用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝 和 沙呂
go

王錦輝 和 沙呂 [複製鏈接]

終於叩到沙呂,但其實又好唔捨得王錦輝;阿仔名幼,聰明記憶力好但懶散(要有人鞭策先肯出力)、有妹妹跟尾。
呢兩年經濟唔好,爸爸唔想再俾錢讀書,又覺得唔洗再幫妹妹再考小學。媽媽表示如果讀到津校,或者可以轉份part-time來做,多啲時間陪小朋友成長;但係預見到小朋友會做填鴨、或者嚟緊要追趕考試同功課,又會覺得轉左FTM 值唔值?
兩間都係好學校,衡量完之後,真係唔知點決定,又會覺得 .... 其實我哋到底有冇得選擇?

5    0    0    0

schrodinger 發表於 21-7-7 22:36
你識人係WKF教兩三年就走.....我就識人係沙呂教左好耐升埋職,之前沙呂事件都有同我講下細節。

全面訓練係 ...

沙呂我都識有人教,係入面做都辛苦
我自己睇一呂成績係靚,而且net多,但唔夠沙呂多活動
早2年識人讀某津中,俾直資既10分1,行小班,2x人一班,再聽朋友講入某直資4x人一班,直資對我黎講最吸引係dse外多一個選擇,另我最hesitate 係師資穩定性。

02413124 發表於 21-7-7 10:19
回覆 honeybibibibi 的帖子

我小朋友就唔係,因為唔係CREATIVE WRITING,係跟KET,PET等去教 ...

我覺得呢兩個都係有系統嘅訓練,我小朋友都考咗(跟net學同自己做paper),之後想繼續學fce,但net話小朋友人生經驗不足,不是英文的問題,可以同佢睇下啲newspaper, 豐富下各方面知識先,而家又好似學得ok。但跟呢個net學writing又唔得,小朋友會發夢.....

醒目開學勳章 貢獻勳章

honeybibibibi 發表於 21-7-7 10:11
謝謝。
我唔係樓主,見你講開,我心中疑惑左好耐既野,所以想問下意見者。
我小朋友九龍塘一線津,學校成 ...
提高咗英文水平,當然有助考試成績啦,只係唔係直接,就好似多睇英文書一樣
考試skill 又係另一樣野,有人需要幫,有人唔駛
我估要錯對你面對嘅問題,因為好似我細仔,係手腳慢,佢識都唔夠時間做,就唯有多做練習,我地會scan 學校worksheet / past paper 俾佢當練習做

做有無改善?少少實有,大進步就好難,手腳慢無得醫,唯有改變自己要求,始終佢係識嘅,學得開心比分數重要,鬧都無用
恐龍家

我小朋友就唔係,因為唔係CREATIVE WRITING,係跟KET,PET等去教

02413124 發表於 21-7-6 19:57
Same 都只係搵net 教writing

有搵外國返黎既香港人教緊,creative writing,但真係好creative果種,學左幾個月,見d內容都好天馬行空咁。
正常??

小曳人 發表於 21-7-6 19:31

正確,係唔跟學校內容補

謝謝。
我唔係樓主,見你講開,我心中疑惑左好耐既野,所以想問下意見者。
我小朋友九龍塘一線津,學校成績都跟到。
所以如果搵net教,雖然唔係針對學校課程,但提高左英語水平,一樣可以幫助到考試keep成績?
咁考試有考試既skills,係咪無需要特別訓練?

wkf 英普語境一流,小兒讀了1年, 英普(尤其是英文)進步神速, 非一般官津小可以比美。

WKF的學習模式和思維訓練,在成績上未必可以反映出來, 但對以後的學習生涯(尤其是大學或以上)和將來工作方面,一定是正面的影響。

除非是經濟問題, 否則我想不到原因要放棄一間與時並進的一條龍學校,而選擇津貼學校。

例如一個小朋友,想花多啲時間系睇書,自修中學課程,玩樂器,玩電腦編程,對小朋友成長无疑是有用嘅,但以上對爭排名就冇太大用處了.家長肯定是入左band1先講.
又例如跳級,官津小學沒咩人會跳級考呈分試.
我前文亦提到,認為沙呂是唔錯既小學,但更重要是家長既教育理念,明白咩小學適合自己小朋友.

mamaman2017 發表於 21-7-5 07:54
想問樓主是否自行沙呂,面試成功王錦輝,大抽獎要放棄,要叩明沙呂?(emoji)(emoji)
...

我小朋友係考到王錦輝成功,之後冇得大抽獎,六月再叩門沙唔(emoji)(emoji)‍♀️

Sing13 發表於 21-7-7 00:05

體育要靠天資.

中學官津都多一人一樂器
小學相對小
沙呂冇一人一樂器,不過我知COVID 之前個個最少學牧童笛,學校有交響樂團、高低年級詩班、高低年級手鐘隊、敬拜樂隊、木笛合奏及英文民歌隊
每年考核要演奏樂器

其實體育講天資,音樂都要天份
沙呂網頁有呢到既六藝 我見就唔算死讀書,見親友小朋友真係由唔識游水係學校學識游水
https://www.bstwlmc.edu.hk/?page_id=694

Sing13 發表於 21-7-7 00:02
大概估計算數啦.
否則太複雜,例如沙呂中學自行收個班學生六年後升三大率會唔會比靠聯繫位或大抽獎入個班 ...

Um…曾經有機會接觸過呢2間top既學生,理論上wkf 跳得出來應該係最top個d,但真係得英文好,入到1間1a都係中間,另一間就識幾個都係top既學生,all round,讀書不俗,體育或/及樂器都ok,入到傳統名校都繼續級頭或中上
不過又可能係wkf 個個係個別例子.
另外wkf 真係讀得好同唔好都好多人走。
但再加上wkf 小學同中學都識人係個到教,簡單一句,教得好既都2-3年走

02413124 發表於 21-7-6 23:52
http://www.hkssf-nt.org.hk/district/primary/20-21/Index/ST-index.htm

體育黎講,唔講游泳(因沙呂有 ...

體育要靠天資.
但直資學校好多都玩一人一樂器.
官津就較少了.(沙呂我亦不清楚)
當然家長可自己培養小朋友玩樂器(其實比小學學費仲貴),學校又夠唔夠人組到有咁上下水平既樂團呢?大家一齊玩先至開心.

02413124 發表於 21-7-6 23:42
但你冇計到入band1b 1c甚至band 2a入3大的percentage
如果計埋未大過Wkf
而且入Poly physio 成 ...

大概估計算數啦.
否則太複雜,例如沙呂中學自行收個班學生六年後升三大率會唔會比靠聯繫位或大抽獎入個班高.
點解沙呂小學會咁高比例入沙呂中學,估計沙田其他小學明知沙呂,一呂乙一必填沙呂中學,自然唔會同你争啦.去填曾中,祟中.
wkf去外國升學個班又有幾多是屬前列學生呢.
知道wkf亦可自行培養出叻既學生就ok了.

Sing13 發表於 21-7-6 22:18
家長可以自己買練習操卷,參加校外補習班,完全可以自行提升學術,而香港小學教學大綱中文數學都比內地淺 ...

http://www.hkssf-nt.org.hk/district/primary/20-21/Index/ST-index.htm

體育黎講,唔講游泳(因沙呂有泳池可能會話唔公平)
其他唔見得wkf 勁過沙呂好多
唔明點解直資先可以玩運動叻,官津唔得,只是識讀書

schrodinger 發表於 21-7-6 20:21
學之園有公開所有學生升學情況,去睇下家長既選擇,就知一線官津小,都未必係名幼家長杯茶才真。

我個人識 ...

咁又唔一定睇random number 升中自行2間相對睇實力

Sing13 發表於 21-7-6 20:16
好多家長選校沙呂,因為有間band1A既聯繫中學,沙呂小學有50%可入band1中學,當中有相當大部分是band1A.ban ...

但你冇計到入band1b 1c甚至band 2a入3大的percentage
如果計埋未大過Wkf
而且入Poly physio 成績唔係好過3大pure science?咁樣比較亦冇意思

回覆樓主:

家長可以自己買練習操卷,參加校外補習班,完全可以自行提升學術,而香港小學教學大綱中文數學都比內地淺,而內地教學大綱適用全國.
相反,我上一篇帖子所講幾點,就唔是好多學校能夠提供.
無錯,官津小學求學就是求分數,冇分數點上band1中學.但如果已经有直属中學,就可以更多時間培養小朋友興趣.香港既傳統名校,都唔能夠死讀書,提倡全人教育.
又例如以外國既學校為例,小朋友運動叻,樂器玩得叻,同學先會覺得cool.而唔是只是識讀書.

回覆樓主:

沙呂小學無疑是一間好學校,除去有直屬名中既官津小學,在其他官津小學中應可排全港前10.
我小朋友唔是讀WKF,但覺得此校亦滿足我既選校要求:
1.學校語境好.
2.學生愉快學習.
3.學校重視學生表達能力,多機會發揮.
4.學校是大校,組樂隊,運動隊容易
5.學校有對叻學生抜尖,有例子學生提前入讀牛津.
至於學術,當直資小學新成立,一開始收既是注重愉快教育既家長,當有成績後,就不斷提升學術要求,無疑現在既報考人數比十二年前多,生源亦比十二年前好.
同一間學校,有學生讀三大,有學生三三二二都過唔到,家長及學生資質亦是重要因素.家長又是否有自己既教育理念?

‹ 上一主題|下一主題