用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問大抽獎Maryknoll / 庇理羅士大機會啲呢? ...
go

請問大抽獎Maryknoll / 庇理羅士大機會啲呢? [複製鏈接]

家住東區,校網在九龍城,想問大抽獎以上兩間學校那間較大機會呢?
   4    0    0    1

當然我都覺得間學校係好學校,必有可取之處,如以DSE成績為考慮,應該係好多人會報。但成績係咪代表一切,6年中學生活會係點樣就係各位家長同學生嘅取捨。就正如SPCC, DGS都係神校,咁係咪所有學生都會選呢兩間中小學入讀?一樣有人唔報,同埋有人跳船。

结果重要,估算原因亦重要。如知道甲部有机會,家長今年填表可善用。如知道自行有博亦机會,就可更好制定策略。

利申,不會考慮插班
純討論,某校X公開同家長講,「黃家藍,張x朗都曾經係該校學生,張xx讀到中三自行退學,B3生叩門都可能收,不過如果到中三讀唔掂都係唔畀升讀高中」。 佢咁講係會賣廣告搵多啲家長去報名,但成位龍頭之後,曾幾何時該校會發表啲收B3嘅言論啊
所以我唔猜測件事背後嘅可能,只睇結果嘅事實

lot888 發表於 22-12-11 09:40
如果客觀分析,自行報TST應該全是B1A,1B。又如果真有百多人in,學校又有call waiting,自行組別收到或接受 ...

自行以備取錄取不便正取目標學生?

星的光點點灑於午夜
人人開開心心說說故事

在B1位不足之區 B2生派不到B1校
有B3生自行B1校 百思不得其解
自行正取雖落空 大抽獎放榜竟獲派
恍然大悟

據聞某校以自行備取錄取聯小B2生
自行正取恐怕得失聯小B1生
大抽獎聯繫位無餘給B2生
兩全其美

升中升小 愛的故事

如果客觀分析,自行報TST應該全是B1A,1B。又如果真有百多人in,學校又有call waiting,自行組別收到或接受扣入B2,3應接近0。在大抽獎反而有可能,而最有可能出係甲部,家長會覺得甲部一博,唔成功去乙部。如果知道自己B1尾,可能邊緣人,乙頭亦不會放TST。如果放,都會放TST去乙部較後位置。除甲部有可能錯配,想唔到有邊個地方出錯。能這樣好彩,只能说声恭喜。

lot888 發表於 22-12-11 09:12
純好奇,D B1A生去曬邊度?移民走咗?要好過TST嘅直,官,津真係唔多。TST好似自行見百多B1生,有冇call wa ...
為咗收多個次幾級既學生而影響校譽,似乎有點點問題….

純好奇,D B1A生去曬邊度?移民走咗?要好過TST嘅直,官,津真係唔多。TST好似自行見百多B1生,有冇call waiting? Call曬全部人都冇人去而收扣門B2?如果係,call waiting 時,D家長應在EK大談,但上年又好似見唔到。呢個係咪校長嘅策略,炒起個市,叫大家今年自行報佢,扣門時記得扣佢,抽獎一要攞佢前列。家長要玩贏個游戲真係要睇睇博亦論

worldcat 發表於 22-12-10 22:56
Tst最多收唔爆,距離收生不足差好遠喎。S1 info day, 校長暗示係好多b1a正取無注冊,b1b無正取就跳船到直資 ...
如果統一全派B1,咁傳言咪姐係謠言?咁空穴來風哦,又會有間小學咁衰,同學家長咁衰,踩低派入去嘅學生話佢係B3,諗下真係無可能,傳到其他老師都信

worldcat 發表於 22-12-10 22:56
Tst最多收唔爆,距離收生不足差好遠喎。S1 info day, 校長暗示係好多b1a正取無注冊,b1b無正取就跳船到直資 ...
唔通你個校長唔同個個校長?呢次都係公開講嘅?無論如何結果都係唔夠學生。先講出收B3同B3可以去叩。邊個有意願即管去插。反正同學家長有興趣去,而我地一定唔會去爭。

BB-Tiger 發表於 22-12-10 19:11
唔係傳聞啦,經過持份者親自講,比問過校長更確定,學校收生不足,B3都收,叩門一樣有機會。所以派入去嘅唔 ...
Tst最多收唔爆,距離收生不足差好遠喎。S1 info day, 校長暗示係好多b1a正取無注冊,b1b無正取就跳船到直資,所以最後自行收到一個B2生。統一派位就仍然全B1。

當然,如果知情者清楚過校長就無得講。

lot888 發表於 22-12-8 16:24
又係講TST傳聞?如果係我,都唔知去唔去註册,B3生可能真係有個實際差距。但拎呢住張派位證去扣其他門,對 ...
唔係傳聞啦,經過持份者親自講,比問過校長更確定,學校收生不足,B3都收,叩門一樣有機會。所以派入去嘅唔係B2,應該無傳錯。

lot888 發表於 22-12-8 16:24
又係講TST傳聞?如果係我,都唔知去唔去註册,B3生可能真係有個實際差距。但拎呢住張派位證去扣其他門,對 ...

即刻轉介去ICAC

又係講TST傳聞?如果係我,都唔知去唔去註册,B3生可能真係有個實際差距。但拎呢住張派位證去扣其他門,對方見到都唔知點處理,真係...........

HK-MAN 發表於 22-12-8 13:06
新界東 TKO 是嗎? 唔夠 B1 位喎..
最多英中個區

BB-Tiger 發表於 22-12-8 12:52
中本區
新界東 TKO 是嗎? 唔夠 B1 位喎..

Poyau 發表於 22-12-8 12:43
B3生大抽獎中他區借位?
中本區

BB-Tiger 發表於 22-12-7 22:11
我聽到嘅係新界東,小學都唔係一線

B3生大抽獎中他區借位?

Poyau 發表於 22-12-7 16:23
大抽獎本區B3生中B1校
女生中西區/灣仔區?
男生那區有可能?
我聽到嘅係新界東,小學都唔係一線

smilemama 發表於 22-12-7 08:46
家住東區,校網在九龍城,想問大抽獎以上兩間學校那間較大機會呢?

先了解父母認為孩子能力,能否应付呢啲学校教法及能力,勉为其难祗会害了孩子讀書潛能。我認識一位住屯門的朋友,孩子小学後期須重上级十,但最后用体藝入了L字头出名男校,歡喜之后現开始后遗症出现(已有補習),現成绩一落千丈。。。。。。所以家长諗清楚,孩子讀書学習為乜。
‹ 上一主題|下一主題