用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 從前我希望/要求仔女點樣,依家仔女咁樣!唉!要接受好大落 ...
go

從前我希望/要求仔女點樣,依家仔女咁樣!唉!要接受好大落差   [複製鏈接]

呢排無聊, 突發奇想數算小女呢 9年來的成長經過, 數算之下, 發覺作為父母的我所籌謀計劃的, 因著種種原因, 最後有好多事情並不是我當初的想法. 過兩年小女要考呈分試及升中選校, 阿女人生漫漫長路, 作為母親的我仲有好多事情要接受現實, 好多事情唔係作為父母可以控制的, 大家一起學習.

阿女年幼時我希望/要求
1.音樂: i)學鋼琴 (有嘗試過半年) ii) 學口琴 (無嘗試過); iii)報演藝學院課外音樂課程; iv) 教會事奉做司琴

2.運動: i)學體操 (有嘗試過一年, 當初學的目是為了考小學, 提高收小女機會), ii)棒球 (有嘗試過一個暑假, 當年還幻想可以入港隊, 因為這運動女仔算冷門,好易入港隊, 諗住用這運動來考中學), iii)游水 (目的係求生技能)

3.畫畫:已學了6年, 仍在繼續 (目的是訓練她專注及安靜)

4.小學選校: 原本一直以來想報及讀A小學

5. 在家愉快學習: 在家只親子, 不談學校學習, 只溫習中英文默書

6.學科校外課程報讀: 無

7.制服團體: 基督少年軍 (仍未發生, 好想訓練紀律及服從)

女自小希望/要求
學足球

依家9歲的女咁樣的:
1.音樂: 全無興趣

2.運動: i)游水, ii)乒乓球 iii)田徑

3.畫畫: 仍在繼續

4.小學選校: 最後報及入B小學

5.在家愉快學習: 無了, 為了學習事宜時常嘈, 令母女關係緊張. 除了溫中英文默書外, 又要聽及睇英文書, 又要英文作文.

6. 學科校外課程報讀: 之前跟外籍老師學英文拼音及劍橋英文, 依家跟外籍老師學英文作文及朗誦, 同一日要走幾場呢! 唉!!!!!

7. 制服團體: 基督少年軍 (仍未發生, 好想發生, 但阿女好唔想, 因為佢唔想好嚴, 反而佢想參加交通安全隊, 佢話制服好靚及唔嚴)

LITTLEJIJI  唔怪得你留意基督敎崇真中學給你   發表於 14-8-16 23:25
王家爸爸    發表於 14-8-15 10:32
   24    0    0    1

多謝分享。好多時計劃和現實都差好遠,我地自己人生都系,何况仔女,結果好就得!

回覆 小時了了 的帖子

好有趣既課題, 不如大家都分享下自己過去對子女既期望同依家現實既落差。
BB時期我對囡囡既期望:
1. 健康
2. 靚
3. 開朗
4. 成為天才 (我一直深信天才唔係天生, 係培養出嚟的)
5. 學唱opera (因為佢天生把聲好好聽)
6. 考DGS
7. 琴棋書畫樣樣精通

現實係:
1. 都算健康
2. 仲係幾靚
3. 都算開心, 但好易唔開心
4. 依家只期望佢唔好變蠢才
5. 佢鐘意Chinese opera, 志願話夠13歲就考八和青年團
6. 當然考都唔敢考, 讀咗阿媽間母校
7. 琴棋書畫唔多精, 啲字幾靚, 畫畫都好靚, 琴棋就.........

crispin    發表於 14-8-20 13:06
SawMo    發表於 14-8-19 08:46
王家爸爸  目標從DGS轉到協恩   發表於 14-8-15 10:34

小朋友健康正常已經係好大的福氣

去特殊嗰版望下,就知道好多野不是理所當然,

好多事情都係雙向嘅,你對人地有要求,人地對你都有要求

係「檢討」之餘,又有冇問過仔女對自己嘅期望?答案可能令你更難接受
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

無心插柳,柳成蔭。順其自然~

我大女由4歲加入香兒,唱到P4就要升中二組先話我知:Mami其實我一d都唔鍾意唱歌!

俾她入泳隊(因幼稚園學識游水,費事又學樣新野),希望游得好可以幫下升中,點知強差人意。好彩我到P4叮一聲想通,唔強她所難,只當強身健體算。

我本人毫無音樂感,亦唔太重視,所以近升P3個暑假先俾個女學長笛(因為我細路有支剩餘物資,用得唔好嘥,所以揀長笛),P5先考5級,到F3先考曬8級。點知她7、8級都攞“丁”,音樂節仲有1st,嚇死~~

有左呢個經驗,到細女我就知點玩。P1已同我講:Mami,我唔鍾意學樂器。Fine,咪唔學囉。。。。但學校要考樂器o咼,唔可以企曬喺度o者,咪跟學校學隻歌去應付校內音樂試囉。唔洗她去考級或參加音樂節。

諗住入泳隊又喺強身健體啦(她好鍾意食野,當keep fit),點知傻更更,P4又俾她入到區際(無獎~)。似乎她應該會游得比家姐出色。

總之父母有父母自己諗既美好景像,但要預備唔一定順住你諗既方向發展囉。Take it easy!

jc2009    發表於 14-8-15 14:20
王家爸爸    發表於 14-8-15 10:34
Jane1983    發表於 14-8-14 19:06

我就對我仔仔沒要求,開開心心過童年,kg時沒有出去外面報英,數...
只係學下普通話,
我沒有比過要求仔仔,
而家佢學到咩,我都覺得好欣賞
返學放學都好累,填鴨式左一日已夠了,回家吃仔仔喜歡食的,
然後我自己跟功課同dict.一年4次考試都是我跟的,沒有外判比功課班
人地一日走幾場,我就一日沒有一場,
長期走幾場事實上係學左好多野,小朋友係好叻,但會影響心理,我不想
他的長處自然會有的,強迫沒有用,可能就從沒要求我不加壓力,而家升小二
自覺性想叻比人睇,小一下學期開始,特然間好肯合作跟我讀書

好有趣既topic,但諗一諗我一開始冇set死計劃,所以冇得期望vs現實,例如K2學珠心算時我定左一年後有兩個方向,如數感好就轉學奧數,數感唔好就學圍棋,而家學緊圍棋,都冇話期望佢學邊樣,順其自然
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

Yanamami 發表於 14-8-14 18:14
無心插柳,留成蔭。順其自然~

...

hkpapa852 發表於 14-8-14 17:48
好多事情都係雙向嘅,你對人地有要求,人地對你都有要求

係「檢討」之餘,又有冇問過仔女對自己嘅期望?答 ...
換呢個角度想吓,都幾有趣。
小學生心思仲係單純,父母愛錫、有時間陪佢、吾打少鬧、吾好逼佢做呢樣果樣,已經攞到90分。

回覆:從前我希望/要求仔女點樣,依家仔女咁樣!唉!要接受好大落差

興趣班嘅野,有時也講 timing 和老師。我女兩年前,我想佢學 debate,佢一口拒絕了。因為不喜歡那位老師。兩年後她自己由多種暑期活動中挑選了 debate,而家會挑戰我一對一辯論,仲會看我的悶蛋哲學書。

這是時機到也。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:從前我希望/要求仔女點樣,依家仔女咁樣!唉!要接受好大落差

很好的帖子值得反思

Jane1983 發表於 14-8-14 17:13
多謝分享。好多時計劃和現實都差好遠,我地自己人生都系,何况仔女,結果好就得! ...
唔記得聽邊度講:仔女唔喺要黎實現你未完既夢想架~~~

Jane1983  係呀,無搞呀  發表於 14-8-14 21:14

世事豈能盡如人願做父母的盡了本分就算

YuYuMother    發表於 14-8-15 07:41

我仔6歳半,暫時與我期望差不多,唯獨是一樣,跳舞! 他未出世時我與C6 已經好想個仔在此方面有點成就,亦打算用心栽培他。點知我仔到現在,依然覺得個身體屁股扭來扭去好肉酸唔肯學

ac917  哈哈哈!  發表於 14-8-20 13:59

回覆 小時了了 的帖子

很好的提醒,

回覆:小時了了 的帖子

Very good的提醒

當BB呱呱落地時,做父母的很自然會有很多的幻想,期望這個小不點將來可以發光發熱照萬家。有這樣的想法,並無不妥,不過如果真的化為行動,就要考慮孩子的承受能力。

我有一項天賦,就是長期記憶超強,我還很清楚地記得兒時自己有能力做甚麼,沒有能力做甚麼,也記得和我一起長大的孩子的能力。由於我清楚孩子的能力,所以不會強逼女兒做她能力範圍以外的東西。

但不少朋友已經忘記了,往往高估了他們的能力,因而強迫他們做很多能力範圍以外的事,造成很多問題。

eviepa 發表於 14-8-15 07:31
當BB呱呱落地時,做父母的很自然會有很多的幻想,期望這個小不點將來可以發光發熱照萬家。有這樣的想法,並 ...
我記憶不強, 但有大量幼稚思想加少許同理心, 大約知小朋友既想法, 所以好鍾意shall we talk裡面既一句: 孩童只盼望歡樂, 大人只知道期望
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題