用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Deleted
go

Deleted [複製鏈接]

deleted...
   0    0    0    0

引用:請大家評下理!我覺得小朋友是否適合上學,+

原帖由 BCoLick 於 13-09-17 發表
請大家評下理!

我覺得小朋友是否適合上學, 係學校與家長間的事, 校車司機EE係冇權插手喎.  (當然除 ...

如果果個小朋友狂打哈漆,又兩筒鼻涕甘,ee當然唔會比你上車啦,架車五系你個一個人搭喔,對其他坐校車小朋友唔公平咯
,當然,你個小朋友咩情況我唔知,不過我相信ee會有處理呢類事件既經驗掛

如果有小朋友 發生同樣事情 你想自己小朋友會唔會受到影響?
我唸校車EE都係想所有小朋友健康安全吧

我唸發燒只係其中一樣病徵, 如果有其他好明顯係病緊的徵狀, 好以勁打乞痴, 勁咳, 出疹,咁可能EE都會加以阻止啩, 或者問吓係咪學校叫EE咁做? 以免送咗小朋友返學校但又要叫家長返去學校接返屋企.....?

回覆:小朋友冇發燒, 校車有冇權唔俾小朋友上車?

如果校車ee唔比得佢上車即係佢係好短時間已經發現小朋友好唔舒服 先唔俾 如果咁都應該係幾嚴重喎!

breadbb 發表於 13-9-17 14:41
如果校車ee唔比得佢上車即係佢係好短時間已經發現小朋友好唔舒服 先唔俾 如果咁都應該係幾嚴重喎!

...

我都覺得系
你小朋友唔舒服,應該俾他好好休息,同埋都費事傳俾其他同學

引用:如果有小朋友+發生同樣事情+你想自己小朋友

原帖由 mable0901 於 13-09-17 發表
如果有小朋友 發生同樣事情 你想自己小朋友會唔會受到影響?
我唸校車EE都係想所有小朋友健康安全吧
...
同意,傳染比其他小朋友就唔好啦

樓主可唔可以講下自己個小朋友有咩唔舒服俾校車姨姨發覺而唔俾上車呢?我哋咩都唔清楚點幫你評理呢
而且校車司機同姨姨都係學校職員,都有權代表學校卦

這個post 隨時上高登又成為報紙A1頭條。香港玩完鳥!!!

首先無人知道你小朋友真正個原因係咩,如果你小朋友患了高度性傳染病如水痘,手足口剛病好又出示唔到醫生証明書,雖然無發燒但人哋真係有權唔比小朋友上車喎,事出必有因,大家都係為小朋友著想,不必勞氣

引用:如果校車ee唔比得佢上車即係佢係好短時間已

原帖由 breadbb 於 13-09-17 發表

...
同意!個校車ee應該唔會專登得罪家長,佢打份工啫。

BCoLick 發表於 13-9-17 12:59
請大家評下理!

我覺得小朋友是否適合上學, 係學校與家長間的事, 校車司機EE係冇權插手喎.  (當然除 ...
甘你小朋友係咪有其他病徵呀?

小朋友抵抗低,如其中一個有病,好易傳附近小孩,高傳染性的病如水荳,病童扶過的扶手若比另一個小孩觸到這扶手又食手指,另一小孩也會中水荳的。
自己小孩唔舒服就要留家休息快些好,二來避免集團傳染。ee都是保障你小孩和其他小孩。她做得對呀

ting-ma 發表於 13-9-17 23:52
ai..係度借個位想講下特別係番幼稚園/幼兒園的家長, 其實幼稚園啫,唔洗測驗考試, 唔洗下下要有燒先call sic ...

好同意
我仔仔上個週末都咳咳
帶他睇醫生,他話無發燒,好小事,可以返學喔!
我都堅持請兩日病假,睇定d
一來咳好易傳染,二來病了應該多休息

發燒仲搭乜校車呀!累晒全車人!自私自利!仲學咩人呀!如果坐你小朋友隔離嘅生癬生水痘,你又點呀?做人都唔調得返轉頭嘅!

引用:發燒仲搭乜校車呀!累晒全車人!自私自利!

原帖由 hedhed 於 13-09-18 發表
發燒仲搭乜校車呀!累晒全車人!自私自利!仲學咩人呀!如果坐你小朋友隔離嘅生癬生水痘,你又點呀 ...
係啦,有病真係唔好返學,因為你想個小朋友返多一日學,攪到其他同學病左返唔到學,真係好自私

回覆:小朋友冇發燒, 校車有冇權唔俾小朋友上車

囝囝今年8月開始PN, 差不多番一星期就放一星期病假。班主任打嚟問候,都特別提醒如果小朋友唔舒服要食藥,最好食哂藥,冇病徵,小朋友精神番先好再番學。番學主要目的都係學習,如果小朋友因病或食咗藥好攰,就算番咗學都會影響學習。
而且剛病好,班主任都會細心幫囝囝帶口罩,怕身體未完全恢復又再受感染。為了自己小朋友,都係留家休息比較好。

引用:ai..係度借個位想講下特別係番幼稚園/幼兒

原帖由 ting-ma 於 13-09-17 發表
ai..係度借個位想講下特別係番幼稚園/幼兒園的家長, 其實幼稚園啫,唔洗測驗考試, 唔洗下下要有燒先call sic ...
非常同意!!

但自私的家長會覺得「俾咗學費唔返學好唔抵」,我真係想話「怪不得你個小朋友一路病都唔好啦!仲要野埋其他小朋友!」

‹ 上一主題|下一主題