用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦
樓主: evelyn317
go

10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 肥仔媽咪 於 10-7-19 12:16 發表
Carol,

你終於識得入嚟了!

你囡是否派到第一志願呀? 八達通應該開學後响學校搞的.

派位結果都滿意既...係阿女同爸爸鍾意既學校...
又有同學仔一齊..
今日第一日返銜接班已經識到朋友仔..
佢一放學就打比我話我知佢識到個同學仔同佢同名唔同姓..跟住係甘講講講講...講到唔收線...
好似好開心甘.......
佢.....尋晚係緊張到失眠架

HELLO, 各位,

入嚟打下招乎先!

醒目開學勳章

原帖由 carollam310 於 10-7-18 21:13 發表
我阿女都有3本暑期作業...
今日去學校買書同校服...
交埋飯$$同乜費物費..
聽日開始返銜接班....

請問學生八達通係咪自己去申請??
定係開學後由學校代申請?? ...

我女就係註冊日時, 係學校攪埋, 因為要用八違通黎記錄出入, 好似10月定11月先有得拿........

醒目開學勳章

原帖由 CrabPincers 於 10-7-19 22:50 發表

我女就係註冊日時, 係學校攪埋, 因為要用八違通黎記錄出入, 好似10月定11月先有得拿........

阿女學校就未講..阿女就話12歲唔可以再用小童八達通..
佢怕比人捉....要罰$$..因為搭巴士要比全價...就算係學生都無優惠的....所以阿女叫我快D同佢申請....

而家都係袋D銀仔入$$咋.....

Hello 肥仔媽咪,我返兜去小學雜談,到妳嗰message。有心5怕遲,妳都好快揾到e個topic,我哋係小學雜談眨眼間傾左6年,我仲記得有亞切,LULU-MAK, AE_bb, Charitymami, Sindy, fp, asinai, Heidi媽, 仲有好多好多,不過我e兩年好小上嚟傾計,工作加埋亞女的事情,實在太忙。今日放假,上嚟傾完便去接亞囡放學。

今年個派位結果好似都ok,89%派到首3志願。

見到咁多位媽咪嘅message,令我想返起當年升小一的情境,我哋都緊張小朋友能否適應,如何安排,真係養兒一百歲,長憂九十九。

亞囡d書要三千六百幾,仲未計薄費,車費,午膳,校服,註冊嗰日已經用咗六千,因為幾本書未有得買。佢上星期三己經要返暑期班,直至七月底,每天都要做功課。八月初要考普通話,跟住又要上兩個summer course,上完已經八月第三個week,然後我會同佢去上海世博幾天,八月尾要返學校orientation, 如是者,就這樣放完暑假。

妳哋會5會去書展呀!
Evelyn

Hi evelyn317,

your daughter so many activities in this summer holiday and so busy!!
I will go to 書展 this Friday, hope will not so many people but now have typhoon signal no. 1, it may have heavy rain these few days??
I will go to Singapore 5 days in August, planned already before summer holiday and also have checked the school which week need to back, then to book ticket,hope we both have a happiness vacation!!

原帖由 evelyn317 於 10-7-20 11:25 發表
Hello 肥仔媽咪,我返兜去小學雜談,到妳嗰message。有心5怕遲,妳都好快揾到e個topic,我哋係小學雜談眨眼間傾左6年,我仲記得有亞切,LULU-MAK, AE_bb, Charitymami, Sindy, fp, asinai, Heidi媽, 仲有好多好多,不過我e兩年好 ...

睇黎要慢都係我...........第十三頁先黎報到!!

大小姐間學校8月先開始 BRIDGING .... 為期兩個星期!!  書費有八五折....唔計字典同埋本ATLAS都要 ~$2700, 我都想問....你地會唔會買ATLAS 俾小朋友呢 ??

校服就大鑊 LOR ..... 因太太細粒, 要訂做, 月底先有得拎; 午餐頭兩個月要係學校食, 之後可以返屋企 ..... $15.5 一個午餐

我仲未諗掂俾幾多零用佢??

Hi, 我都入黎打聲招呼先

hi, evelyn317咁你囡囡d書簿費真係幾貴wor, 折左未架? 我仔仔折左二千七百幾

亞囡到8月9日先開始bridging course, 連續兩星期, 之後有迎新日, 適應日...直至去到8月尾.
所以今個暑好似好忙, 就連出外旅行都唔去(其實最主要係無錢)平平地剩係去澳門長隆玩一轉就當relex.

長隆喺澳門咩?!

HI evelyn

我都好耐冇同你傾計喇, 自從做左 full time mom, 真係忙過返工呀 , 有時間大家都多 d 時間上黎傾下啦   

我地喺小學果邊眨下眼就 6 年, 而家又要忙住佢地升中一嘅事, 希望大家的小朋友都順順利利啦 ...

你囡囡呢個暑假都好忙 wor, 我地呢個暑假應該唔會去旅行喇, 除左大仔升中一外, 細囡又升小一, 預左 d 時間未必就到, 所以 easter 時已經去旅行玩左轉

我地第一日已經去左書展, 唔多人, 好好行 ...

原帖由 evelyn317 於 10-7-20 11:25 發表
Hello 肥仔媽咪,我返兜去小學雜談,到妳嗰message。有心5怕遲,妳都好快揾到e個topic,我哋係小學雜談眨眼間傾左6年,我仲記得有亞切,LULU-MAK, AE_bb, Charitymami, Sindy, fp, asinai, Heidi媽, 仲有好多好多,不過我e兩年好 ...

888 & chuchu

原帖由 mcyw888 於 10-7-21 09:30 發表
Hi, 我都入黎打聲招呼先

hi, evelyn317咁你囡囡d書簿費真係幾貴wor, 折左未架? 我仔仔折左二千七百幾

我仔學校冇得訂飯, 要出去食, 我諗住搵日帶佢去學校附近睇下有咩野食 ....

我都諗緊比幾 $$ 做零用錢 ...
原帖由 阿切 於 10-7-20 21:15 發表
睇黎要慢都係我...........第十三頁先黎報到!!

大小姐間學校8月先開始 BRIDGING .... 為期兩個星期!!  書費有八五折....唔計字典同埋本ATLAS都要 ~$2700, 我都想問....你地會唔會買ATLAS 俾小朋友呢 ??

校服就大鑊 ...

fp ...

玩得開心 d 呀
原帖由 fp 於 10-7-20 13:20 發表
Hi evelyn317,

your daughter so many activities in this summer holiday and so busy!!
I will go to 書展 this Friday, hope will not so many people but now have typhoon signal no. 1, it may have heavy ra ...

carol

我記得你囡囡比較高 ...
原帖由 carollam310 於 10-7-20 09:44 發表

阿女學校就未講..阿女就話12歲唔可以再用小童八達通..
佢怕比人捉....要罰$$..因為搭巴士要比全價...就算係學生都無優惠的....所以阿女叫我快D同佢申請....

而家都係袋D銀仔入$$咋..... ...

carloskent,

唔係長隆係澳門, 而係我經澳門去長隆, 順便係澳門打個白鴿轉.

原帖由 carloskent 於 10-7-21 14:55 發表
長隆喺澳門咩?!

醒目開學勳章

原帖由 AE_bb 於 10-7-23 13:09 發表
carol

我記得你囡囡比較高 ...

係呀...阿女已經高過爸爸lu..
校服著40碼...鞋都係40號...
我而家都煩緊去邊度買全白色的運動鞋返學....

原帖由 LULU-MAK 於 10-7-23 13:22 發表
carloskent,

唔係長隆係澳門, 而係我經澳門去長隆, 順便係澳門打個白鴿轉.

哦,原來係咁.  事關有人話番禺長隆點好玩,我仲以為佢玩我.
‹ 上一主題|下一主題