用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一選校之煩惱
go

小一選校之煩惱 [複製鏈接]

成日聽到講座話要揀間適合你小朋友o既學校,而唔好一味揀名校
就係咁當每個家長都揀聖若瑟,華仁......我就揀一些區內唔係好出名之學校,但係當朋友聽到我o既選揀時,佢會o晒咀:「都唔明你點
解有咁多間出名學校你都唔揀」
講真我一直都覺得就算阿仔真係入到果d好谷o既學校,我諗佢會好辛苦,因為佢個人坐唔定,係要人聽佢講多過佢聽人講
但係如果我咁諗,會唔會又扼殺左佢o既發展呢,係咪真係名校會好d呢
好矛盾呀
   0    0    0    0

唔洗比d人講既野打亂陣腳.

講真, 幾千人去考名校, 得果百幾個位.....真係一d都唔易.

我自己覺得, 有得試都會試, 但唔會太上心. 得就當bonus.

名校裡面的學生的質素係唔同d, 將來的network都有分別. 希望唔會令人反感, 但真係事實. 但亦有好多地區名校的10優生, 又有尖子生, 所以, 自己覺得鍾意邊間就揀邊間囉.

有得揀why 唔揀? 甘你點答先
我覺得如果你話無諗過就唔幫你啦
我那區沒名校, 小一點抽都唔多好
要搬又不是易事, 所以機會在面前都唔珍惜是會比人問的

講座話要揀間適合你小朋友o既學校,而唔好一味揀名校
係因為入到名校的只是小數, 佢地要講一d 多數人想聽的才甘講

出面d人成日都說求學不是求分數...... 唔好玩啦
到左可以開小班(少人讀) 又說無錢
政府只是想交差, 不是想教好小朋友

原帖由 2bbma 於 10-9-20 15:01 發表
成日聽到講座話要揀間適合你小朋友o既學校,而唔好一味揀名校
就係咁當每個家長都揀聖若瑟,華仁......我就揀一些區內唔係好出名之學校,但係當朋友聽到我o既選揀時,佢會o晒咀:「都唔明你點
解有咁多間出名學校你都唔揀」
講 ...

以我個人為例,阿仔今年讀st. joseph's 小一.唔係嚇你,我都覺佢啲書唔淺,小朋友嘅中英數底子一家要係k3就打得好好,同埋真係好睇你小朋友資質,如果唔係真係幾辛苦.你一係預咗比錢搵人教,一係自己要跟到好貼.

醒目開學勳章

Me too, 住12網唔揀St. Jo, 華仁, 軒小好似好大罪咁!

我之前有個經驗係学人考名校,
覺得有好既冇理由唔揀,
最多真係讀唔店返出黎都容易啲。
但最後弄到好慘局面,就係排唔倒仲去咗間得兩班既学校,
要面對到處叩門既壓力同徬徨,
去到最後面試本想入果間名校先發現名校係唔適合我地,
最少佢要求係最好媽咪唔駛返工,
可以全程照顧小朋友,日日帶佢去圖書館,
平曰工課温習唔夠,仲要俾多啲課外知識,
放假要週遊列國增廣見聞,
我自問做唔到,亦唔係我心中一間好既学校,
所以最終揀咗一間二線頭既学校,
個仔暫時讀得好開心仲做班長添!

那一間名校呀?

原帖由 fa_fa 於 10-9-21 14:02 發表
覺得有好既冇理由唔揀,
去到最後面試本想入果間名校先發現名校係唔適合 ...

我都好擔心,所以打算報D面試班惡補下。

我都想知...... 太隱瞞了
我唔覺得所謂二線頭會比一線頭的輕鬆好多...
又要攪到去快被殺校的學校叩門...
老實說一間名校收左又點會未開學就叫你走?
你讀左幾個中間先轉?

原帖由 fa_fa 於 10-9-21 14:02 發表
覺得有好既冇理由唔揀,
去到最後面試本想入果間名校先發現名校係唔適合 ...

回復 2# candyc 的帖子

我有個老師朋友同我講,如果要臨時谷出黎先入到去都未必好,個細路同我地都会好辛苦,所以最好先評估小朋友既能力以及家長既能力先得。我自問自己佃囝係中上既学生,如果响名校可能唔起眼、冇自信,因為戌績中游,学校比資源响哩班学生最小;但如果响二線頭既学校就可以爭取拔尖班,有成功感、有自信,自然返学都開心啲、努力啲啦!

回復 2# manmak88 的帖子

幸運!我係在叩門期間已轉軚,有時人地話幾辛苦、幾難讀自己都想博一鋪,到自己親身經歷之後才明白、、、、、、

好同意。

名校都有好多唔同性質o既,如果硬要一個好動o既小朋友去讀一間要佢成日坐定定o既傳統學校,可想而知佢會幾痛苦。

死谷爛谷,谷到細路連學習都無興趣,讀書考試都會係拉牛上樹,家長同細路都痛苦,最終"愛你變成害你",更會引發更多成長問題,到時比成積唔好更難搞。
原帖由 fa_fa 於 10-9-21 16:25 發表
我有個老師朋友同我講,如果要臨時谷出黎先入到去都未必好,個細路同我地都会好辛苦,所以最好先評估小朋友既能力以及家長既能力先得。我自問自己佃囝係中上既学生,如果响名校可能唔起眼、冇自信,因為戌績中游,学校比資源响哩 ...

醒目開學勳章 王國長老

回復 5# Anpanmama 的帖子

OH YEAH! GIVE ME FIVE! 哈哈
我都係, 家住12網, 女女本來讀真光有得直上小學+自由大抽獎, 我全部無揀, 6299覺得我顛左, 有咁多機會唔要, 揀左間唔知咩學校仲要俾學費
但我好開心, 仔仔女女亦好開心, 夠了

有條件揀直資私校都唔錯,我細佬收入有限,真係諗都唔沒諗!

若心知自己子女根本谷不起, 沒能力. 父母又沒時間又沒金錢配合, 就不要盲目追逐名校(津校, 直資及私校). 但也不要說到名校如地獄般. 因為很多人也能輕鬆地讀. 只嘆自己及子女沒能力而已.

若子女是有能力, 又能谷的話, 而父母又有實力(金錢), 就當然試名校. 但要有心理準備面對是很大的互相競爭.

我是前者.

同感

原帖由 Anpanmama 於 10-9-21 00:29 發表
Me too, 住12網唔揀St. Jo, 華仁, 軒小好似好大罪咁!

我都覺得學習興趣好重要,只要有興趣,學咩都會成功

原帖由 fa_fa 於 10-9-21 16:25 發表
我有個老師朋友同我講,如果要臨時谷出黎先入到去都未必好,個細路同我地都会好辛苦,所以最好先評估小朋友既能力以及家長既能力先得。我自問自己佃囝係中上既学生,如果响名校可能唔起眼、冇自信,因為戌績中游,学校比資源响哩 ...

fa_fa,
可否分享下你o既經驗、、、、、、

原帖由 fa_fa 於 10-9-21 16:30 發表
幸運!我係在叩門期間已轉軚,有時人地話幾辛苦、幾難讀自己都想博一鋪,到自己親身經歷之後才明白、、、、、、

講真, 如果冇<財力>俾小朋友去入讀直資/私立/國際/出國留學, 要o係hk cc氣讀到畢業既話, 梗係讀d比較出名既官/津校la~ 最主要係要小朋友由細開始要習慣hk學校既o個種催谷模式,

o係間band3小學度讀, 通常d程度都淺d, 又要不受周圍既曳同學影響, 如果5好彩成績標青但係升中又派左入間band3中學, 你去間band2叩門人地都可能5收你: 多人叩門既話, 人地5好收個band1小學既??

o係而家hk既教育制度之下, 5好諗mud野<愉快學習>la~ 呃人架

Hi ! 你好 ! 我阿仔都是 st.jo, 今年小二, 而且是個過動兒, 成績雖然不太好, 但父母當然要比時間同耐性佢, 當然會比較辛苦, 但我相信就算我個仔讀其他學校都是一樣, 但我想佢基礎打好, 第時選擇都多d。

據知有d學校頭果兩年都不用默書, 家長可能覺得輕鬆, 但實際是不是一件好事呢 ? 真是要想一想。

原帖由 cutekiddy 於 10-9-20 17:33 發表
以我個人為例,阿仔今年讀st. joseph's 小一.唔係嚇你,我都覺佢啲書唔淺,小朋友嘅中英數底子一家要係k3就打得好好,同埋真係好睇你小朋友資質,如果唔係真係幾辛苦.你一係預咗比錢搵人教,一係自己要跟到好貼. ...
‹ 上一主題|下一主題