用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站--Part 3
樓主: 軍魁星
go

優才書院家長分享站--Part 3 [複製鏈接]

Hi 野野芄,

一日未出結果,不知結果如何呢!這裡有很多BK家長支持你呢!

AFSL

原文章由 野野芄 於 07-7-15 20:54 發表
各位,

終於面試完畢, 雖然成個人都鬆晒. 不過覺得有o的失落.  
始終都係有o的緊張, 所以個腦一片空白. 好多時都答
唔到重點. 而且阿B又唔識答兩題, 臨走有o的掛住我...
仲喊添!!

...

大家互相勉勵下啦

原文章由 AFSL2007 於 07-7-15 21:11 發表
Hi 野野芄,

AFSL

印第安公主

多謝你先!!  希望順利過度!

順便提提想報第二輪o既家長, 交表時記緊交埋portfolio.
因我o地聽得太多其他學校話面試當日先好交portfolio,
所以我o地交表日無交portfolio. 今日老師一見我o地
就即刻問, 你o地係唔係有o野未比我o地? 話大部份家
長都交o左, 奇怪我o地點解會無!

野野芄

原文章由 印第安公主 於 07-7-15 21:04 發表
野野芄:

唔該曬.: 預祝你有好消息.
耶和華所賜的福、使人富足、並不 加上憂慮 。 箴言10:22

但好似有profile係有分加架!!!!!!

原文章由 野野芄 於 07-7-15 21:19 發表
印第安公主

多謝你先!!  希望順利過度!

順便提提想報第二輪o既家長, 交表時記緊交埋portfolio.
因我o地聽得太多其他學校話面試當日先好交portfolio,
所以我o地交表日無交portfolio. 今日老師一見 ...

AFSL2007, kaka皇后

睇漏o左你o地o既message添~

多謝晒你o地o既鼓勵呀! :loveliness: 本來o岩o岩 in 完
都有少少想喊! 因其實老師都講過才華方面.....
比阿B 滿分. 不過因覺得依家o既小朋友個個都
多才多藝, 相信個個都滿分! 競爭咁大, 所以覺得
自己會拖累阿B...  

不過你o地講得o岩, 未出結果... 唔應該打定輸數
o既!! 希望大家都有好消息啦~

原文章由 AFSL2007 於 07-7-15 21:11 發表
Hi 野野芄,

AFSL
耶和華所賜的福、使人富足、並不 加上憂慮 。 箴言10:22

kaka皇后

我o地今日先交... ... 唔知會唔會扣o左分呢!! :-|

野野芄

原文章由 kaka皇后 於 07-7-15 21:21 發表

簽名被屏蔽

交Profile有冇分加我就不知道了,我上年是與申請表一起交的,怕如果小兒面試時狀態不好,希望有Profile的資料填補上,心想就算不能幫上忙,也不會因此扣分吧。可以做的,盡可能都做了,了結心事嘛!

AFSL

原文章由 kaka皇后 於 07-7-15 21:21 發表

原文章由 AFSL2007 於 07-7-15 21:44 發表
交Profile有冇分加我就不知道了,我上年是與申請表一起交的,怕如果小兒面試時狀態不好,希望有Profile的資料填補上,心想就算不能幫上忙,也不會因此扣分吧。可以做的,盡可能都做了,了結心事嘛!

AFSL

我地都係交表時一齊交.

hello~我囝囝都在星期六見完優才. 佢冇乜點講老師問佢咩, 亦唔知佢識唔識答 or有冇答, 不過都in左, 我冇再追問佢...

係呢, 我見你地對mk分校都有讚冇彈, 其實你地唔覺得間學校好細嗎? 其實係for 幾多級共幾多班用? 原本志潔有5、6年班都是共用禮堂、操場等設施嗎? 咁小息咪好迫? 而我老公又發現該校好像小食部都冇, 是否小朋友要自備小食? 有冇現讀mk優才的家長可分享一下我的憂慮? (雖然入到的機會好微, 不過都要問定先, 唔該!)

另外你地in老師in左幾耐? 我只in左5分鐘, in我們的老師好像冇乜耐性, 她們是否都是教mk及tko的老師?

你今日有交就即係有分啦,唔好灰心呀!!!! 因為我睇到老師張分紙呀

我就係會打定輸數,咁到時收到結果都無咁down嘛,係咪自欺欺人呢

in你個老師咁攪笑既

原文章由 野野芄 於 07-7-15 21:36 發表
AFSL2007, kaka皇后

睇漏o左你o地o既message添~

多謝晒你o地o既鼓勵呀! :loveliness: 本來o岩o岩 in 完
都有少少想喊! 因其實老師都講過才華方面.....
比阿B 滿分. 不過因覺得依家o既小朋友個個都
多 ...

你地都幾細心喎,我見完一片空白跟住去參觀,都無留意小食部呢樣野添

老師in個部份我大約見左10分鐘,問左4條問題,但好肯定佢有做功課,講得番小女在學校的評估表現,好在我無講大話姐..哈哈

原文章由 JustinMommy 於 07-7-15 21:50 發表
hello~我囝囝都在星期六見完優才. 佢冇乜點講老師問佢咩, 亦唔知佢識唔識答 or有冇答, 不過都in左, 我冇再追問佢...

係呢, 我見你地對mk分校都有讚冇彈, 其實你地唔覺得間學校好細嗎? 其實係for 幾多級共幾多 ...

in我地的老師冇講過我個profile的野... 死啦, 都唔知佢有冇睇過?

原文章由 kaka皇后 於 07-7-15 21:58 發表
你地都幾細心喎,我見完一片空白跟住去參觀,都無留意小食部呢樣野添

老師in個部份我大約見左10分鐘,問左4條問題,但好肯定佢有做功課,講得番小女在學校的評估表現,好在我無講大話姐..哈哈   ...

老師張分紙有d咩項目gar?

原文章由 kaka皇后 於 07-7-15 21:53 發表
你今日有交就即係有分啦,唔好灰心呀!!!! 因為我睇到老師張分紙呀

剛過去的學年係同志潔的高年級一起用校舍,不過佢地同GT的返學�放學�小息都唔同時間,各自打鐘,GT的班房聽唔到志潔的鐘聲.以我所見,午飯有大約十分鐘overlap,不過都唔覺擠迫. 來年9月會又少D志潔學生, 好多時都只係見GT G1的4X個學生係操場, 佢地只係大小息落操場同禮堂玩,小息亦可到去教員室睇圖書, 其他時間係原層放小息.

個人意見.無小食部無乜所謂, 咁細個帶錢返學都係唔係咁好,用八達通比錢仲更加擔心唔識係咁亂用錢. 可以自己準備D有益小食好過係學校唔知買乜野零食.

剛過去的學年只有4X個學生,校長/老師/翠姐/Novel姐姐/Oscar哥哥全部都同佢地好熟落,連學生的家長都認得,上次有個女同學攬實曹校長條腿,校長同個學生講學生男女有別,唔好攬咁實添.

原文章由 JustinMommy 於 07-7-15 21:50 發表
係呢, 我見你地對mk分校都有讚冇彈, 其實你地唔覺得間學校好細嗎? 其實係for 幾多級共幾多班用? 原本志潔有5、6年班都是共用禮堂、操場等設施嗎? 咁小息咪好迫? 而我老公又發現該校好像小食部都冇, 是否小朋友要自備小食? 有冇現讀mk優才的家長可分享一下我的憂慮?

[ 本文章最後由 印第安公主 於 07-7-15 22:28 編輯 ]

MK 無小賣部, 維一的消費地方係禮堂部汽水機, 只收八達通, 不過我個仔成年都未買過野, 反而我幫趁過幾次.

向度公開好似唔係好噃 但只可講學校係由小至申請表格至面試表現都有計分的   

原文章由 JustinMommy 於 07-7-15 22:04 發表
老師張分紙有d咩項目gar?

係喎,我都冇留意過小食部添. 咁將軍澳果邊有冇...?

我同外子都比較留意校車落車位,兩間都唔駛dup雨,所以想個女有校車坐.

囡囡一向喜歡閱讀,但係要我讀佢閱 而家開始要佢自己學下自己讀,因為佢都識幾多字,係時間學下靠自己讀.

今日囡囡幼稚園畢業聚餐,可惜餐終人散後,囡囡發起燒來...今晚又嘔.:cry:  應該係我傳染左俾佢. 真失敗.

原文章由 AFSL2007 於 07-7-15 12:39 發表
Hi 淡然,

未收到通知分班事項。

我最初以為小一預備班的分組會是小一分班的初形,但原來是按學生編号而分組的,當然你一早選定學校分校,例如T或M,便一定會與同分校的同學一組,但我們選了"Both" ...

Hi AFSL.

我囝囝是綠組TKO的,遲些有機會認識一吓.

原文章由 AFSL2007 於 07-7-15 21:44 發表

AFSL

雖然我上年無交profile,但我都贊成你的意見.
‹ 上一主題|下一主題