用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 今日收到禮賢的信啦
樓主: circlenfrog
go

今日收到禮賢的信啦   [複製鏈接]

奥脫福 發表於 14-11-20 09:59
呢個幼稚園集團去年有三十三人考到禮賢,但最後只有一人要左個學位。我估呢個現象
在其他幼稚園集團都會大 ...
嘩, 一間學校已經有三十三人考倒, 咁加埋其他學校咪有可能超賣1倍多? 請問你點知佢地上年有三十三人考倒既?

回覆 淺草 的帖子

間幼稚園WEBSITE有LIST OUT 學生係三月收到OFFER嘅數目, 同最終TAKE OFFER嘅人數~
除左神校唔會點超收, 其他都會超收, 差左超幾多~

引用:Quote:11B+發表於+14-11-19+23:08+你地接受

原帖由 淺草 於 14-11-20 發表
我估禮賢堂重建禮小係有參與的, 佢地應該唔會比重建 d noise影響佢地上堂, 可能某D工程可以放假先做, 至於 ...
church同KG,小學都係各有各的。下年開學前搞掂?你有無去過果度?你知唔知座church之前係點?宜家係點?幾年後係點?

回覆:今日收到禮賢的信啦

重建既點怕得咁多?最怕係小朋友出入有問題啫。

講真,好多學校側邊你都唔知幾時會拆,六年點預?

引用:回覆+淺草+的帖子 間幼稚園WEBSITE有LIST+

原帖由 msbear 於 14-11-20 發表
回覆 淺草 的帖子

間幼稚園WEBSITE有LIST OUT 學生係三月收到OFFER嘅數目, 同最終TAKE OFFER嘅人數~
其實係又四間分校加埋

引用:Quote:原帖由+msbear+於+14-11-20+發表回覆

原帖由 DevilPig 於 14-11-20 發表
其實係又四間分校加埋
Good point !

你哋睇埋WKF 個數目都很誇張

11B 發表於 14-11-20 11:59
church同KG,小學都係各有各的。下年開學前搞掂?你有無去過果度?你知唔知座church之前係點?宜家係點?幾 ...
我梗係去過啦, 交表去過, in時去過.

我剛搵倒, 大家可以入去 擴堂專頁 http://www.rhenish.org.hk/index.php/churchexpansion 睇睇進度.
另facebook https://www.facebook.com/churchexpansion, 其中一個post:

"溫馨提示,今晚是擴堂祈禱季會,7:00-8:00pm禮賢小學
禮堂,請大家盡量邀請弟兄姊妹出席一起祈禱,共同經歷上帝的恩典
和一起讚美祂。
很高興有黃炳雄長老分享,大家請準時。"

我估重建工程禮賢小學應該有份比意見(當然唔係決策上既意見啦), 如果唔係, 都唔會借出禮堂比弟兄姊妹啩, 有錯請指出.

其實工程已經開始左一排, 我地可以問一問禮賢小學用家睇下有冇大影響.

sorman 發表於 14-11-20 12:12
重建既點怕得咁多?最怕係小朋友出入有問題啫。

講真,好多學校側邊你都唔知幾時會拆,六年點預?
咁又係呀, 如果女拔隔離酒店重建, 有冇人放棄女拔呢.. 當然禮賢未有衣個級數...

Source:  http://www.rhenish.org.hk/images/churchexpansion/20130416_01.pdf
"擴堂計劃預算

最新的擴堂計劃預算為港幣二億一千一百六十萬元(包括新
堂建造工程費用約一億八千八百萬元,為期約 3 年過渡期安
排費用約一千一百六十萬,備用金額一千二百萬)。"
Source: http://www.rhenish.org.hk/images/churchexpansion/20141005_02.pdf
"時間好像天上的白雲被大風捲起飛快地
疾走,轉瞬間我們在禮中已一年了。工程已
踏入地庫及上蓋施工階段,轔轔的挖土機亦
已進駐工地,展開地庫挖掘工程,若一切順
利的話,預算2O16年中新堂落成。"

工程好似係3年左右, 2013年8月左右開始, 如果真係3年, 應該2016年8月完成. 有錯請更正.

Source: http://www.rhenish.org.hk/images/churchexpansion/20120303_01.pdf

似乎禮賢堂同小學係連接住, 係打通既, 學生可能可以用倒禮賢堂既新設施?

我收到reject lette,無間有offer

淺草  仲有一間未報, 繼續加油!   發表於 14-11-20 19:11

真的會有reject letter的嗎?

引用:回覆+淺草+的帖子 lunch後,逢星期一做功

原帖由 maktszching 於 14-11-16 發表
回覆 淺草 的帖子

lunch後,逢星期一做功課,星期三做功課或公民教育課,二、四課外活動(一日要選運動課 ...
請問禮賢有冇分精英班?考試有冇名次?

禮賢註冊左,仲可唔可以大抽獎呢?

回覆 GGsam 的帖子

應該可以,礼贤係私校,可以double confirm 教育局。

引用:禮賢註冊左,仲可唔可以大抽獎呢? +

原帖由 GGsam 於 14-11-25 發表
禮賢註冊左,仲可唔可以大抽獎呢?
絶對可以!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:Quote:原帖由+GGsam+於+14-11-25+發表禮賢

原帖由 gracelam 於 14-11-25 發表
絶對可以!!
Gracelam, 唔好意思,你係問左學校嗎?定問左教育局呢?

請問有offer朋友仔,註冊日期係幾時?

my daughter was rejected 3 years ago.

引用:Quote:原帖由+gracelam+於+14-11-25+發表絶

原帖由 GGsam 於 14-11-25 發表
Gracelam, 唔好意思,你係問左學校嗎?定問左教育局呢?
咁多年都可以,除非今年突然改左。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

唔該你GraceLam

‹ 上一主題|下一主題