用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 應該送阿仔留學嗎?請賜教
go

應該送阿仔留學嗎?請賜教 [複製鏈接]

我阿仔今年在band 2學校升中二,讀書麻麻,但好乖,好清純,因為有家人在美國,打算讀完中二去美國讀,我本想送佢去,係等佢獨立啲,幫助他成長(因為他是腦不轉彎的人),但身邊朋友勸我他太細了,但最重要是他的性格,太內向,耐弱,被動,怕對佢嚟講是害佢多啲佢會好難適應,想各位賜教。

0    0    0    0

美国中学好似太free?阿仔太靜未必適合留学~我覚得青春期孩子有父母係身边好重要,書讀成点另—回事,性格人品係摸索同形成期,近住父母好d.如果佢只係能力遜但态度好,仲係係hk好d.既有家人係果边,大d先再去無妨~

內向... not recommended.

回覆:Yanamami 的帖子

但係早啲去就早啲適應英文的環境,有時都唔知咩叫right timing

引用:但係早啲去就早啲適應英文的環境,有時都唔

原帖由 tontonma 於 15-06-22 發表
但係早啲去就早啲適應英文的環境,有時都唔知咩叫right timing
內向………。你有無在香港先安排一些訓練獨立的活動給他?宿營、露營、童軍、……等,慢慢令佢適應父母不在身邊的生活。如果一下子扔佢去外國,被人欺凌,加上唔適應,會精神病返來咖

tontonma 發表於 15-6-22 18:17
呢个问題我问过自己个ABC表妹,佢話英文流利如native又如何?損失既親子关係係乜都補唔番~何况事实係唔係个个都適合留学,好睇个細路性格同意願。佢自己想,再难都会去克服,被逼或半捱半就,我覚得只会事与願違。

回覆:應該送阿仔留學嗎?請賜教

去美國免,因動不動用槍解決問題,但考慮其它國家吧!

引用:去美國免,因動不動用槍解決問題,但考慮其

原帖由 brother4 於 15-06-22 發表
去美國免,因動不動用槍解決問題,但考慮其它國家吧!
非常同意,儘管好多世界級大學都係美國,但我當年係加拿大都無諗過比個女係美國讀書,危險係一個最主要因素,特别係芝加哥,試過有人坐係公園都比人開槍打死

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

引用:我阿仔今年在band+2學校升中二,讀書麻麻,

原帖由 tontonma 於 15-06-22 發表
我阿仔今年在band 2學校升中二,讀書麻麻,但好乖,好清純,因為有家人在美國,打算讀完中二去美國讀,我本 ...
升中二太細啦,當年阿仔升中二也甚乖,清純,但一踏入青春期,於升中三,性格大轉變,有自己主見,脾氣大,不用旁人提點,,摸不透他,半若兩人!所以,個人認為青春期留在家長身邊較重要!待升中五才去外國還未遲!

Yanamami  Agree  發表於 15-6-23 08:39

cpecpr 發表於 15-6-23 08:02
升中二太細啦,當年阿仔升中二也甚乖,清純,但一踏入青春期,於升中三,性格大轉變,有自己主見,脾氣大, ...

我都同意初中太細啦!!!如果可以,待高中才走吧!!!

回覆:fion6406 的帖子

都有,也有同佢做下心理輔導,去到也有家人照顧,不過祇是擔心佢的性格難適應。

tontonma 發表於 15-6-22 18:17
如果只係為適應英文, 咁就可以遲D了。
我老細個女, 响香港讀B2中文中學, 父母既評語係一個lazy bone, 不過, 我既評語係聰明女。讀書唔駛問阿貴, 緊係唔掂啦。但到高中努力讀書, 會考成績都唔太差, 老細送咗佢去美國讀一年英文, 已經超流利了。1X歲年青人, 英文好快pick up的, 只要夠主動。

如果內向被動, 就幾多歲都一樣。

回覆 波板糖yeah 的帖子

點解?

引用:回覆+波板糖yeah+的帖子 點解?

原帖由 tontonma 於 15-06-23 發表
回覆 波板糖yeah 的帖子

點解?
一般在外國生活的朋友都説不用擔心,反而香港的朋友就説太細個-_-#

tontonma 發表於 15-6-23 13:16
一般在外國生活的朋友都説不用擔心,反而香港的朋友就説太細個-_-#

咁阿仔自己點睇?

個個孩子取決情況不同, 可先嘗試STUDY TOUR感受吓.

只是分享個人的意見和個案
因為美國和英國的中學寄宿是各有不同的
美國校園沒有宿舍,只靠home stay 的guardian 管教,而homemates來自不同的學校和背景,比較容易學壞
但英國的中學是寄宿制,有舍監,所有事由校方及舍監付責比較有規律
‹ 上一主題|下一主題