用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局世德小學 有無今年入世德讀小一的家長
go

有無今年入世德讀小一的家長 [複製鏈接]

有無今年入世德讀小一的家長

我個仔今年小一,聽講D師生好惡有無家長知道,我好驚小朋友唔習慣

Re: 有無今年入世德讀小一的家長

HI, 康康媽咪

PLEASE CHECK PM

我媽咪做陪月, 有需要可pm我. 我們住青衣, 經驗豐富.

有個肥體育老師好惡, 但其他教師都好耐心的
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

HI, 對不起 水晶級國民,我是新手所以而家先覆你.你仔仔今年係唔係小一,如果係e我哋咪可以做同學仔和朋友,另知唔知道功課同默書多唔多,都驚跟唔到.你可以e-mail我.
e-mail:[email protected]

Hi 各 位

我個仔已是世德的三年級學生,雖然我很少接觸校學,但以我所知d老師多多人,好關心學生,最好就係唔怕你打電話返去問嘢,佢地好耐心回答.我個仔都讀得開心.

我還記得仔仔小一時真係有些唔適應,因為剛搬到青衣,校學無朋友,不過我打電話比班主任,佢好好人,重在課上問其他小朋友可否同仔仔做朋友,之後佢就結識了不少朋友,重讀得好開心添!

請不用擔心!

重有學校全學年共有四次考試,但全都不派卷回家,只有小朋友先知道自己錯誤之處,家長好難特別跟進;除非你的小朋友全都記得.家長如要清楚試巻內容需聯絡班主任,佢地會全部話你知.但睇試卷就好大工程,要約時間及校長,主任和班主任在場.所以我都是電話問(當然是分數低先問啦),唔會成日咁厚面皮.

希望幫助到你們!

凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

我都中左世德,可唔可以講多d呢件學校d野我知?
d老師係唔係好惡?(我個仔都幾曳)

pls pm
Thank you

yyyyhk

我仔仔今年都入左,開頭我同你一樣擔心到死,
后來多得其她媽咪d意見,我先放鬆d,你都唔使太
擔心,可能你嗰仔同我嗰仔到時做到好朋友呢!

頭先係一個post度見人d人話世德(d人都估係講緊世德)的校長唔多好,越睇越驚!
我個仔仔成績一向唔差,但就係多咀同活躍!真令人頭痛!

重有你地做功課時要貼東西,記住唔好用膠水,要用glue stick或雙面膠紙.因為d紙會皺起,比人覺得唔整潔,特別是常資功課,老師會扣整潔分.

祝各位世德小朋友讀得開開心心!

你好, 我個仔今年會入世德小一, 但當我去註冊那天, 地下校務處那些人員給我的印象就麻麻地, 我想請教你們對他們以往的表現是否不同呢 ? :

你地好呀, 我仔都係今年入讀世德呀
你地十七號上午定下午先去買書同校服呀?
我想問下買書係比現金定支票呀?
我下午先去呀, 你地有冇人下午去呀?

康康媽咪 寫道:
我個仔今年小一,聽講D師生好惡有無家長知道,我好驚小朋友唔習慣

我都喺十七號下午3點-4點先去買書同校服.我喺比支票.
到時見.

Re: 有無人知世德今年中一派位如可

如題:

hello~~~我女女都入到世德呀,我想問你哋d小朋友派到邊班呀
我有d朋友住火星,有d朋友住水星,而我準備要搬去(天王星)
好快有個5星級的家喇~~~~~~~

hihi,

我小兒讀1B班呀, 有冇人讀1B呀?

高比比之家 寫道:
hello~~~我女女都入到世德呀,我想問你哋d小朋友派到邊班呀

適入小一生活對一個六七歲的小朋友來說實在不易的,作為家長的我們不要過份緊張,因小朋友也會受我們影響的。
我認為要先讓他們喜歡這所學校,小朋友自然讀得開心。
我見坊間有些書籍有助教導一些較活潑的小孩,不妨參考一下。 :

hello christychan130~~~~
我女女派到1A.....8月初我要個女開始睇下家姐d舊書先,等佢適應吓........因為呢間學校教書會幾急,都幾趕架
我有d朋友住火星,有d朋友住水星,而我準備要搬去(天王星)
好快有個5星級的家喇~~~~~~~

hihi 高比比之家

你有個女讀緊世德啦?
是不是好嚴的?

christy

高比比之家 寫道:
hello christychan130~~~~
我女女派到1A.....8月初我要個女開始睇下家姐d舊書先,等佢適應吓........因為呢間學校教書會幾急,都幾趕架
‹ 上一主題|下一主題