用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學知園面試歸來
樓主: babykellie
go

學知園面試歸來   [複製鏈接]

回覆:學知園面試歸來

我都係用家,大仔係LH讀緊,小兒好鍾意返學,好鍾意學校既老師!!雖然佢係細仔,但學校都比咗好多包容同耐性佢~!!另外特別要讚一讚學之園套自家編制既教材,設計真係非常之用心,內容豐富生動又有趣,絕對係學校用心之作!!
我細女都有in今年既N班,我真係好希望佢有幸成為學之園既一份子~
希望各位家長都可以找到自己心儀既幼稚園!!

引用:Quote:原帖由+noknoknok+於+14-03-18+發表

原帖由 kitmantsoi 於 14-03-18 發表
學之園並非神校,反而係幾年前籍籍無名但近年來努力而得家長歡迎。
明白面試感覺令家長對學校觀感不同,但 ...
So happy for your sharing with such positive achievement from LH's education to your son ! wish all children can be able to enjoy the school life also the parents can feel satisfied with the school they finally chosen

five555 發表於 14-3-17 23:37
還有,全班7成學生是大仔大女,8,9,10月出生的都好似無。

我孩子PN時,半班學生的出生月份是一月或之前的,即是一月都只算中B。有910B,不過是之前一年的。

請問康城收多少人?thanks

引用:interview已完结,有冇媽咪可以講下凱帆校

原帖由 b_mami 於 14-03-18 發表
interview已完结,有冇媽咪可以講下凱帆校單對單interview時考左咩,同埋校長問左咩問題。thank you

...
喺幾件物件中叫小朋友拿杯,書及臘筆給老師,叫小朋友説"杯"和拿杯給我飲水。PS: 我係in 英文的。

本人住在康城會不會對收生有幫助?

回覆 kitmantsoi 的帖子

你的例子顯示你得到了包容,但我當時的情況則真的並不恰當也欠缺包容。

noknoknok 發表於 14-3-18 00:29
回覆 miffybb2012hk 的帖子

其實都是的,這令我再對這學校沒什麼憧憬,學術如何了得,被如何形容為神校, ...

作為用家,我從未想過學之園是神校。我認識的學之園家長普遍也不在乎學校是否神校。

不要這麼快作出結論吧,收先想啦。

回覆 hoihoima 的帖子

神校,我諗係指多家長仰慕,極多人想申請之學校,同埋會貼哂每年有幾多學生入蔡繼有之類小學的學校。

希望這定義中的。

回覆 hoihoima 的帖子

就係我地唔係用家,所以唔清楚校內既老師係點!我可以理解noknoknok、first impression 好緊要!等如你去餐廳食飯,如果service差,你對呢間restaurant 既impression都唔會好!所以就係希望用家可以係到分享下!我覺得如果件事係發生係你地身上、你地一樣好難受!

回覆 adalyho 的帖子

同意,我其實只係想講這件對待面試學童欠包容,並不是說學之園對其學生欠包容。當然事件令我對學之園印象分有扣減,但無損其他用家,因為你們的孩子仍得到好的教育及包容。我只覺得幼稚園對面試學生應多一點兒的尊重。

回覆 noknoknok 的帖子

我都係in海杋校,幸好當日interview我個女既老師個個都好nice, 我個女第一part勁喊,但老師不停鼓勵佢,叫佢唔好喊!好有耐性!如果件事係發生係我身上、我一定會好嬲!小朋友只得兩歳人仔、就要去面試、問呢樣、問個樣、要坐定定,叫你跳舞要跳舞、坐就要坐!其實佢地已經好叻!可以既話、請對家長及小朋友一點既尊重!呢樣係做老師最基本既要求!

想問大家in時有冇俾積木同電話小朋友揀?

b_mami 發表於 14-3-18 11:02
你預佢四班大概100人啦
http://www.learninghabitat.org/en/placement_results/pr01.htm
有無人知192+11呢2個數點黎架? it seems an awful lot of students in that campus!

引用:Quote:b_mami+發表於+14-3-18+11:02+你預佢

原帖由 journeyman 於 14-03-18 發表
http://www.learninghabitat.org/en/placement_results/pr01.htm
有無人知192+11呢2個數點黎架? it seems a ...
192 是LH k3 total got p1 offer , not actual student number

其實本人真心覚得學之園嘅interview 係有用心去了解每位小朋友的性格才決定小孩是否適合他們學校教學方式!因為我囡報了幾間名幼(HKPS, St.Cat, 或普通的邨校),我發現那些interview很求其,根本in完都唔知in乜嘅,很快的過程中,又怎去了解到小孩的個性及特質!所以學之園是我囡in得最開心的一間,它有足夠時間去觀察小孩,從而選擇合適的!

Arha! that resolved the mystery for me. Thanks a lot Jessica!

引用:本人住在康城會不會對收生有幫助? +

原帖由 siubody 於 14-03-18 發表
本人住在康城會不會對收生有幫助?
我都想知,哈哈

醒目開學勳章

journeyman 發表於 14-3-18 14:05
有無人知192+11呢2個數點黎架? it seems a ...
如果你係講凱帆校,他們今年有82位學生,標題下有註釋註明。

journeyman 發表於 14-3-18 14:05

Deleted
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。
‹ 上一主題|下一主題