用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 新聞透視:「不快樂童年」
樓主: jswailam928
go

新聞透視:「不快樂童年」   [複製鏈接]

Obiepapa 發表於 14-3-11 19:56
其實大部分小學都甘谷嗎?應該不大谷的津校還有很多吧。

官津學校唔谷的真係唔多了。

例如, Band 1濳質的小朋友入咗Band 2學校, 當然唔會覺得谷。但係又有幾多係咁。我家姐前年好努力咁响同區周圍搵學校, 因為覺得自己阿囝唔係讀書既料, 所以想搵一間唔駛叩門15分都入既愛心學校。去年9月讀小一至今一個學期, 學校話愛心愉快教學, 但係上學期考完試家長日, 當住小朋友面前話佢點樣點樣唔掂, 其實都只係肥咗一科中文而已, 其他都合格, 數學仲唔錯添。主要係因為說好既考試範圍同真實有出入, 例如話考第5-10課, 但原來之前1-4課都要考埋, 咁5-10課題目全部識做, 課外題或範圍外無溫果啲就死咗。學校又請包尾的一批家長上堂, 教佢哋點樣為小朋友準備考試。佢小朋友唔生事, 但係被欺凌, 成日被男同學搶茶點, 整跌, 整爛文具, 家姐同老師反映, 老師又無理無跟進。小朋友依家好無自信, 你話做家長仲有咩辦法, 揀學校時只可以睇到表面, 又無讀過, 同真實真係有距離。對於遲熟的男孩子而言, 好多學校都係谷了。唉!

引用:Quote:5tgb+發表於+14-3-12+13:34+回覆+awa

原帖由 little_yolky 於 14-03-12 發表
未看過本書, 就不可以寫書評了。

每個節目, 每本書, 每個科學實驗都有自己預設既立場, 從預設立場中看清 ...
没有立場,何來討論!無睇,就話偏頗!高人!

唔谷的官津學校要承受好大壓力,家長唔Buy就有機會收生不足或者專收新移民,進入死亡漩渦,再甚會被殺校,所以買少見少。

回覆 skkeung 的帖子

如果各位看官都覺得此節目名沒有偏頗成份,我真的無話可說。我提出的論點,其實都是本着支持多元學習及鼓勵提升學習興趣的方向,希望能與不同聲音交流。支持以上2點,與有否觀看有何關係呢!我就是看到有些評論與以上2點大相徑庭,才加入討論,敬希包容!

annie40  今次真系幫唔到口,想包容也無從入手,唔知可否投降?  發表於 14-3-12 21:49

5tgb 發表於 14-3-12 16:42

如果各位看官都覺得此節目名沒有偏頗成份,我真的無話可說。我提出的論點,其實都是 ...

咁「殘忍的戰爭」記錄片子你又唔睇?

「充滿愛的家」又有沒有預設家中有愛的立場?

「不快樂的童年」當然係製作人有感某社會現象,用節目說出來。如果片中「正確」描述一個不快樂的孩子,有問題?

無睇過早講嗎!

annie40  如果OB在此,也許有偉論分享了。  發表於 14-3-12 21:50
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:新聞透視:「不快樂童年」

回覆 shadeslayer 的帖子

戰爭當然會有一個合理聯想是殘忍。家亦會有一個合理期望是充滿家。但童年與不快樂則沒有合理關係,如片集的名是"孩子的學習路“,我會收看。我不知片內有無介紹快樂事件,如祗介紹不快樂,童年就不快樂啦!正如你去找一份工作,老細祗說工作的辛苦處,完全不提好處,福利,份工你做唔做呀?

5tgb 發表於 14-3-12 17:19

戰爭當然會有一個合理聯想是殘忍。家亦會有一個合理期望是充滿家。但童年與不快 ...
合理期望也是立場,不是必然的。
節目提出一些不乎合你期望的立場(其實係現像),你不是更應要看?

合你意的期望便不是立場,不合你意的期望便是立場,好方便喎。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:回覆+skkeung+的帖子 如果各位看官都覺得

原帖由 5tgb 於 14-03-12 發表

如果各位看官都覺得此節目名沒有偏頗成份,我真的無話可說。我提出的論點,其實都是 ...
不如你睇咗先再同大家討論啦!angus 爸爸佢自己見到個仔咁,佢自己都想喊!我覺得呢!佢都知個仔辛苦,有個小孩因讀書壓力而有焦虑症,咁……何而見得啲小孩係快樂呢?咁,個節目名又何來改錯呢?

引用:Quote:原帖由+5tgb+於+14-03-12+發表回覆+s

原帖由 toutou1024 於 14-03-12 發表
不如你睇咗先再同大家討論啦!angus 爸爸佢自己見到個仔咁,佢自己都想喊!我覺得呢!佢都知個仔辛苦,有個 ...
再加上,你係大人嚟㗎嘛!你睇完都可有自己睇法㗎!唔會因为個節目名就可影響你對件事嘅睇法㗎!

5tgb 發表於 14-3-12 17:19

戰爭當然會有一個合理聯想是殘忍。家亦會有一個合理期望是充滿家。但童年與不快 ...
正如你去找一份工作,老細祗說工作的辛苦處,完全不提好處,福利,份工你做唔做呀?

Xxxxxxxx

無論公司有幾多福利,也改不了老闆說的工作辛苦的事實。老闆沒有說錯。

無論 Angus 幾叻仔,也改不了節目說他不快樂的事實。節目無改錯名,何來立場?

你說得沒有錯,那孩子不快樂,無論他在其他方面多快樂,都改變不了在大家心目中不快樂的形象。其實事情起因有機會祗是用錯方法去學習,祗要調節就可解決。現時孩子卻成了不快樂的 icon,如我是孩子的父親,我一定勁後悔曾拍此節目。

shadeslayer  亡羊補牢,未為晚。家長已經有讚。  發表於 14-3-12 21:04
shadeslayer  亡羊補牢,未為晚。家長已經有讚。  發表於 14-3-12 21:04

回覆:5tgb 的帖子

如我是孩子的父 親,我一定勁後悔曾拍此節目。

所以大家唔好再評論爸爸同小朋友啦, 節目出左街幾日, 我諗佢地唔開心左好多日了, 仲要出晒鏡。

醒目開學勳章

引用:回覆+shadeslayer+的帖子 你說得沒有錯,

簽名被屏蔽

回覆:jswailam928 的帖子

正常每個父母都好錫自己仔女,主角嘅2父子,甚至佢媽媽,連日嚟我估都受唔小壓力,……

引用:如我是孩子的父+親,我一定勁後悔曾拍此節

回覆:新聞透視:「不快樂童年」

回覆 awah112 的帖子

難得你甘有創意,或者當事人真的多謝你也來不及呀!

引用:回覆+awah112+的帖子 難得你甘有創意,或

大家的反應愈講愈攪笑,原來你們是充滿幽默感,真是失覺了。
‹ 上一主題|下一主題