用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有冇LH 用家可分享K1 ~ k3 的工課量及多唔多家校合 ...
go

請問有冇LH 用家可分享K1 ~ k3 的工課量及多唔多家校合作? [複製鏈接]

本人有LH K1 and KV K1 offer , 不知如何選擇, 希望賜教
   2    0    0    0

回覆 IreneKam1314 的帖子

Lh 一d都唔free 架
申利:用家、小朋友已經畢業

IreneKam1314 發表於 19-6-6 18:51
呢度歡迎任何人來吹水~
I純吹下水,見lh升中list好好,是否在校的課程很深,加上家長又配合教?考直私多offer, 就算派得一般,叩門offer也不錯,請用家入黎傾下啦

bbmo403 發表於 19-6-6 15:14
Take offer同呢樣冇關係既(emoji)
只係見到有人講,我又吹下水(emoji)

呢度歡迎任何人來吹水~

IreneKam1314 發表於 19-6-6 14:50
其實我都聽説過!!基於各種原因,我應該會take LH finally ! Thx everyone ~~

Take offer同呢樣冇關係既(emoji)
只係見到有人講,我又吹下水(emoji)

bbmo403 發表於 19-6-6 11:57
之前聽朋友講過,大個個吾讀,細個個又考,interview 個時,學校有問返家長,大個個有冇考慮返黎之類既問題 ...

其實我都聽説過!!基於各種原因,我應該會take LH finally ! Thx everyone ~~

之前聽朋友講過,大個個吾讀,細個個又考,interview 個時,學校有問返家長,大個個有冇考慮返黎之類既問題
利申:只係聽講,吾知有幾真實,吾啱聽當無聽過

IreneKam1314 發表於 19-6-6 10:50
你最後3 個小孩都入到LH , 已經好厲害啊!!

但因為搬屋的關係,只有大女在LH畢業。仔最後讀了三年轉了校,細女也沒有在LH讀。

HauMiranda 發表於 19-6-6 08:20
以我的case, 當時細佬interview時表現好一般,以LH標準來說收waiting都是意料中事,仔仔3月尾B.
妹妹是2月 ...

你最後3 個小孩都入到LH , 已經好厲害啊!!

以我的case, 當時細佬interview時表現好一般,以LH標準來說收waiting都是意料中事,仔仔3月尾B.
妹妹是2月B, 怕醜型,表現我想比仔仔差,當初以為連waiting都沒有,最後竟然有offer!

HauMiranda 發表於 19-6-5 13:46
是的
朋友女女in的時候唔肯講野
說話能力較弱

校長竟然有解釋唔收的原因!!起碼都知衰咩!

我想問下你個case , 現讀的家姐哥哥是否表現也不錯?另外弟弟妹妹是否interview 時表現不差?介意講係幾月B 嗎?

IreneKam1314 發表於 19-6-5 13:37
請問你大女及你朋友的例子,都係講緊LH ?

是的
朋友女女in的時候唔肯講野
說話能力較弱
校長解釋是最後都唔收既原因

HauMiranda 發表於 19-6-5 11:41
我當年大女讀緊,細佬waiting, 最後都收。
細佬讀緊,細妹收offer.
朋友例子,哥哥讀緊,父母好active學校 ...

請問你大女及你朋友的例子,都係講緊LH ?

IreneKam1314 發表於 19-5-31 11:41
咁大獲~~~~~

我當年大女讀緊,細佬waiting, 最後都收。
細佬讀緊,細妹收offer.
朋友例子,哥哥讀緊,父母好active學校活動,妹妹都收 reject, 求位都求唔到。

LH and KV之分
KV中文強,LH英普強,多活動,強調家校合作。升小支援好,有面試班及選校講座,亦安排參觀某幾間直資。
如果你有時間/喜歡參與小朋友學校的活動及跟學習(LH的頗多親子習作),讀LH會好開心!

Lingpat916 發表於 19-6-5 08:40
其實佢地太多人考,好多時去到最後先睇sibling priority.

我同老公都要返工但是你會同學校一齊見證小孩成 ...

Thx for your comment!!! (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

其實佢地太多人考,好多時去到最後先睇sibling priority.

我同老公都要返工但是你會同學校一齊見證小孩成長。好多家長義工係optional.

所以so far 好滿意

利申: lh 家長

wg_ann 發表於 19-5-31 11:01
提提你,有人講過如果兄姊曾reject LH offer, LH唔會考慮弟妹既申請,但我唔知真確與否,我估即使問學校, ...

咁大獲~~~~~

IreneKam1314 發表於 19-5-30 17:44
其實有sibling priority已經好好,我知道冇包收細佬妹!不過我覚得kv 連sibling priority都冇.....
...

提提你,有人講過如果兄姊曾reject LH offer, LH唔會考慮弟妹既申請,但我唔知真確與否,我估即使問學校,學校都唔會答你。

wg_ann 發表於 19-5-30 10:43
我覺得要考慮下2兄弟既性格同家長喜好/人手分配,有d家長傾向2個小朋友一齊讀方便照顧,有d反而傾向根據各 ...

其實有sibling priority已經好好,我知道冇包收細佬妹!不過我覚得kv 連sibling priority都冇.....

wg_ann 發表於 19-5-30 10:51
btw, 利申: 我係LH用家,但我覺得揀學校最緊要適合自己小朋友/家長理念。

我多謝你咁詳盡的回覆!!感謝萬分!
‹ 上一主題|下一主題