用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 11月細B面試成績
go

11月細B面試成績 [複製鏈接]

100% N無人士,唯有對小朋友保持信心,堅信言傳身教係必勝之道,可惜喺手嘅offer都係二線選擇,係有小小失望,不過也貼近預測。

york英普am offer;啟小附幼am offer;浸幼am offer;九龍靈糧堂pm offer 九真am offer

st.cat waiting;LH waiting;維記 waiting;九龍塘宣道 waiting

民生 reject;創價 reject;禮賢 reject

0    0    0    0

回覆:11月細B面試成績

5間唔係reject 就waiting, 唉…

會讀邊間

8間唔係reject就waiting ,仲要讀n 同1月大b 😩

樓主如何選擇,仲有邊三間?

11尾細b,in 咗 7間,3間 waiting, 1間offer, 仲有3間未放,但應該唔得多,細b真係要大包圍報多幾間,除非諗住下年做大b

tjhjchan 發表於 16-12-10 10:58
11尾細b,in 咗 7間,3間 waiting, 1間offer, 仲有3間未放,但應該唔得多,細b真係要大包圍報多幾間,除非 ...

Out of 11, 3 offers, 3 waiting, 2 rejected. 3 still waiting

bebrave 發表於 16-12-10 07:50
會讀邊間

尚在考慮中

heyanyi 發表於 16-12-10 09:21
樓主如何選擇,仲有邊三間?

我唸依家考慮啟小附幼;浸幼;york,因小學都係主攻直私校,我嗰區校網競爭激烈,唔敢博大抽獎。
三間路程相若,自己揸車接送冇咩所謂。

校園大小,1.浸幼 2.啟小附幼 3.york

教師在職培訓及家長支援,1.浸幼 2.啟小附幼 3.york

學生英文水平,1.york 2.啟小附幼 3.浸幼

升學方面,啟小附幼冇直升要面試,升啟小機率較大,浸幼冇直升要面試,升王錦輝機會較微,york除咗劍橋英文證書外冇其它優勢。

相信三間都係happy school,不過各自教育方法均不同。

先騎牛搵馬,細b變大b,應該出年面試會好d

尚有九龍宣道和九龍禮賢未知結果

zmw1031 發表於 16-12-10 17:25
我唸依家考慮啟小附幼;浸幼;york,因小學都係主攻直私校,我嗰區校網競爭激烈,唔敢博大抽獎。
三間路程 ...
我同你的情況差唔多,drop晒d offer,而家都係係york同浸幼這兩個選㨂中頭痛緊。但都係傾向浸幼。都好想知媽咪你的最後點㨂。

zmw1031 發表於 16-12-10 17:25
三間路程 ...

多謝你回覆,我都想知你最後選哪間?

angelying1221 發表於 16-12-10 19:02
我同你的情況差唔多,drop晒d offer,而家都係係york同浸幼這兩個選㨂中頭痛緊。但都係傾向浸幼。都好想知媽 ...

如果你係二選一,就睇你想上津校定係直私校。

直私校對英文水平有要求,英文方面york係強項,浸幼一星期得三堂英文時段,不足以應付,不過坊間都有可以學英文兼安排考劍橋英文水平試嘅機構。

學費方面,york會比浸幼貴千幾兩千蚊。

津校就冇太多需考量,畢竟係講求運氣,我會主張搵間注重小朋友品行和個性發展嘅學校,好嘅品行和個性可受益終生。浸幼主張培養小朋友自信,自我肯定,自理能力,相信對栽培小朋友品行性格方面會做得甚好,york較偏重學術成績,咩都以分數值衡量水平如何,英文水平考試,數學水平考試,普通話水平考試。浸幼就唔講分數唔做排名,只有個人學習進度評估。浸幼家長教育做得好,學校介紹會定期舉辦家長講座,會有大學講師支援教長教育。york有用家評價學校和家長係零交流。

york有靚靚校服,浸幼冇校服

heyanyi 發表於 16-12-10 20:48
多謝你回覆,我都想知你最後選哪間?

冇咁快做出選擇,之前人選我,依家我選人,真係要花時間對比下。

zmw1031 發表於 16-12-10 21:43
如果你係二選一,就睇你想上津校定係直私校。

直私校對英文水平有要求,英文方面york係強項,浸幼一星期 ...
多謝媽媽你的詳儘分析,但我其實覺得York升小成績欠缺透明度,去過幾次學校同上網站也透露不了實際的升小人數和學校名單,只知道23%去咗津校官立,28%去咗直資私立,咁其餘49%去咗邊。我係有親身去問過校長這方面問題,但佢當時用網上已有列出了,這樣去帶過。相反,浸幼都有把近三年完全的升小名單清楚列出,平均都是近6成考獲直資/私校。我會覺得浸幼透明度高。雖然我明白升小成績只能作為參考,去邊間小學始終要靠自已的實力和彩數,如先不去細看過往浸幼學生考獲直資/私學的級數,但既然浸幼的英文程度一向都被比下去都能有6成考入直資/私學,那他們教出的小朋友必有一定水準。這便是我個人的想法。

只有方方N,學券k1( 因為有家姐)

決定入N

做大B!!!

希望方方ok!

melomame10 發表於 16-12-10 23:06
只有方方N,學券k1( 因為有家姐)

決定入N

确实大b先係出路

zmw1031 發表於 16-12-10 00:18
100% N無人士,唯有對小朋友保持信心,堅信言傳身教係必勝之道,可惜喺手嘅offer都係二線選擇,係有小小失 ...

其實已經好叻

angelying1221 發表於 16-12-10 22:58
多謝媽媽你的詳儘分析,但我其實覺得York升小成績欠缺透明度,去過幾次學校同上網站也透露不了實際的升小人 ...

我有參加過york嘅簡介會,會上有ppt公佈過york學生近年升小去向,有列校名,其中不乏一些優質名校。津官校嘅升學率確實係冇咩意義,唔係世襲就係好運,冇咩參考價值。值得留意嘅唯有係升直私校嘅數據。提返一點,唔好忘記york有四間校舍,而浸幼只得一間,浸幼60%升直私嘅人數一定比york28%升直私嘅人數少。

Gigikelvin 發表於 16-12-11 00:21
其實已經好叻

多謝,小朋友面試時才剛滿兩歲,可以取得offer已經好滿意小朋友表現,但難免會回想是否自己作為家長未有充分準備,會唔會係家長我嘅表現唔好,拖累咗小朋友。

angelying1221 發表於 16-12-10 22:58
多謝媽媽你的詳儘分析,但我其實覺得York升小成績欠缺透明度,去過幾次學校同上網站也透露不了實際的升小人 ...

另外嗰49%我唸應該係去咗本地國際學校或大陸嘅國際學校,我記得個簡介會上,個課程主任多次強調york可以很好銜接本地或國內嘅國際學校。而且york又真係有幾多學生父母係內地人,人哋有錢,日後送子女出國留學

我面試york嗰日就見到好多操大陸普通話嘅家長
‹ 上一主題|下一主題