用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 gh vs 培正
go

gh vs 培正 [複製鏈接]

大家會點㨂?
   6    0    0    0

chloe_b 發表於 23-1-5 10:53
利申:女係GHP舊生,無讀GHS
聽返GHS既家長講,話新校長睇返數據,發現外校生成績其實好多都好一般(尤其英 ...
其實小學部已經係私立,自己揀學生,教學質素好,索性轉一條龍減少流失叻女啦

catf2 發表於 23-1-4 13:28
其實係GHPS 讀到P6 都冇留班, 出外考都有B1 學校收, 中學都觀察左好多年, 外校生成績不會特別好過親生女,  ...
利申:女係GHP舊生,無讀GHS
聽返GHS既家長講,話新校長睇返數據,發現外校生成績其實好多都好一般(尤其英文,始終小學部係英文小學,讀左咁多年,德小畢業生英文點都有返咁上下),所以佢寧願盡收返自已親生女(有保證,同埋大概都知佢地能力大概有幾多),聽講好多外校生讀唔上(本身二線小學級頭入),最終要自已轉校(自願,唔係被迫)

呢兩年特別疫情+移民,比之前收得更多德小,始終親生女質素有一定保證。多功課,學校算谷,英文top(其實做得一線應該無邊間唔谷…香港教育風氣問題)
教學係傳統但ECA多元化好多活動,學校硬件好

(非用家但有向用家朋友打聽升中情況)

catf2 發表於 23-1-4 13:28
其實係GHPS 讀到P6 都冇留班, 出外考都有B1 學校收, 中學都觀察左好多年, 外校生成績不會特別好過親生女,  ...

今日下學期開學仲有新插班生(高中)

AJH 發表於 23-1-4 12:03
最新一屆1st round offer 係over 90% 收返 未有即時offer 佔好少

其實係GHPS 讀到P6 都冇留班, 出外考都有B1 學校收, 中學都觀察左好多年, 外校生成績不會特別好過親生女, 所以呢幾年收返多D親生女, 你話移民多左, 小人讀, 小人報係呢種學校唔成立啦, 中4新學期都有1X 個插班生, 其實, 人去人還在

ok3 發表於 23-1-3 16:09
應該就係10年8年前鬼婆主政嘅年代不過呢個係講緊年頭第一round出嘅offer, end up去到開學後都會收 ...

最新一屆1st round offer 係over 90% 收返 未有即時offer 佔好少

hkpapa852 發表於 23-1-3 13:11
事實上幾年前個一次 1st round 只收 ~50% 小學部學生, 嚇到之後個幾年有不少學生插班走去其它學校 ...
應該就係10年8年前鬼婆主政嘅年代不過呢個係講緊年頭第一round出嘅offer, end up去到開學後都會收返6-7成。

jesswu 發表於 23-1-3 13:18
係呀。之前曾經收好少,但已成歷史。
出面生源未必有咁多1A女仔肯上山,唔收多d自己友=揾自己笨,好歹小學 ...

講出實情

事實上幾年前個一次 1st round 只收 ~50% 小學部學生, 嚇到之後個幾年有不少學生插班走去其它學校 ...

hkpapa, 其實用家都是想帶出一點:就是不贊同現時GH小升中衹有5,6成。講的是現在,不是過往曾經發生過的。
鄧顯以前都B3過,但而家衹會有人知佢勁,唔會不斷翻"黑歷史"當新鮮料講啦。

·

係呀。之前曾經收少d,但已成歷史。
中學部新校長更加主張盡攬,而家個龍feel濃厚左好多。
識人spcs幼上不到小,晴天霹靂。不過spcs小上中確係穩陣嘅。

jesswu 發表於 23-1-3 13:03
確係唔少。估計大約70至80幾個
但收返小學部亦一定不會少。
如果小學部親生女都仲左挑右選,騰咁多空缺出 ...
事實上幾年前個一次 1st round 只收 ~50% 小學部學生, 嚇到之後個幾年有不少學生插班走去其它學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-1-3 12:57
GHS中一有240個位, 我諗收街外人既位都唔少

確係唔少。估計大約70至80幾個
但收返小學部亦一定不會少。
如果小學部親生女都仲左挑右選,騰咁多空缺出來,又是否能執返齊比親生女質素好的街客呢?
做生不如做熟,話哂親生點都有情講。近年小學不上中學的,係好多外闖/移民/轉IS/自行去名津走的。

jesswu 發表於 23-1-3 12:05

GHS中一有240個位, 我諗收街外人既位都唔少
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

今時今日中產子女已經越來越少,仲吾收返多D小學部學生

catf2 發表於 22-12-29 13:51
亂噏囉,唔知亂唱就係呢啲,問吓識GH 讀幼中小嘅同學,都知道呢5年來收親生女嘅百份比
...

有時有些資訊講到似本人揸住條數一清二楚,第一身經歷咁。
望到話收5成6成真心打個突,如果收咁少,中學咪要收百幾二百個街客?

catf2 發表於 22-12-29 13:51
亂噏囉,唔知亂唱就係呢啲,問吓識GH 讀幼中小嘅同學,都知道呢5年來收親生女嘅百份比
...
咸豐年代就唔知,早幾年上任校長收~70%已經俾人鬧到死

areyouangry 發表於 22-7-5 21:29
你話GH小升中只有40-50%,敢問如何得知?

simhaha 發表於 22-7-8 10:27
我有個細仔,不過培正未必有優勢,未explore

我地細仔讀培幼,大女讀某私幼,考返培小小一,佢比waiting,感到頗失望,感恩最後大女也考到其他小學。

所以要做選擇時,都吾能夠一味諗住能否惠及個弟或妹,培正今年收小一,siblings 如我地只有waiting也不少,佢今年收多左外校生。

Remarks: 我地也有GH offer, 但另一間女校也收了我們,否則我原本也打算去GH.

培正我覺得都好好,成績都好好,地點又好方便,附近仲係大圖書館,其實兩校都不是全龍。我感覺應該憑喜歡男女/女校,地點,中文小/英文小學選擇。

以下我曾post在幼稚園版,或許可以助你了解一些GH,  中學資料就靠其他用家家長提供了。

1 功課量每日6-7樣連改正,抄寫好少
2 默書每月中英各1-2次,考試每年二次,其餘時間有評估
3 學校多活動/校隊,重視課外活動
4 鼓勵外出比賽,為校爭光
5 鼓勵學樂器但小學非強制性
6 由於校隊活動訓練也多,地點不方便,自己接送需考慮交通/人手安排
7 學術打底很好,有各種校本工作紙温習,教什麼考什麼
8 自家廚房,每天飯餸新鮮制作
9 宗教氣氛濃,重視德育
10 7:30上課,如住得遠早起可能好辛苦
11 學校校園大又美,硬件佳,洗手間乾淨,唯小息不准隨意跑來跑去

小朋友如成績與課外活動也應付自如的,其實十分開心,個別成績不及格(全紅那種),要留班(真的),但不會趕你走。
‹ 上一主題|下一主題