用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 用家請分享下升小學結果,謝謝
go

用家請分享下升小學結果,謝謝 [複製鏈接]

有無在又一村完成三年後升小學既分享,跟得上嗎,有冇考到好既小學

1    0    0    0

引用:有無在又一村完成三年後升小學既分享,跟得

原帖由 heheho1011 於 15-09-03 發表
有無在又一村完成三年後升小學既分享,跟得上嗎,有冇考到好既小學
Push

回覆:用家請分享下升小學結果,謝謝

其實唔算差
阿女個班都有禮賢,聖母,德雅,培道,嶺小offer
睇下你想小朋友想去邊啲小學

push

回覆:pckaren 的帖子

阿女剛收到全日offer,但又頭痛怕太淺,我只想報直私,怕他日競爭力不夠,頭痛中

有人話K2先學ABC,係唔係呀?

引用:阿女剛收到全日offer,但又頭痛怕太淺,我

原帖由 agunesu 於 15-12-13 發表
阿女剛收到全日offer,但又頭痛怕太淺,我只想報直私,怕他日競爭力不夠,頭痛中

有人話K2先學A ...
I also want to know, push!

我個女K1第一學期,呢個星期學到I(insect)同數到15,用oxford教材。不過英文可能係淺D要出去補,因之前boxhill pn都教左26個字母,但我個女唔係太吸收。

回覆:coffeespeaker 的帖子

你指學校係用Oxford reading tree? Thx

agunesu 發表於 15-12-14 17:47
你指學校係用Oxford reading tree? Thx
唔係Oxford reading tree, Oxford English Get Set Go

邊個點你呀:;pppp:

K2要寫中文添啦

我覺得快得滯添喎

回覆:soso3509 的帖子

Soso3509, thx

小朋友讀緊K1, 上學期未完,英文字學到K, Oxford get set go 教科書,不覺得特別淺。
中文方面,未開始寫字,主要認字及詞語,個人覺得詞語都比較深,例如洗澡,刷牙,聖誕節等等。

push push follow

引用:Quote:原帖由+agunesu+於+15-12-13+發表阿

原帖由 soso3509 於 15-12-30 發表
K2要寫中文添啦

我覺得快得滯添喎
我覺得今年又深過去年,我不太想,或許因我小朋友不專心,好多野都唔識

引用:Quote:原帖由+soso3509+於+15-12-30+發表K2

原帖由 ihui 於 16-02-02 發表
我覺得今年又深過去年,我不太想,或許因我小朋友不專心,好多野都唔識

...
所以我就覺得快囉~但學習真唔應該講深淺。最緊要小朋友明白。不過老師話佢地明就得喇。大大下就會認到記到。最緊要佢地熟習左個模式。所以我都無勉強我仔記(講真,大左有邊個唔識基本語文丫)。所以我之前成日同我仔講。我話你唔識字就唔識睇路牌/餐牌/巴士號碼。而家我仔係街就成日見到佢識既英文字母同數字都講下 等佢有d自豪感。會上心好多架。

引用:Quote:原帖由+soso3509+於+15-12-30+發表K2

原帖由 ihui 於 16-02-02 發表

...
其實我仔都唔太專心架!不過老師教我同佢做d小練習訓練下。例如分紅綠豆/ 用細匙更畢豆或者細粒通粉入水樽。等佢玩之餘可以訓練耐性。

老師仲話我仔對油顏色同畫畫最無興趣 佢叫我唔好比甘悶既野佢練

k1已學晒26個英文字母,並教了一些簡單英文句子。k2下學期英文功課要寫句子,我覺得唔算淺,當然好難同其他私校比。

回覆樓主:

小兒入讀林文燦
‹ 上一主題|下一主題