用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 校車一問
go

校車一問 [複製鏈接]

有幸聖羅撒幼稚園收了阿女, 想問問奧運站/近大角咀那邊有沒有校車到?  如上午班朝早約幾點上車?  呢條線校車是否OK (在安全, 架車, 司機, 姨姨, 準時...等方面) ? 因睇EK有好多校車的bad comment, 好驚! 校車都是一個考慮因素, 想了解多D.  

此外, 因就快要搬屋, 等不到學校出校車路線, 唔想搬錯去校車唔到的地方, 想問問校車會停奧運站一帶邊幾個屋苑?  呢條線的校車除了行奧運站 (我估經界限街到聖羅撒), 仲會經邊區?

我明白校車線路和上下車時間年年都唔同, 但我想先參考一下今年的情況, 謝謝!
   0    0    0    0

引用:有幸聖羅撒幼稚園收了阿女,+想問問奧運站/

原帖由 sarubuta 於 13-01-28 發表
有幸聖羅撒幼稚園收了阿女, 想問問奧運站/近大角咀那邊有沒有校車到?  如上午班朝早約幾點上車?  呢條線校 ...
打去康和問下咪知囉!

回覆:校車一問

其實我主要係想問用家家長對這條校車線的評價。
如不方會便公開講,可PM我,謝謝

最好住近一些大馬路啦,這大鼻公司好喜愛慳油架,你要佢專登駛去你家樓下佢會同校長投訴d家長唔合作架,行十幾廿步都唔肯就佢架。

引用:其實我主要係想問用家家長對這條校車線的評

原帖由 sarubuta 於 13-01-29 發表
其實我主要係想問用家家長對這條校車線的評價。
如不方會便公開講,可PM我,謝謝

...
還未是用家的我,最初單純的想提供校車公司名稱比你去查詢一下!(或許你一早就知了) 因為之前一天剛打電話問完,幸運的那個上落車點好近我屋苑, 假如不太近要行也沒辦法!我不會因為駁腳或不到樓下而作出太多的考慮,我最擔心安全問題啫! 撰擇此校好像就只可用康和,除非自己可帶返放學外 或吾讀囉!

tekkulas 發表於 13-1-31 09:45
還未是用家的我,最初單純的想提供校車公司名稱比你去查詢一下!(或許你一早就知了) 因為之前一天剛打電話 ...

其實好多謝你回應.  我有打過去康和問, 校車是到的.  

跟你一樣, 我擔心的是安全問題, 之前見過D post 話要轉車, 坐街車, 未到學校落車行返去, 有意外要入醫院等...搞到有D擔心, 所以先出post 想問問同一條線的用家comment  

sammilcm  佢話去你屋范, 但唔代表唔駛轉車.  我女兒坐時, 佢都冇講要轉車OR坐街車, 係我地發現問佢佢先講炸.  發表於 13-6-19 15:48

xxariesxx 發表於 13-1-30 22:42
最好住近一些大馬路啦,這大鼻公司好喜愛慳油架,你要佢專登駛去你家樓下佢會同校長投訴d家長唔合作架,行 ...

愛慳油?  咁環保?

引用:Quote:xxariesxx+發表於+13-1-30+22:42+最

原帖由 sarubuta 於 13-01-31 發表
愛慳油?  咁環保?
是呀,受學校包庇的校車公司要家長拖住個幾歲大小朋友去就佢架校車架,你唔就佢就大條道理話校車遲到係應份架,仲有呀,被踢爆要小朋友中途轉車後,佢一唔like就出信通知你立即唔做你生意架嘞。高貴的鄧太是不容侵犯的。

sammilcm  係, 我就係受害者.  發表於 13-6-19 15:49

xxariesxx 發表於 13-1-31 17:58
是呀,受學校包庇的校車公司要家長拖住個幾歲大小朋友去就佢架校車架,你唔就佢就大條道理話校車遲到係應份 ...

塔校車要中途轉車真係接受唔到喎, 咁佢都好惡喎!

咁安全呢?  是否真係好有問題?

請教了位用家的家長,還有其他保姆車可在門外下車,ee再帶小朋友入學校的!

sammilcm  依D係因為冇校車COVER, 所以要用街車.  但人地唔比除佢地係小學入, 佢地只好咁做.  發表於 13-6-19 15:50

xxariesxx 發表於 13-1-31 17:58
是呀,受學校包庇的校車公司要家長拖住個幾歲大小朋友去就佢架校車架,你唔就佢就大條道理話校車遲到係應份 ...

轉車絕對有危險牲!有無搞錯,校車咁過份,學校豈能坐視不理!!!!人命攸関呀!!!仲要包庇佢!!!!!!!

sammilcm  係, 點講都冇人理囉.  發表於 13-6-19 15:51

引用:請教了位用家的家長,還有其他保姆車可在門

原帖由 tekkulas 於 13-02-01 發表
請教了位用家的家長,還有其他保姆車可在門外下車,ee再帶小朋友入學校的!

...
不能夠,街車只能在基堤道及勵德街落車再由ee帶去學校。因街車車門在左手邊,學校在右手邊,要在馬路落車的。

引用:+本帖最後由+caca1227+於+13-2-6+19:59+編

原帖由 caca1227 於 13-02-06 發表
永遠都記得上年家長會校長公開教訓我們,唔好要校車一定停在自家門口,行幾步出去搭可慳返時間,個個行幾步就會快好多,再講好難搵校車公司,大家忍耐下咁意思。但實情是早兩年小學重建時,呢間高貴既校車公司嫌棄唔能夠在公爵街上落所以唔入標,當時有另一間校車公司入標,服務態度良好。點知第二年小學重建完成,呢間高貴既校車公司即刻又走返黎搶住做,奇異在學校立即同佢簽約,做左一年果間完全唔考慮,校車費仲要貴左。明明住34網竟要八點前上車返九點。隔離35區就八點幾上車。結果坐唔到,迫住呢兩年自己帶返學,好天曬落雨淋好在捱埋今年捱完,完全放棄讀呢間小學,好在入左第二間女校。

sammilcm    發表於 13-6-19 15:52

xxariesxx 發表於 13-2-6 23:40
永遠都記得上年家長會校長公開教訓我們,唔好要校車一定停在自家門口,行幾步出去搭可慳返時間,個個行幾步 ..
唔好意思, 想請教你少少題外話, 請問可否分享一下呢間幼稚園o既好與壞呢? 如學術方面和品德教育方面....感激!!

(校車絕對係其一個壞處!!!0

引用:Quote:xxariesxx+發表於+13-2-6+23:40+永遠

原帖由 caca1227 於 13-02-08 發表
唔好意思, 想請教你少少題外話, 請問可否分享一下呢間幼稚園o既好與壞呢? 如學術方面和品德教育方面....感 ...
佢既品行教育做得唔錯,但家長要配合先有好效果。另外採用活動教學,未必每個小朋友能吸收,好似我小朋友咁,佢需要傳統方法先吸收到,所以我要另外操下佢學科。但最大優勢是佢係天主教,到考小學時會好少少。

sammilcm    發表於 13-6-19 15:52

xxariesxx 發表於 13-2-8 17:00
佢既品行教育做得唔錯,但家長要配合先有好效果。另外採用活動教學,未必每個小朋友能吸收,好似我小朋友咁 ...
謝謝分享!
那英文科有無NET教?

引用:Quote:xxariesxx+發表於+13-2-8+17:00+佢既

原帖由 caca1227 於 13-02-08 發表
謝謝分享!
那英文科有無NET教?
無啊。我自己出去公文操英文

引用:Quote:原帖由+caca1227+於+13-02-08+發表唔

原帖由 xxariesxx 於 13-02-08 發表
佢既品行教育做得唔錯,但家長要配合先有好效果。另外採用活動教學,未必每個小朋友能吸收,好似我小朋友咁 ...
真心想請教下!活動和傳統教學係有咩吾同呢?我個女坐不定,愛好奇但驚青,學野快上手,好記性!適合讀此校嗎?

引用:Quote:原帖由+xxariesxx+於+13-02-08+發表

原帖由 tekkulas 於 13-02-08 發表
真心想請教下!活動和傳統教學係有咩吾同呢?我個女坐不定,愛好奇但驚青,學野快上手,好記性!適合讀此校 ...
讀呢間學校,個學生好快會坐定定。但活動教學都算free而且要經常去唔同課室上堂的。

引用:Quote:原帖由+tekkulas+於+13-02-08+發表真

原帖由 xxariesxx 於 13-02-09 發表
讀呢間學校,個學生好快會坐定定。但活動教學都算free而且要經常去唔同課室上堂的。

...
甘又好似啱我個女喎

‹ 上一主題|下一主題