用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 認真一問,港華有甚麼值得入讀?
樓主: tskvts
go

認真一問,港華有甚麼值得入讀?   [複製鏈接]

Marco2010 發表於 22-11-9 14:14
什麼叫保一?

保良局第一張永慶中學(簡稱保一保良一中,英語:Po Leung KukNo.1 W.H. Cheung College)是保良局轄下第一間中學,位於蒲崗村道

Marco2010 發表於 22-11-9 14:14
什麼叫保一?

保良局第一張永慶中學

https://www.plkno1.edu.hk/

PuffyBobby 發表於 22-11-9 14:10
回覆 Rpp 的帖子

唔係嘛!!! 我女入到九真, 我都放棄顏啦!!! 如果保一收我女, 我必定讀呀! 差天共地 ...

target IB呢

Rpp 發表於 22-11-9 14:08
借請問有顏寶玲資料嗎?有朋友經常呻揀錯咗,當初放棄保一,協和讀顏的。
...

顏寶鈴近年成績參考以下分享

《顏寶鈴vs中華基金vs高主教》#7
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3870405&pid=49142464

Poyau 發表於 22-11-9 14:22
保良局第一張永慶中學

https://www.plkno1.edu.hk/
Thx!
原來這間禁勁架

就係江湖傳聞識顔唔曉得保一係邊囉.。

Marco2010 發表於 22-11-9 14:34
Thx!
原來這間禁勁架

呢間好多年前已經係A level天王級學校

7-seven 發表於 22-11-9 14:24
target IB呢

想讀 IB 有其他學校可以考慮
量化寬鬆下 無人取45分滿分
唔公布平均分 成績如何 ......

Poyau 發表於 22-11-9 14:39
想讀 IB 有其他學校可以考慮
量化寬鬆下 無人取45分滿分
唔公布平均分 成績如何 ......

No.11 of candidates with 36 and above points(68.7%)狀元嘅嘢唔係個個有機

Poyau 發表於 22-11-9 14:28
顏寶鈴近年成績參考以下分享

《顏寶鈴vs中華基金vs高主教》#7

Thx!

Rpp 發表於 22-11-9 14:36
就係江湖傳聞識顔唔曉得保一係邊囉.。
保一係九龍東一帶出名咗超過30年, 會諗佢同協和既理應係黃大仙區人, 咁都唔識搵係抵佢出事
保一同顏, 咪有係出自PLK.

做家長自己唔認真做功課咪攞自己子女前途較飛囉!

PuffyBobby    發表於 22-11-9 15:25
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Rpp 的帖子

咁我唔知點解呢位SPCC家長會覺得顏有名氣 如果講IB仲有好多選擇啦, 顏唔會係首選囉! 又可能係我孤陋寡聞, 有眼不識泰山啦.  況且我一路都諗住要阿女讀DSE, 所以對於IB課程真係識條鐵咩
當年我都有幻想過如果阿女有B1A成績咁我就會報協和, 因為保一真係好谷, 成班人中龍鳳坐埋一齊, 真係少啲心血都搞唔掂呀!!

PuffyBobby 發表於 22-11-9 15:18
回覆 Rpp 的帖子

咁我唔知點解呢位SPCC家長會覺得顏有名氣  如果講IB仲有好多選擇啦, 顏唔會係首選 ...

個CC家長都移民佐去英國啦,佢既出發無話錯,有IB資源理應係多啲,保一殘舊,問江湖好多人其實係唔識保一。

Rpp 發表於 22-11-9 15:28
個CC家長都移民佐去英國啦,佢既出發無話錯,有IB資源理應係多啲,保一殘舊,問江湖好多人其實係唔識保一 ...

都係個句, 會考諗得保一同協和呢兩間地區名校, 就算唔係住緊黃大仙, 應該子女都係讀緊該區小學啦, 唔通會有人住TKO想考呢兩間

"原居民"都咁無知, 咁街外人可以點? 唔叫你去德萃都算係咁啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

PuffyBobby 發表於 22-11-9 15:18
回覆 Rpp 的帖子

咁我唔知點解呢位SPCC家長會覺得顏有名氣  如果講IB仲有好多選擇啦, 顏唔會係首選 ...

協和除咗出過狀元外, DSE成績其實一直只係屬於B1B水平, 近年好似已得番B1C水平

hkpapa852 發表於 22-11-9 15:38
都係個句, 會考諗得保一同協和呢兩間地區名校, 就算唔係住緊黃大仙, 應該子女都係讀緊該區小學啦, 唔通會 ...

大把人真係無知既,囡同屆嘅資優生佢亞媽聽麻雀友講入左港華,唔係港華差,覺得理應QC發展好啲囉。

tskvts 發表於 22-10-18 19:12
成績唔透明以外,會有其他優點?
認真回答你呢個問題
係香港DSE成績達有B1水平既男校, 有幾多間? 不夠12間
近年3322率達80%既男校, 又有幾多間? 可能不夠10間 (SJC早幾年差D連70%都保唔住)

如果你唔係追求最Top既B1男校, 選港華其實無乜問題.

成績公佈方式呢樣嘢, 同學校/學生實力無直接關係既.

回覆 hkpapa852 的帖子

所以我認同你既講法, 做家長既真係要認真做功課, 千祈唔好人講你就信, 更加唔好聽啲已經甩哂個market既人講既廢話囉 最終害咗仔女又苦了自己, 何必呢?

hkpapa852 發表於 22-11-9 15:44
認真回答你呢個問題
係香港DSE成績達有B1水平既男校, 有幾多間? 不夠12間
近年3322率達80%既男校, 又有幾多 ...

男校越來越少

官津英中 12
HK1 SJC 英皇 聖類斯
HK2 皇仁 港華
KL1 九華 SFXC
KL2 長天
KL3 喇沙 陳瑞祺
KL5 聖言 觀瑪

官津其他 10
HK2 港鄧
HK3 慈幼
HK4 香工 赤航
KL3 九鄧
KL4 彩天
KL5 SJACS 功樂
NT1 SFXS
NT2 伍少梅

直資英中 4
HK1 SPC
KL2 英華
KL3 DBS
NT7 德信

Poyau 發表於 22-11-9 17:38
男校越來越少

官津英中 12
12間肯定仍達B1既男校9間官津, 3間直資

SLS, 陳喇早已跌落B2

長天恐怕都就快(定已經?)跌出B1之列

‹ 上一主題|下一主題