用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 鑽石山靈糧幼稚園 鑽石山靈糧堂幼稚園家長分享
樓主: dordormom
go

鑽石山靈糧堂幼稚園家長分享 [複製鏈接]

wingtsang,

知道咁多人陪, 都無咁hesitate比個囡去咁遠返學...有聚會預埋我.

夏安,

學fostermak話齋, 我唔係好覺得靈糧學生升小學有問題, 之前我睇過佢地近幾年派的學校, 對我黎講都ok, 因為我想入真道/播道, 而且我信得過神的安排, 一定係最好ga 唔使worry, 同bb enjoy下呢幾年. 現在跟未來一樣咁緊要.

valy

原文章由 wingtsang 於 08-1-14 22:35 發表
hongu, 芷欣mama, 夏安, Valy,

嘩! 原來呢度有咁多tko friends架喎! 第時可以搞番個靈糧tko聚會呀!

原文章由 夏安 於 08-1-14 15:26 發表
Hi hongu

我們的小朋友有機會係同學仔:loveliness:
我都想知D師兄師姐而家點呢?

好!以後有好多伴啦!!不過我申請囀AM class, 因為D時間好用D,但四/五月才知結

原文章由 fostermak 於 08-1-15 13:41 發表
夏安:
o岩o岩出完post就見到你的,你聽話小學唔鍾意收靈糧d學生,因為坐唔定...

但睇番鑽石山靈糧舊年小一派位,我見都派去d唔錯學校,
http://www.lingliang.org.hk/top.htm
有傳統名校,亦有活動教學,如:拔萃女小,陳瑞 ...

Hi fostermak,
Very good sharing!:idea:  Thanks! BTW, your chinese is v. good in writing such a long acticle..I can't make it too long like this   (I would love to have detail sharing of course)

hongu,valy & 夏安:
你唔嫌我長篇大論就好咯,查實都係將自己所知所見所感寫出來,希望能幫助大家為囝囝囡囡作最好決定啦...

講真,我呢兩日都開研究鑽石山靈糧近年派位統計,因為我對小學派位及各區有乜學校,教學方式或口碑等,邊間係直資,邊間係私校同點計,都唔係太清楚,都希望第日有其他媽咪可以俾意見我架...

尋日同老公睇左靈糧呢一兩年自行分配同派位o既小學,覺得唔差,有一定信心...

Hi fostermak,
Very good sharing!:idea:  Thanks! BTW, your chinese is v. good in writing such a long acticle..I can't make it too long like this   (I would love to have detail sharing of cou ... [/quote]
我家有三寶

Hi fostermak

點會嫌你長篇大論
你的分享非常有用
咁我上網都見到佢地考私校/直資方面都好好
我的小朋友吾係smart 考小學真係要將來見步行步

Valy 我妹妹個師範同學現正在播道教書
她對此校comment好好:loveliness:

hongu 如果做吾到同班同學
做同屆同學都好wow

hi all LLC mammy,

我想報0909 k1, 想請教下你地去年大約幾月submit application form?  囡囡係0608 bb, 開學足3歲.

另外, 想問下會唔會有open day??

thank you so much!!

mic

夏安:
咁播道係私校定津校定直資黎架?係咪要考入去架?

miclau :
你可以從靈糧網頁下載報名表格,交埋報名費,再寄番想報讀O既分校,大約九月至十月報名,十一月面試,我細囡係0408出世,都會今年考靈糧,希望有機會同你小朋友做同學

原文章由 夏安 於 08-1-20 17:48 發表

點會嫌你長篇大論
你的分享非常有用
咁我上網都見到佢地考私校/直資方面都好好
我的小朋友吾係smart 考小學真係要將來見步行步

Valy 我妹妹個師範同學現正在播道教書
她對此校commen ...
我家有三寶

thank you fostermak,

我都好希望可以一齊讀呀!  你有個大既讀緊, 實收啦!!!  btw, 你的意思係咪細囡係0608?  咁即係唔使咁早寄喇....嚇得我呀....

mic

原文章由 fostermak 於 08-1-21 13:01 發表
夏安:
咁播道係私校定津校定直資黎架?係咪要考入去架?

miclau :
你可以從靈糧網頁下載報名表格,交埋報名費,再寄番想報讀O既分校,大約九月至十月報名,十一月面試,我細囡係0408出世,都會今年考靈糧,希望有機會同你小 ...

播道係直資黎架
http://forum.baby-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=248
位於TKO 近海 好美的校舎(校園設計獲獎)
係一條龍的英文中小學

請教各位靈糧家長, 我想買定d返學鞋俾囡囡, 請問靈糧規定著乜? 是否要在學校訂, or自備白色運動鞋&黑皮鞋? 謝謝.

miclau:
哎唷,打錯添,細囡係0406,即o六年四月出世...

夏安:
唔該晒,原來播道有中小學咁好,等我又研究下添...

原文章由 miclau 於 08-1-21 13:45 發表
thank you fostermak,

我都好希望可以一齊讀呀!  你有個大既讀緊, 實收啦!!!  btw, 你的意思係咪細囡係0608?  咁即係唔使咁早寄喇....嚇得我呀....

mic
我家有三寶

fostermak,

thank you so much for your prompt reply!!  Do you know is there any open day for LLC diamond school this year?  I would like to visit this school for once.

thank you!
mic

原文章由 fostermak 於 08-1-21 17:39 發表
miclau:
哎唷,打錯添,細囡係0406,即o六年四月出世...

夏安:
唔該晒,原來播道有中小學咁好,等我又研究下添...

我打左去問喇, 知道係無開放日! 不過就約左呢個星期六去參觀添呀, 希望囡囡會鍾意呢間學校喇!!

唔該晒咁多位的寶貴意見及分享!!

Valy,

學校係著白色鞋架! 你可以買白色皮鞋同白色波鞋, 有少少顏色都可以, 不過, 我仔仔就日日都係著白色波鞋, 因為老師話小朋友日日都會跑跑跳跳, 所以著波鞋會好d架!

原文章由 Valy 於 08-1-21 15:52 發表
請教各位靈糧家長, 我想買定d返學鞋俾囡囡, 請問靈糧規定著乜? 是否要在學校訂, or自備白色運動鞋&黑皮鞋? 謝謝.

foster,

播道都係我心儀學校之一呀! 一來佢地係基督教, 二來學費響直資學校來講算好抵, $1,200/月, 而且校舍又大設施又齊, 不過, 好似話今年多左好多人報, 好大競爭呀!   

原來細佬都係同阿妹同一年架? 係喎今年年尾就要考K1架啦, 我都無醒起添! 但係我個仔係細仔, 好在阿哥響樹咋, 應該會收佢掛

原文章由 夏安 於 08-1-21 14:52 發表
播道係直資黎架
http://forum.baby-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=248
位於TKO 近海 好美的校舎(校園設計獲獎)
係一條龍的英文中小學

[ 本文章最後由 wingtsang 於 08-1-22 14:48 編輯 ]

thanks wing!

原文章由 wingtsang 於 08-1-22 14:28 發表
Valy,

學校係著白色鞋架! 你可以買白色皮鞋同白色波鞋, 有少少顏色都可以, 不過, 我仔仔就日日都係著白色波鞋, 因為老師話小朋友日日都會跑跑跳跳, 所以著波鞋會好d架!

...

Hello wingsang & foster

補充多一點
佢讚播道係因為佢主力教英文 專科專教
可以專心D做教材同多做一些活動
以及多D時間教吾同需要學生
吾似妹妹教津貼學校 老師要兼顧多一至兩科
係老師的角度就覺得好好

原文章由 wingtsang 於 08-1-22 14:36 發表
foster,

播道都係我心儀學校之一呀! 一來佢地係基督教, 二來學費響直資學校來講算好抵, $1,200/月, 而且校舍又大設施又齊, 不過, 好似話今年多左好多人報, 好大競爭呀!   

原來細佬都係同阿妹同一年架? 係喎 ...

夏安:
我刨完其他bk媽咪響播道O嘅分享,真係好正喎,學費平,又有中學BAKCUP,又係基督教,相信係好多人心儀O嘅學校...

我都開始研究緊九龍區有乜野直資+津貼+一條龍O既校風好小學...

WING:
你有冇同弟弟報N1呀?會返邊間?
細妹都會讀返德福N1,跟住考靈糧,我好想見到佢地兩姊妹一齊返學(同一間學校),一齊坐校車,互相照應...

原文章由 夏安 於 08-1-23 10:30 發表
Hello wingsang & foster

補充多一點
佢讚播道係因為佢主力教英文 專科專教
可以專心D做教材同多做一些活動
以及多D時間教吾同需要學生
吾似妹妹教津貼學校 老師要兼顧多一至兩科
係老師的角度就覺得好好:chee ...
我家有三寶

回覆 #1 fostermak 的文章

嘩! 你咁快就刨定小一d料啦? 真係24孝媽媽呢!

我未必會報n1, 一來細佬係細仔, 讀得半年, 二來唔想佢太細個要自己返學. 多數會返下playgroup或者考慮讀藍田靈糧嘅幼幼班, 遲d至諗囉!

wingtsang:
我果邊舊區重建,都唔知仲有乜野小學,所以咪要慢慢研究下...

藍田靈糧幼幼班係咪n1黎架?咁鑽石山靈糧有冇架?
我家有三寶
‹ 上一主題|下一主題