用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報了,凖備讀RS的,真係要考虑清楚
go

報了,凖備讀RS的,真係要考虑清楚 [複製鏈接]

我覺得,不得不信,影响成長的,几好的學術,英語環境都冇用,三思!

0    0    0    0

【短片】兩歲童綁手跪地 老師踢爆玫瑰崗 - 蘋果日報 - 即時新聞 - 要聞

【短片】兩歲童綁手跪地 老師踢爆玫瑰崗
新聞連結:
http://s.nextmedia.com/realtime/ ... 6647&a=51394016

老師有愛心最重要

回覆:報了,凖備讀RS的,真係要考虑清楚

唔係我的小朋友都好痛心,何况自己嘅?

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130508/18253150今日新聞

Toffee888 發表於 13-5-8 12:17
我覺得,不得不信,影响成長的,几好的學術,英語環境都冇用,三思!

...

請問 RS 中文名係乜呢?

玟瑰崗學校

cherryird 發表於 13-5-8 15:32
呢件事出左,  我覺得學校會做野, 唔會俾機會再發生, 反而入得過

但真係登那位小朋友慘 ...

Ha Ha!  Then will you send your children to this school?  

cherryird  睇下自己有咩offer, 若果自己好心儀呢間會照入  發表於 13-5-12 12:52

Toffee888 發表於 13-5-8 12:17

...

Agree!  Even they're only 2 years old, they know and can feeling everything. What a poor baby.

They may have more monitoring control. However, the culture cannot be changed. The teachers are not caring enough. No one voice that out in these two years. I would give up the offer if I registered. However, many parents have already given up all others' offers. Poor child...

回復 cherryird 的帖子

逆向思考?
咁做等同賭一鋪,因為間學校可能只改善一時半刻,半年後全世界淡忘呢件事又或重蹈覆轍.所以如果俾我,我唔會攞仔女嚟搏.

呢件事已反映學校幾有愛心   仲會搏咩?

cherryird 發表於 13-5-8 15:32
呢件事出左,  我覺得學校會做野, 唔會俾機會再發生, 反而入得過

但真係登那位小朋友慘 ...
入得過?
現在疑犯都未捉到,個虐待幼兒的老師or老師們仲係度,係咪真係要博?
就算唔夠膽做得咁過份,但個變態老師都可能用言語上的冷暴力or對學生黑口黑面等情況代替。
除非學校徹底換血,所有高層,做事手法都換過。否則只是換一两個老師,這樣的風氣依然存在,只是暫時收手,等新聞被人淡忘又開始。
虐待兒童,是一間幼稚園最嚴重的過失,如果這樣都無阻家長入讀的決心,咁學校真係做咩都得了。

如果沒有其他offer,其實可以直接讀k1,真係要讀就要密切密切密切觀察,小心小心再小心。

引用:They+may+have+more+monitoring+control.+H

原帖由 BABA124 於 13-05-08 發表
They may have more monitoring control. However, the culture cannot be changed. The teachers are not  ...
agree

引用:Quote:cherryird+發表於+13-5-8+15:32+呢件

原帖由 oooasis 於 13-05-08 發表
入得過?
現在疑犯都未捉到,個虐待幼兒的老師or老師們仲係度,係咪真係要博?
就算唔夠膽做得咁過份,但個 ...
講得好好呀!好認同,當大家淡忘了,又來過,好在自己孩子考唔到,考到而有offer的孩子父母,要好好同想清楚,兒童心理影响帶住一世,希望嗰位受害家長好好正視孩子的問題,要向專業人請

引用:Quote:原帖由+oooasis+於+13-05-08+發表入

原帖由 Toffee888 於 13-05-08 發表
講得好好呀!好認同,當大家淡忘了,又來過,好在自己孩子考唔到,考到而有offer的孩子父母,要好好同想清 ...

引用:Quote:cherryird+發表於+13-5-8+15:32+呢件

入得過?
同意,講得好。

入得過?
岩聽!

‹ 上一主題|下一主題