用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖傑靈女子中學家長交流站
樓主: 尹若藍
go

聖傑靈女子中學家長交流站 [複製鏈接]

原帖由 pinkiesalbe 於 08-11-19 17:48 發表

Agree with u
讀書成績好唔等如品德ok

最近有個例子:
女女個同學A,B一齊在宜家拾到個手電
於是佢地放入個陳列品(傢俬)內
打算看完戲再回宜家處理
(後來決定由A同學拿回家,mon上學再處理)
結一:其實,佢地已經有貪念,為何不 ...

pinky
多謝你有實例比我地參考。 你真係抵鍚架啫

原帖由 KINSTY 於 08-11-19 18:03 發表
若藍,pinky,
多謝你地既鼓勵呀!
我唸我都要番去同個囡傾多d計至得喇!
我都同意你地品德重要過成績,教小朋友真係幾高技巧架!
我都要邊做邊學呀!

果日我去家長日係遲到架,所以唔知若藍你聽到老師講野流動班問題,不過 ...

KINSTY
其實你想知多 d 334學制既野 , 你可以上學校綱 , 有好詳盡既資料 , 得閒去睇下啦 , 包你有收獲。

若藍,
我會有時間就上去look look架喇!
尋日開放日,典呀?
我囡話catwalk果part巧正喎!
有d高form靚女出黎行cat walk,著自己整既t-shirt!!
我個b女已經在2004年10月6日出世喇!好開心呀

hi~~kinsty 若藍,

係呀,,尋日fashion show0既氣氛
真係唔錯,d衫好似係中三同學作品,
d姐姐又行得似模似樣,,,

今年個open day安排得幾好
節日多樣化左,
個導遊姐姐介紹得好好又好nice
仲走左入cookery room,,
真係好香,,,未食早餐0既我d口水
幫個女拍完就去參觀其他野,,,(係佢要求要拍video)
全程係學校玩左約2hrs就走人,,,

藍..你又玩成點樣呀?
kinsty...題外話,我見你簽名檔..你有個細b?

pinky,若藍,
係呀!我仲有個細架!剛4歲,2姐妹成日都巧嘈架!hehe...

貢你地呢?你地囡囡有無brother & sister架?

巧羨慕你地呢,可以參觀貢耐,我次次去學校都趕頭趕命架,我只係去過班房,hall,同埋car park後面果度架咋...
巧多野都係靠個囡返黎話我地知架咋,今日佢放假,可以瞓晏d,唉...我都想呀!!!

若藍,
其實你呢個名,我有唸過比我細囡架,所以之前呢個名都覺得巧親切 我覺得呢個名幾巧聽架!!
貢呢個名其實係咪你自己架?

原帖由 KINSTY 於 08-11-21 17:07 發表
pinky,若藍,
係呀!我仲有個細架!剛4歲,2姐妹成日都巧嘈架!hehe...

貢你地呢?你地囡囡有無brother & sister架?

巧羨慕你地呢,可以參觀貢耐,我次次去學校都趕頭趕命架,我只係去過班房,hall,同埋car park後面果度架咋 ...

咁你個b讀bb班?邊度讀呀?
2姊妹有傾有講咪好law,,,
嘈,,咪即係熱鬧,,好過我個女成日得佢一個...
佢想嘈,,,咪一係係電話同佢d同學朋友仔一齊講個夠,
有時佢都會同個best friend上黎玩,,,
都好嘈,,人地話3個女人一個墟,,佢2個已經..嘈c我
你又工作又要照顧2個都好叻播,,,

日子流流長,大把機會去學校..
學校經常有function實有機會呢,,,

原帖由 KINSTY 於 08-11-21 13:48 發表
若藍,
我會有時間就上去look look架喇!
尋日開放日,典呀?
我囡話catwalk果part巧正喎!
有d高form靚女出黎行cat walk,著自己整既t-shirt!!

KINSTY
開放日果日我無乜時間睇 catwalk , 我連自己個女表演都無睇 , 因為我地上左留上 , 後尾就睇左少少 ,  d 高 from 姐姐好靚女架 , 佢地全部都係著自己整既衫 , 有 d 幾靚架 。
落到樓下見到 d 老師就傾左幾句 , 聽左一陣歌 , 幾好聽 , 有管弦樂、合唱團。
我將 open day 攞到既資料 post 左响 「聖傑靈 open day」果度 , 如果你都有興趣想知上年既 form 7 考成點 , 或者入到邊間大學 , 你可以去睇下 , 都幾有用架 。

原帖由 pinkiesalbe 於 08-11-21 15:17 發表
hi~~kinsty 若藍,

係呀,,尋日fashion show0既氣氛
真係唔錯,d衫好似係中三同學作品,
d姐姐又行得似模似樣,,,

今年個open day安排得幾好
節日多樣化左,
個導遊姐姐介紹得好好又好nice
仲走左入cookery ...

pinky
我得一個女炸 , 我無細 b , 千其唔好有
open day 我由頭到尾都响學校 , 因為我等埋個女放學。
我睇唔到我個女表演 , 你囡囡我又睇唔到 , 真係唔好意思 , 但係參觀就好開心 , 時間又過得好快。
我又係周圍行 , 周圍同 d 同學仔傾計 , 又見到阿女整既 broad , 麻麻地啫 , 可能無乜時間比佢地做 , 算啦 , 有份參與都好開心架喇 !
見到幾位老師 , 幾位老師都話佢地果班幾乖 , 幾勤力 , 我一聽到話幾勤力就知唔係話我個女喇 , 因為我個女實在太懶喇
今次既收獲就係知道上年既中七去左邊間大學多 , 知道阿女果班幾乖 , 睇左佢地上堂既地方 , 我覺得得益都唔少 , 下年我又會再去。

原帖由 KINSTY 於 08-11-21 17:20 發表
若藍,
其實你呢個名,我有唸過比我細囡架,所以之前呢個名都覺得巧親切 我覺得呢個名幾巧聽架!!
貢呢個名其實係咪你自己架?

KINSTY
其實都有好多人問過我個名 , 但係都無咩特別啫 , 我就覺得好似武打片裏面既人名 , 睇得電視多就會有呢 d 名出現架喇 ! 你快 d 生多幾個啦 !

原帖由 尹若藍 於 08-11-22 10:10 發表

pinky
我得一個女炸 , 我無細 b , 千其唔好有
open day 我由頭到尾都响學校 , 因為我等埋個女放學。
我睇唔到我個女表演 , 你囡囡我又睇唔到 , 真係唔好意思 , 但係參觀就好開心 , 時間又過得好快。
我 ...

若藍

知道個女果班乖勤力,咪好,,
有d班會有少數同學倒蛋嫁,,
即係你女女係學校老師都覺得表現好好先咁講,
宜家d細路女黎計,,,你女女已經幾好嫁la,,,
唔好要求咁高la,,,
你地女女平時係叫飯商定自己叫lunch?
我女唔鍾意飯商d飯,
中一果時都叫下外買,
宜家直頭食學校d小食,,炒米粉果d,
叫佢食飯又唔肯,,不過都控制唔倒咁多,
可能女仔貪靚怕肥,
唉....唔怪得仲未高過我,好擔心!

pinky,若藍,
你地唔巧笑我啦,仲要我生多幾個,咪玩啦!!
2個我都吃不消喇,仲要返工添!!
之前係大囡話想要個細妹,我先生多個咋,典知,佢而家又嚴個妹有時太煩,佢有時忟到喊架!
你地都係一個囡咋?典解之前唔追多個既?

kinsty,

唔追喇,,,
宜家e個社會教養一個已經唔易,
自問無本事生多個,
同埋知自己會偏心於某一個,
因為自己有同樣童年經歷,
所以我唔想發生於自己家庭中。

pinky,
咩童年經驗貢緊要呀?令到你唔想再生?

我囡而家一半訂飯,一半自己買野食呀!
我都係每日比番$17佢自己lunch
佢小5,6果2年高得巧快呀,而家就巧似停左貢,唔知係咪因為黎左m呢,黎左m,d人就話會唔再高架喇!!哈哈

pinky,若藍,
你地囡囡喜歡咩科目呀?
我個囡話科科都唔係太喜歡,只係喜歡家政喎!
佢入左編織學會呀,不過我又唔太識織野,返到黎我都教唔到佢呀 屋企有部衣車,佢就成日想開黎玩學下車野,不過堂上老師未教,佢都仲係無從入手...

原帖由 KINSTY 於 08-11-24 11:35 發表
pinky,若藍,
你地囡囡喜歡咩科目呀?
我個囡話科科都唔係太喜歡,只係喜歡家政喎!
佢入左編織學會呀,不過我又唔太識織野,返到黎我都教唔到佢呀 屋企有部衣車,佢就成日想開黎玩學下車野,不過堂上老 ...

kinsty,

佢話英文,數學,hist,geog都ok
佢入左手工藝,不過e個club無咩野,
只係自修,,,arm晒佢e個懶人,
可以做功課,,,番到屋企唔洗做

至於我,,,咩原因唔講喇.....

pinky,
你囡囡自己搞得掂咪得囉,佢懶咪由她吧!!!
而家d年紀都話唔聽架喇!!

若藍,

我女女問你女女
今日係咪用深藍色毛毛波波橡根
佢話有2個同名人
另1個穿outing,,
因為佢今日要boil蛋而F1負責decoration
於是佢膽粗粗問1Mary

若藍,pinky,
我上左scsg個web睇左334既資料,真係巧詳細!
pinky,你囡囡係咪第一年334學生呀?
有無咩策略選科呢?巧似唔同大學有唔同選科要求bor~

原帖由 pinkiesalbe 於 08-11-22 15:52 發表

若藍

知道個女果班乖勤力,咪好,,
有d班會有少數同學倒蛋嫁,,
即係你女女係學校老師都覺得表現好好先咁講,
宜家d細路女黎計,,,你女女已經幾好嫁la,,,
唔好要求咁高la,,,
你地女女平時係叫飯商定自己叫lunch?
我女唔 ...

pinky
係咪真架 ? 個女真係咁好
我個女都好似你囡囡咁好鐘意食學校小食部 d 野 , 唔鐘意食飯商 , 佢話唔好味喎 。註 : 佢都未高過我
‹ 上一主題|下一主題