用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

校園暴力事件 [複製鏈接]

dear all
我囝囝上學短短兩個月已被同學一星期打3-4次.摑嘴,打背脊,打面.今天終於忍5住.叫校長幫忙處理.
   1    0    0    0

小朋友係邊班?校長點回覆你?這屬個別事件,希望老師能夠好好處理!

原帖由 coracora 於 08-11-4 17:19 發表
dear all
我囝囝上學短短兩個月已被同學一星期打3-4次.摑嘴,打背脊,打面.今天終於忍5住.叫校長幫忙處理.

原帖由 CX111 於 08-11-4 18:17 發表
小朋友係邊班?校長點回覆你?這屬個別事件,希望老師能夠好好處理!

hi
今早同校長講,下午小息又打我囝囝塊面,攪到我好勞氣咁(匆)入學校再搵校長.她說巳經知道今日ga摑面事件.她說巳約了社工及警長跟進事仙

Coracora,

我想這會是個別事件.
有無了解過你囝囝跟這位同學的關係?

班主任有什麼回應嗎? 相信校長今次的行動會幫到你囝囝, 希望你囝囝不會有不良的陰影, 而且可以快快解決這問題, 可以開開心心過校園生活.

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

原帖由 lamlammama 於 08-11-4 23:32 發表
Coracora,

我想這會是個別事件.
有無了解過你囝囝跟這位同學的關係?

班主任有什麼回應嗎? 相信校長今次的行動會幫到你囝囝, 希望你囝囝不會有不良的陰影, 而且可以快快解決這問題, 可以開開心心過校園生活. ...

lamlamma
lee件事已經不再是個別事件了.因為佢吾係剩係打我個仔.上星期六課外活動已發生流血事件吾知你有冇聽聞呢!
不過今日正,副校長都承諾左會加緊留意及輔導主任會貼身跟住lee位有問題ga學生直至等(物物)科ga評估報告出左再作安排.(物物呢兩個字吾出得街但我諗你明的)

無法,自行收生就咩學生都有!唯有靠學校好好跟進問題同學,防止再發生此事!

原帖由 coracora 於 08-11-5 17:41 發表

lamlamma
lee件事已經不再是個別事件了.因為佢吾係剩係打我個仔.上星期六課外活動已發生流血事件吾知你有冇聽聞呢!
不過今日正,副校長都承諾左會加緊留意及輔導主任會貼身跟住lee位有問題ga學生直至等(物物)科ga評 ...

原帖由 CX111 於 08-11-5 20:16 發表
無法,自行收生就咩學生都有!唯有靠學校好好跟進問題同學,防止再發生此事!

hi,
唉,暫時叫做放心d,但我睇不出兩星期可能又會故態復萌,到時可能又再同佢(角力),

CoraCora,

我所說的個別事件是可能這位同學仔的問題. 他是有學障的嗎?

星期六我囡都有回校参加課外活動, 但沒有聽她說過有這件事.

希望正副校長正視這件事後, 採取到適當的措施去解決吧.

現階段只好教你囝囝, 如果再有這些情況出現時, 要好好應付和保護自己. 幫他明白是什麼問題, 不要怕了上學便好.

原帖由 coracora 於 08-11-5 17:41 發表

lamlamma
不過今日正,副校長都承諾左會加緊留意及輔導主任會貼身跟住lee位有問題ga學生直至等(物物)科ga評 ...

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

非常同情你仔仔的遭遇. 小女在開學兩個星期也有類似遭遇.私即時向學校及校車反映(小女在校車給人欺負).事件好快解決.

原帖由 simonkawah 於 08-11-6 21:00 發表
非常同情你仔仔的遭遇. 小女在開學兩個星期也有類似遭遇.私即時向學校及校車反映(小女在校車給人欺負).事件好快解決.

dear all
好鬼嬲呀!個精乂病同學今日又打我個囝.今日宗教堂仲整爛我個囝對(勿){送上大陸送人個對}跟住囉佢自已對(勿)打落我個仔個頭到.又一(徐)泵我仔隻手.我個仔跟住就哭.(雖然用對勿打吾痛但難保下次用第二樣野打頭).仲要挑釁我個仔打番佢.救命呀!請大家教教我怎樣做.

原帖由 coracora 於 08-11-12 18:29 發表

dear all
好鬼嬲呀!個精乂病同學今日又打我個囝.今日宗教堂仲整爛我個囝對(勿){送上大陸送人個對}跟住囉佢自已對(勿)打落我個仔個頭到.又一(徐)泵我仔隻手.我個仔跟住就哭.(雖然用對勿打吾痛但難保下次用第二樣野打 ...

校方無回應? 星期六找家教會幫手.

原帖由 simonkawah 於 08-11-13 15:12 發表

校方無回應? 星期六找家教會幫手.

唉!都5知點好?

我都估到係個果同學仔....因為我個仔,,上堂時,,(李同學)將自己本書.劃花左,之後屈我個仔劃花佢本書,,,仲有成日打同學,,之後又話人地打佢...我個仔成日都比(李同學)打頭,打背脊,一年班同學,,點解可以甘古惑既 ?不明白
我係睇到有呢個topie先問亞仔,,係咪有個甘既同學仔,成日打人.先知道

佢成日打人,老師又唔理,只是要他不可放小息 ,我想問有冇其他家長向老師投訴??

請問所講的星期六興趣班是否英文 DRAMA, 因為我個仔同我講話有個小朋友打佢個頭, 已經兩次 (不過剛剛的星期六就冇, 因為佢再冇同嗰個小朋友坐).

原帖由 eggoies 於 08-11-19 12:07 發表
請問所講的星期六興趣班是否英文 DRAMA, 因為我個仔同我講話有個小朋友打佢個頭, 已經兩次 (不過剛剛的星期六就冇, 因為佢再冇同嗰個小朋友坐).

hi eggoies
正是.英文班&足球班佢都有參加.好彩呢4日佢冇打我個囝.
星期六見到佢媽咪仲鬼咁串望住我.5知已為我個仔蝦佢個仔(因個小朋友係佢媽咪面前好識扮野)如果佢再打我個仔就5會同佢客氣.
請各家長如你的小朋友被打一定要同校長投訴.

我都有在仔手冊同班主任講,(李同學)成日郁手郁腳打人...而老師都知道

老師怎樣回覆

原帖由 小魔怪媽咪wendy 於 08-11-19 23:33 發表
我都有在仔手冊同班主任講,(李同學)成日郁手郁腳打人...而老師都知道

老師只係簽了名

. 簽名只是代表佢知道,但並不代表佢會做.不如你同校長投訴啦.

原帖由 小魔怪媽咪wendy 於 08-11-20 11:57 發表
老師只係簽了名
‹ 上一主題|下一主題