尾! +

原帖由 mamay 於 14-11-20 發表
今埸要加櫈、坐到禮堂尾!
非常好,很乖

回覆:問:優才出offer未?有幾多人已經交左功課?

因為擺少左位。

回覆:chungmanchung20 的帖子

仲會唔會寄信比 conditional offer ? 定係call 咗就算?
驚老公聽漏嘢,是否明天2pm, 旺角,帶cheque 同出世紙?

‹ 上一主題|下一主題