用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 美國升大學
樓主: Radiomama
go

[美國] 美國升大學   [複製鏈接]

ckh689 發表於 22-6-4 09:34
就如我之前講過,美國嘅保險好複雜,我而家住美國,兩個女兒都係讀外州大學,咁本州嘅保險已經唔符合大學要 ...

另外如果孩子佢喺美國考車牌,咁樣身為國際學生要買什麼保險?

ratafan 發表於 22-6-6 00:18
我本來都係咁諗,孩子也是跟大學買。不過近排有個做保險朋友提醒我, 去到外國讀大學小朋友一定會出去玩,有 ...

我其實都唔太清楚,通常大學只要求學生買health insurance,因為美國醫療費用可以好貴,其他例如dental或vision plan都係optional,所以如果有liability plan都應該係optional。
我冇聽過身邊嘅美國朋友/家長有買liability plan,其實唔少香港人對美國都唔太認識,好多嘢都聽返嚟,未必可以盡信。我反而覺得要預早同孩子講,即使玩都要玩得有節制,處處小心就可以了。

ratafan 發表於 22-6-6 00:20
另外如果孩子佢喺美國考車牌,咁樣身為國際學生要買什麼保險?

响美國開車無論本地人或國際學生都係買auto insurance,只係如果你啱啱考到美國車牌,或响美國冇駕駛經驗,保費一定貴,另外又要視乎揸乜嘢車、有冇做car loan/lease、保額多少等,相信三千美金一年唔少得。

ckh689 發表於 22-6-6 02:19
响美國開車無論係本地人或國際學生都係買auto insurance,只係如果你啱唔考到美國車牌,或响美國冇駕駛經驗 ...

Thanks a lot

ckh689    發表於 22-6-6 20:10

ratafan 發表於 22-6-6 00:18
我本來都係咁諗,孩子也是跟大學買。不過近排有個做保險朋友提醒我, 去到外國讀大學小朋友一定會出去玩,有 ...
我又花咗少少時間研究下責任保險,呢類保險主要係for business,就係客人在你公司/商店受傷或財物損失之類嘅索償;另一類係通常已包含在家居或汽車保險内,例如家居或汽車意外索償等,個人好少會額外購買。

今年fall 去美國嘅freshman, 係咪都應該買學校嘅 health insurance? 唔知香港個啲有冇ACA-Compliant. 不過如唔經學校買, 有事睇醫生, 都要俾咗費用先才claim ? 可能好貴, 要先比好多錢? 經學校係咪唔駛?  thanks

回覆 daisy17772 的帖子

我地有買學校指定既health insurance,另外出發留學前自己係香港同AXA留學保”.  

我仔前一排課後同同學係學校運動場打籃球玩樂, 腳跟意外大扭, 紅腫痛行5……. 佢之後多次到學校醫學大樓約見骨科醫生, x-ray, air trio low top shellwalker, 見物理治療師, MRI…..etc,好彩證實無骨折/和無斷韌帶, 而家康復得7788.

學校指定既health insurance基本上可cover 大部份診治費用, 學生不用做額外程序去申請索償和每次比錢, 學校自己計曬數后寄月結單給學生.  但如果是co-pay item/service (eg. 物理治療, MRI), health insurancecover大部份$, 而學生要自己比剩下費用.  So far我地只需比太約USD25 MRI $130, AXA 會賠償比番我地.

上面所講是我仔大學處理方式, 5肯定其他大學處理方式是否相同, 你可參考一下.

barque 發表於 22-5-30 23:18
剛剛發現學校要求T-SPOT TB Blood test 或Quantiferon Gold TB Blood test. 暫時找到一間可以打Quantifero ...

可否介紹響邊度有得做?我哋之前做過嘅醫務所依家唔再做呢個test, 只做x ray照肺。
我見卓x 果啲都係照x ray.
Thanks!

Radiomama 發表於 22-6-12 16:40
可否介紹響邊度有得做?我哋之前做過嘅醫務所依家唔再做呢個test, 只做x ray照肺。
我見卓x 果啲都係照x r ...

打電話問過Pathlab有得做,不過要醫生推介

E.Y. 發表於 22-6-10 11:36

我地有買學校指定既health insurance,另外出發留學前自己係香港同AXA買”留學保” ...
唔該晒你。 睇咗reply , 忘記了回覆。  我會留意下axa。 我哋family 有worldwide coverage, 不過都應該當extra。 另外大學會唔會有眼科, 牙科睇?  佢戴contact lens, 驚有啲咩.
多謝分享.

回覆樓主:

加航又改我哋回港機票;想問大家,回程由Pittsburgh >Toronto>Vancouver>HK
有冇抵觸入境要求?
在Pittsburgh 做PRC test

剛上仔大學網查看, 牙科包80%-100% , 但好似唔見包眼科.  

回覆樓主:

我女一直都未確定想讀什麼科目,雖然學生可以在Y2先決定什麼讀什麼major. 但是近來都見她開始計劃未來4年大學的選科,暫時有考慮緊幾個方案。第一個係5年的coterminal master(唔人可以4內完成)。第二個係double majors.第三個係single major 加2 minor. 有冇人可以分享一下意見(emoji)

有冇人有經驗透過Flywire 付學費宿費?似乎學校想國際學生透過這平台繳款。
但我搵唔到:
1)Flywire的收費?
2)香港銀行的收費是否等於做電滙的收費?
3)可選港幣付款,但究竟用HK$ 定USD好啲(平啲)?

Radiomama 發表於 22-6-27 18:28
有冇人有經驗透過Flywire 付學費宿費?似乎學校想國際學生透過這平台繳款。
但我搵唔到:
1)Flywire的收費 ...

我都想知

Radiomama 發表於 22-6-27 18:28
但我搵唔到:
1)Flywire的收費 ...

I paid school fee all through flywire. If you have an account with Citibank, they allow u to pay in hk$ (rate fixed on date of transaction) and there is no other charges

ratafan 發表於 22-7-2 22:13
I paid school fee all through flywire. If you have an account with Citibank, they allow u to pay in ...

One more thing, the exchange rate using fly wire is way better than credit card

ratafan 發表於 22-7-2 22:13
I paid school fee all through flywire. If you have an account with Citibank, they allow u to pay in ...

That’s great!

Woman fatally struck by NYC subway was Lazard summer intern, NYU student
https://nypost.com/2022/06/29/wo ... intern-nyu-student/

ckh689 發表於 22-7-3 07:09
Woman fatally struck by NYC subway was Lazard summer intern, NYU student
https://nypost.com/2022/06/ ...

So sad to hear that ☹️
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊