用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 外斜視?
樓主: RINGO
go

[視障] 外斜視? [複製鏈接]

回復 1# sungmingma 的帖子

唔係喎....去威記睇得,應該有兩 parts 跟進的...一 part 係斜視及小兒眼科,一part 係眼科-視覺矯正....其中一 part (唔記得邊 part) 係會幫孩子 check 哂所有野架喎....
anyway, 你可以出去坊間視力中心,搵驗光師 check 下....

回復 1# gardenwoods 的帖子

係呀, 睇兩邊, 跟你一樣呀.4個月後返去覆診, 到時我問一下醫生佢個立體感係點樣? 多謝你架回覆!
sungmingma

本想決定做第2次手術,但在盲人輔導會低視能中心視光師給了我另一個視軸訓練,本來以為冇用,盡管一試無防,一個月后我自己發現囡囡真的累時都沒有斜視眼走開,回去覆查視光時,真的有改善,現在又換了另一套工具回家再做,真的希望按現時進度可以不用做第2次手術,我自己覺得再好的醫生做完外斜手術冇事,過一段時間都會有不同程度的再斜,在這裡和我同樣的家長也有不少.

wow,真令人鼓勵呢!加油!
另,可否多講一些有關既視軸訓練是怎麼做的?
謝!
原帖由 candytsy 於 10-12-6 10:13 發表
本想決定做第2次手術,但在盲人輔導會低視能中心視光師給了我另一個視軸訓練,本來以為冇用,盡管一試無防,一個月后我自己發現囡囡真的累時都沒有斜視眼走開,回去覆查視光時,真的有改善,現在又換了另一套工具回家再做, ...

視軸訓練是借助一些工具(器具),戴著一紅一綠的左右兩色眼鏡去看一些經過特別設計的紅,綠圖,當眼在同一視軸時(冇外斜)能看到的東西和眼外斜時看到的不一樣,不時要問她看到什麼,要她使用眼肌,不用力就看不到正常眼看到的東西,不斷移開重疊的紅綠圖使眼在同一視軸看圖,越移開圖就要越用眼肌力,就好像練拉根一樣,不斷訓練外斜的眼肌.每個月都會增加一些難度及更換訓練器具.因為這個訓練是要由專業的視光師教的,可能我表達得不够好,因為我都係要听從她的指示去做,現時該中心只有一位視光師能做這個訓練,所以這個訓練要小朋友大一些才能做,因為要她明白及配合.又要家長有耐性在家做.因為不想再做手術,所以我好俾心機同囡囡做,每天一小時的訓練比功課還要認真.
原帖由 gardenwoods 於 10-12-6 20:48 發表

wow,真令人鼓勵呢!加油!
另,可否多講一些有關既視軸訓練是怎麼做的?
謝!

回復 1# candytsy 的帖子

明白了...多謝分享...祝願你囡囡練習順利!

去左政府到覆診,視力正常,雖然間唔中有小小飛出,但比最初好好多,不用庶眼及訓練,下月再到私家覆診。繼續觀察中...長期作戰。希望各位小朋友身體健康。

原帖由 maybaby 於 10-9-24 22:28 發表
眼見我仔斜視日增嚴重,老公点都唔肯做手術,怕有風險,會盲,可以点?

其實呢個手術風險唔大。

由當初知道亞仔有斜視,整整2個月都瞓唔好,現在都有4年時間了,我其待夠7歲,E生話就唔會有弱視出現,只係外觀問題,講到外觀,亞仔間中都會斜開去,次數都幾多吓,我都好煩ar

手術其實真係好簡單,只是調教(拉緊或放鬆)一兩條眼肌,常見問題反而係做得太多,變左內斜,或做得唔夠,兩種情況都好大機會做多次.
當然,亦有很多一take過攪掂.

原帖由 maybaby 於 11-2-11 22:50 發表
由當初知道亞仔有斜視,整整2個月都瞓唔好,現在都有4年時間了,我其待夠7歲,E生話就唔會有弱視出現,只係外觀問題,講到外觀,亞仔間中都會斜開去,次數都幾多吓,我都好煩ar ...
無知是福

如果係1/3時間係外斜出去,你地會選擇做手術嗎?

我女以前倦和剛睡醒或看遠時有時會飛開,但叫一叫佢又會集中返,好難計有幾多時間,但毎日也有幾次.
現在已做了手術,次數少了很多,角度亦很少,外人難察覺,只是父母會知.

原帖由 maybaby 於 11-2-15 22:31 發表
無知是福

我囡的醫生建議如果外斜出去時間有1/2或多於一半就應考慮做手術.
我囡做完手術一年內都好好,后來又返轉頭,現在在盲人輔導會接受視光師做了四個月的視軸訓練另我有意想不到的收穫,因為就算第一次手術后囡囡做斗雞眼眼操都做得一般,但近月我見佢做到常人所做的效果.我真係好開心,希望可以keep住,應該可以唔使第二次手術.
原帖由 maybaby 於 11-2-15 22:31 發表

我有一問題,想大家俾意見...

囝囝 5歲,由bb時代開始一直有右眼間歇性外斜 (最嚴重時起碼有50%時間飛出飛入)...4歲時我讓他試了另類療法...過去一年,外斜問題於外觀上改善了很多,到依家只有很攰很攰時或站在他右手邊時,才會發覺他右眼眼珠轉向有點怪...他視力良好,而且立體感等並無問題...但,如果要囝囝特別做一些眼球上下左右轉動的動作時,很明顯他有點力不從心....想問,如果照依家情況,囝囝一路都視力良好既話,就算眼球活動不靈光,我是否應該收貨?!or 還是要繼續追求更好的結果呢?

Thank you very much!!

你的醫生有何建議?
我女一向也是看開公立,医生也建議她做,可惜等太久及有些不放心·
後來经人介紹看私家,意見一致及可負擔,就做了。

不過她除眼操外,未有做過視軸訓練,前的幾位既然效果不錯,不妨試下再作決定·

因手術視乎醫生經驗、判斷及彩數,小心d好·

原帖由 gardenwoods 於 11-2-28 19:47 發表
我有一問題,想大家俾意見...

囝囝 5歲,由bb時代開始一直有右眼間歇性外斜 (最嚴重時起碼有50%時間飛出飛入)...4歲時我讓他試了另類療法...過去一年,外斜問題於外觀上改善了很多,到依家只有很攰很攰時或站在他右手邊時,才 ...
無知是福

看過幾個了...私家的沒有一個建議做,因為囝囝視力正常,亦沒有弱視風險,但手術卻存在風險...政府的反而主張做手術 (那醫生一見數據,諗都唔使諗情況下)...

maybe 我也應帶囝囝去 candytsy 所提的盲人輔導會試試...

Thanks a lot!!

原帖由 brian61950 於 11-2-28 23:14 發表
你的醫生有何建議?
我女一向也是看開公立,医生也建議她做,可惜等太久及有些不放心·
後來经人介紹看私家,意見一致及可負擔,就做了。

不過她除眼操外,未有做過視軸訓練,前的幾位既然效果不錯,不妨試下再作決定·

因 ...

政府醫院真係幫唔到你,只要數據合手術就一定叫你做.我囡一直有在明愛眼科,視光師更在囡囡的報告寫明:媽媽一直堅持不想做手術,一看就似不想有責任,係你家人不想做,不是我的問題.囡囡快7歲,我已經打算不想再去政府看了.
我囡的私家醫生講過,視力及立體感都無問題,手術只係外觀的需要,外觀有問題時先撰擇做都可以,他是這樣建議我囡的.
但看你的情況應該比我囡的差,因為做眼球上下左右有力不從心的問題,這個問題越大眼肌會越緊,你的醫生可有同你講.不過手術做不做真的好難決擇.所以我才會去做視軸訓練,希望有其他方法,因為這個只係要花點時間耐性同錢就可以免去手術的風險.
原帖由 gardenwoods 於 11-2-28 23:48 發表
看過幾個了...私家的沒有一個建議做,因為囝囝視力正常,亦沒有弱視風險,但手術卻存在風險...政府的反而主張做手術 (那醫生一見數據,諗都唔使諗情況下)...

maybe 我也應帶囝囝去 candytsy 所提的盲人輔導會試試...

Thank ...

我的情況跟你所講差不多...

可否PM我盲人輔導會的資料?我響網度搵到,但如有你的指引,就包無錯了!謝謝!!

另,你囡囡訓練是一星期一次響中心,另每天在家裡練習嗎?

Thanks a lot!!

原帖由 candytsy 於 11-3-1 09:35 發表
政府醫院真係幫唔到你,只要數據合手術就一定叫你做.我囡一直有在明愛眼科,視光師更在囡囡的報告寫明:媽媽一直堅持不想做手術,一看就似不想有責任,係你家人不想做,不是我的問題.囡囡快7歲,我已經打算不想再去政府看了 ...

回覆 214# gardenwoods 的文章

想問你有咩"另類療法"呀!
我仔都6years了,都係同你一樣,立體感和視力正常,冇弱視風險,只係外觀問題,而毎日間歇性都鈄左出去,最耐斜停留時間為3-5秒,見倒就叫佢望好D,佢先回復正常.

我用既係 homeopathy...

你囝囝情況也算不錯,起碼一叫即可...我囝囝就不能了,回彈控制力不好...

原帖由 maybaby 於 11-3-1 22:18 發表
想問你有咩"另類療法"呀!
我仔都6years了,都係同你一樣,立體感和視力正常,冇弱視風險,只係外觀問題,而毎日間歇性都鈄左出去,最耐斜停留時間為3-5秒,見倒就叫佢望好D,佢先回復正常. ...
‹ 上一主題|下一主題