用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 赤提 SSC vs 蔡繼有CKY
go

赤提 SSC vs 蔡繼有CKY [複製鏈接]

如地點不是考慮因素。兩間都係男女校,而兩間都有ib, 兩間都英普,兩間都活動教學,兩間學費都差唔多,相差幾百。最大分別係咩,應該考慮成績,仲有咩因素?
   8    0    0    0

potato38 發表於 24-2-9 21:30
如地點不是考慮因素。兩間都係男女校,而兩間都有ib, 兩間都英普,兩間都活動教學,兩間學費都差唔多,相差 ...

赤提不是全部考ib, 大部分考dse, 2022年dse and ib :66 vs 45

如地點不是考慮因素。兩間都係男女校,而兩間都有ib, 兩間都英普,兩間都活動教學,兩間學費都差唔多,相差 ...

純粹自己上網研究綜合的非專業想法:

Music: SSCPS 極之重視音樂,也有很多學界獎, 也會到外國參賽。CKY 也有音樂樂器班 但似乎相對不重學界獎。
Sports: SSCPS 重視體育也多學界獎,CKY 相對似乎相對不着重體育或學界。
IB/DSE: SSC 有DSE,如果小朋友唔適合IB可以有多個選擇,但不可以所有學生讀IB ;CKY 所有人讀IB沒人數限制,但如果小朋友唔想讀IB便要另謀高就… 雖然不是PYP,但由於所有小朋友都是會讀IB所以應該更加近似PYP MYP。
升讀大學: SSCPS 數據和資料透明度比較低,每年IB成績有浮動,不是每一年都出眾。 CKY: IB成績持續地穩步上揚。2023 校網資料SSC 36.92; CKY 39.27。而且兩間都有本地或海外升學的counsel support。
學術要求:兩間*似乎* 相信小朋友有自己的時間表,初小比較不會催谷。但同時間亦有師資可以培養到滿分狀元。CKY: 對學業的要求應該較高,聽聞四五年班中英文*做project 時* 要寫800字文章。SSCPS:小朋友都有很多學術獎e.g.作文比賽朗誦比賽等。
Global perspective:SSCPS著重global perspective和比賽/交流,明白上堂也很多project base work。CKY 著重思考和project,不清楚在海外交流/比賽上如何?看每年的交流目的地,似乎CKY是相對着重大中華。
名聲: SSCPS 歷史悠久有名人校友,聖公會背景,校舍環境優美。但SSC曾有品德操行上的gossip和新聞(although moat are minor compared to other IS)。 CKY: 歷史較短,較少人識。
教育理念: 兩間都是主打由中西文化、傳統和新派教學方式,best of both worlds。由於CKY 是全私校全IB,在培養思考能力方面,CKY自主度較高。SSCPS由於有呈分試和DSE,所以無論如何都有傳統的部份。一直都覺得CKY是有些”抄”SSC的成份,SSCPS是這麼多年來都是跟這個教學方針。
vs IS:選擇這兩間學校,某程度上家長都是偏向喜歡國際學校模式的,但可能未能完全接受國際學校的所有(簡體字、中文程度、對華人傳統文化的認識、學費…),CKY SSCPS都有盡可攻退可守的感覺。

兩間都是非常好的學校,所以真的要根據小朋友性格和家長的期望選擇最合適的學校。是要開心而未必有最高的考大學成績…. 在音樂體育爭取成績,並且為學校增光增加對學校歸屬感。
還是小朋友和家長希望小朋友將來達到top成績。
一定會到外國升學,還是有機會在香港讀大學? 家長對DSE的未來的信心⋯⋯等等等等。
兩間學校在教育理念上非常相似,而且兩間都是極之好的學校。

最大分別,是一間要揀過合適的才俾考(近年想考IB的同學多啲),一間是人人有得考。如果一心只想考IB, 便無懸念揀CKY。起碼不用憂心點爭取入IB班。

兩家也是好學校,當年確有爭扎過,最後用此方法揀。So far無後悔的。

不過,如果有以下情況,那便認真考慮選SSCPS吧:
1. 計劃初中出國升學;SSC始終是傳統老牌學校,有歷史,有track record; 升學時多少有點優勢。
2. 對IB/DSE兩學制沒有強烈偏好,不抗拒多看幾年哪個更適合小朋友。

補充幾句:

同意CKY 對學業有要求,但不是會Chur 成績的學校(起碼小學唔覺)。四五年級日常中英作文也沒有要求800字。如果是Project, 那是另一回事。

lambeanmama 發表於 24-2-9 23:58
補充幾句:

同意CKY 對學業有要求,但不是會Chur 成績的學校(起碼小學唔覺)。四五年級日常中英作文也沒有 ...

謝謝你對CKY的分享

多謝回覆。兩間我都是正選位,實在好難取捨。一間新校廿年,近年變了神校;一年過百年名校,校舍一流。兩間亦不太傳統式的教學,英語能力亦高。如是你們,你們會選哪間?

potato38 發表於 24-2-14 22:38
多謝回覆。兩間我都是正選位,實在好難取捨。一間新校廿年,近年變了神校;一年過百年名校,校舍一流。兩間 ...

不如你講講,對你來說,選校的頭三個考慮點是甚麼?

lambeanmama 發表於 24-2-14 23:19

選校亦都需要根據小朋友的特質取向,是進取型、還是有自己時間表的小朋友。是自律自發self motivated型、還是需要hand holding? 這其實在幼稚園已經可以看到。當然到高中應該大部份小朋友也會變得自律。
真的如大家所說,沒有最好的學校,只有最適合的學校。這也適用於考試制度。
就算同一家庭有兩位小朋友,也不等於兩個都適合同一間學校,同一考試制度(IB DSE …)
那你的小朋友的特質又如何?

多謝回覆。兩間我都是正選位,實在好難取捨。一間新校廿年,近年變了神校;一年過百年名校,校舍一流。兩間 ...

唔了解赤提,但我了解另一間dse/ib雙軌龍校,始終同純ib唔同,都會有較多默書同測考,英文教學死板,而cky由低年級就強調寫作,所以風格都好唔同

lambeanmama 發表於 24-2-14 23:19

我大致咁樣排位
1. Happy learning (雖然好老土,同已被講到好濫,但真心覺得要迫要背,點會有人鍾意,有一件事一被迫,就由鍾意都變討厭,咁唔鍾意做嘅事要去做廿年,人生好痛苦,所以要唔討厭學習,就要happy 去學習,先會願意去做)。應兩間都happy 的
2. 非傳統教學,希望自己搵方法釣魚,唔希望spoon feed佢點最易最快釣到最大嘅魚。行ib 就係咁,兩間都有的,只係赤提要成績好先有得選擇,但我亦有得信心小朋友成績可以做到好,如我重要關頭去谷的話,佢又受谷的,但當然唔會鍾意被谷。
3. 英普。因相信小朋友出身做嘢時,香港仲有冇講廣東話都成問題,或到時唔識廣東話亦冇問題。兩間都係英普。
4. public speaking 做得好。第日無論邊行,做leader 就要public speaking. 做幕後打手,或做follower 就唔洗。同埋講嘢大體唔怯場,表達得好,工作上亦易上位。cky 呢方面一定好,但赤提小朋友亦唔怕羞的,應該都唔怯場。

赤提在中學有大量外援基礎下,DSE和IB成績近兩年都十分普通。如有心選擇DSE,不如揀其他學校。赤提部分前列同學中學已經移民或者轉去國際學校。如一心IB,就CKY。

RainyRice 發表於 24-2-14 23:38
選校亦都需要根據小朋友的特質取向,是進取型、還是有自己時間表的小朋友。是自律自發self motivated型、 ...
我小朋友是一個「很快樂、很CHILL、沒大競爭心」的人。很愛閱讀、愛玩LEGO/模型,算是書不離手的人。他很喜歡學習,有求知求真的心;但不算有很大毅力,怕辛苦;不愛做重覆類的功課。
我小朋友幼稚園/初小期間也沒有外補學術;不懂的時候,他會問,我就教;無問我就當佢識;我相信如要谷,佢都係可以谷的人;不過,我們覺得小學階段,打好語文基礎、建立良好學習態度及能力更重要;所以平時都是開開心心打波游水玩音樂(不是勁個D)。

potato38 發表於 24-2-15 00:45

我大致咁樣排位

1. 兩間都真的是HAPPY LEARNING的。自己都有朋友子女讀SSCPS;大家都是開心愉快成長的。兩間都有Inquiry-based Projects;在我眼中,SSCPS的基礎學術 (如中文、數學等),是教得比較有系統 (始終有課本);不過CKY學生的寫作/表達能力真的普遍都唔錯。CKY的一個好處,就是學業較側重個人成長發展。每個人都是獨立的,要比較,也只是部份家長仍有「睇唔開」;小朋友一般也只是「和自己比較」。我記得Y1的時候,同一篇文章,有一個「達標」的基本要求;能力未到的,老師會手把手慢慢教,甚至放學會有額外指導(小組);但如果是能力更好的,老師也會推一推小朋友,讓他學習掌握更高的要求。我覺得比較睇小朋友的「悟性」。

2. 「授人以魚,不若授人以漁」,這一點我是萬分同意的。兩家學校都不算是SPOON FEED的學校;也著重啟發及思考。不過,我理解是...... CKY會比較多PROJECT-BASED LEARNING。

3. SSCPS應該是從小一已是英普。CKY的一年班是粵教中,二年班起才是普教中。小息時,學校也會建議小朋友用英普對話。

4. Public Speaking 兩間都多機會要做。CKY會更多... 真係講到你完全唔怕為止...... 我小朋友不是口齒伶俐的人,但要佢表達自己想法、分享個人見聞;都算是能自信地完成的 (小一小二時表達能力稍弱, 然後慢慢也練出來了。)

就你以上四點期望,其實兩家學校多多少少都做到的。我同意兩家都很好。我當年的選擇.... 真的純粹是因為100%有得考IB。

lambeanmama 發表於 24-2-15 11:44
我小朋友是一個「很快樂、很CHILL、沒大競爭心」的人。很愛閱讀、愛玩LEGO/模型,算是書不離手的人。他很喜 ...

謝謝你的分享。相信大部份學校,包括這兩間學校,到升大學前兩三年都會比較谷,也是正常的。只要不是提前(尤其是小學初中)無需要地谷。

雖然我唔覺得Cky係神校 但呢兩間睇成績同升學能力 CKY強好多 正路會揀CKY
不過提提你 CKY最後兩年讀IB前 都要考多個公開試IGCSE
同埋CKY每年只有少於100人會考IB 不少人會出國升學

兩間中途都好多出國

回覆樓主:

Cky 好唔好就唔知, 不過ssc 好差㗎喎。運動D2咋喎…..
BTW, 一間學校好唔好, 唔睇啲學生英文口音, 真係要睇辦學能力。

lambeanmama 發表於 24-2-15 11:44
我小朋友是一個「很快樂、很CHILL、沒大競爭心」的人。很愛閱讀、愛玩LEGO/模型,算是書不離手的人。他很喜 ...

可以問你小朋友year 幾嗎?可否分享cky 咁多人出國,係因為要逃避考ib 嗎?定其實私家多較有錢家長,咁唔計i 唔ib, 出國就都本身一定出的了。咁ib 又真係咁難考嗎,比起dse? 點解d 人成日話避ib, 去考a level? 咁cky 留低唔出國嘅人,覺得ib 又係咪真係難呢?而留低嘅人,係咪都較叻?唔叻而又有錢,當然就出國。出國其實都唔洗好有錢,普通中產其實都ok. 讀得私校都中產吧。

簡cky 其實幫小朋友決定了一定要ib, 咁簡之前,除了自己願望外,仲點知有冇為小朋友簡錯呀?我好怕為佢簡簡錯,自己簡錯都係害自己,為小朋友簡錯係害另一條生命。

我自己就hkcee 同a level 年代。咁hkcee d 問題係不停重覆past paper. 只要溫十年past paper 記了model answer, 就冇a 都有b 冇b 都有c, 好易拎好成績。我諗大致好似dse 咁。

sorry 可能好多問題,但都多謝你分享,每人都希望簡到最合適的一間俾子女。謝謝。

回覆 新人中新人 的帖子

如果用運動做衡量,CKY 都應該唔算D1吧?有好多好好既學校都只係D2,甚至D3,所以依個未必係CKY VS SSC 最好既指標。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊