用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資學費
go

直資學費 [複製鏈接]

點解D直資學校同樣有政府資助,但價錢可以差甘遠?每年由1xK 到6xK不等...
   1    0    0    0

PC, 男男女女都好有母校心~~ (個別例子)

Soundervolt 發表於 17-12-27 21:30

另一講及Brotherhood嘅文章。

呢篇好過呀才子

retriever 發表於 17-12-27 12:14
呢樣我支持呀愁。

就算法官話肥平可有足夠財富保償同學,要為多年不見舊同學摃這渾水都唔易。

另一講及Brotherhood嘅文章。

https://bkb.mpweekly.com/cu0001/20171226-62435

回覆樓主:

關心「囡校」多過「母校」。

Soundervolt 發表於 17-12-20 14:13

男校同女校有別,男生長大後多數會出社會工作,有收入 ...

女校在捐款力,校友間網絡,凝聚力,愛母校投入程度都和男校相差很遠。男仔始終重情義,追求外在的認同感,女仔真係除了生女想入番母校個班,其他對母校的事宜真的冇咁熱衷,可能把心思都放在自己家庭。

Soundervolt    發表於 17-12-28 02:41

MC1128 發表於 17-12-21 17:19
我覺得唔適合用呢篇文章、呢件事來解讀男校情義。(然, 我十分同意傳統男校的兄弟情義好澎湃)

1. 呀作者連 ...

呢樣我支持呀愁。

就算法官話肥平可有足夠財富保償同學,要為多年不見舊同學摃這渾水都唔易。

kwunpa 發表於 17-12-21 20:53
香港四十歲以下,系女人揾錢多過男人。無論政府、大企業、公營機構,四十歲以下高層,都系女多男少。間唔 ...

翻查統計處資料, 以香港嚟講, 2016年女性嘅平均工資中位數大約HK$12,000 (其實比全港嘅平均工資中位數$15,000還低), 比男性足足低咗成HK$6,000.
如只講40歲以下, 喺15-19歲, 20-29歲, 30-39歲嘅3個年齡組別, 男性嘅平均工資都比女性高約HK$2,000 - 6,500.
就算以學歷去睇, 相同學歷組別, 男性嘅平均工資仍全線高於女性HK$2,500 - 8,000.

ok3 發表於 17-12-21 15:36
就算喺思想同經濟相對發達嘅國家/地區, 男性仍然主導住個經濟體系. 男性嘅平均薪金仍比女性高, 甚或出現同 ...

香港四十歲以下,系女人揾錢多過男人。無論政府、大企業、公營機構,四十歲以下高層,都系女多男少。間唔中仲有D 女權組織話要爭取男女職場平等,根本系偽命題。當十年后,而家五六十歲仲掌權呢一輩退落黎后,香港各階層都會由女人統治。

回覆樓主

就算肥平有三位拔萃舊校友,而兩位來自其他學校,但個重點唔係法官信唔信得過肥平會棄保潛逃,而係佢呢幾個拔萃舊同學可以挺身而出,有實際行動去幫肥平申請保釋,無論成唔成功,呢樣嘢已經睇得出Brotherhood嘅可貴。

Soundervolt 發表於 17-12-20 23:59
呢尐就係男校真正既Brotherhood!

https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/columnist/daily/artic ...

我覺得唔適合用呢篇文章、呢件事來解讀男校情義。(然, 我十分同意傳統男校的兄弟情義好澎湃)

1. 呀作者連蘋果篇原文都理解、引述錯誤, 係五個願意作擔保的人中, 三個男拔舊同學, 兩個美國大學的舊同學

2. 美國法庭拒絕保釋, 理由係話何若潛逃, 他有能力支付五人的經濟損失, 換言之, 法庭唔信他們的情義喎

Soundervolt 發表於 17-12-20 23:59

https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/columnist/daily/artic ...
男女性格大不同呢!

男仔無論係B1/2/3男校出身, 大部份都唔會厭惡母校

女仔呢..... 常常數落母校不是既我見過唔少
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kwunpa 發表於 17-12-21 01:23
衹是女生的藉口。而家女人揾錢多過男人。

其實,男女性格大不同。男校舊生對母校的感情及所謂的 brotherh ...
就算喺思想同經濟相對發達嘅國家/地區, 男性仍然主導住個經濟體系. 男性嘅平均薪金仍比女性高, 甚或出現同工不同酬嘅情況. 更枉論嗰D落後嘅國家/地區. "女人揾錢多過男人" 恐怕只係一個美麗的誤會.
不過喺捐款呢個議題上, 除咗經濟能力外, 都同意你所講, 性格使然......  

RunningPig 發表於 17-12-21 09:40
我都覺得唔係借口,見身邊家境越好,做full time mum 越多。

就算  full time mum 自己有錢有時間,都唔會好似男校舊生甘回饋母校。
呢D 同男女性格有關。

artroboy 發表於 17-12-21 08:26
今昔大有不同,上一代的多義氣仔女情懷,現今一代媽寶,變哂少爺仔、小姐。在大中華價值觀、搵快錢、重物質 ...

所以阿仔由謮K到宜家差不多每個星期都去做義工,俾佢學懂正確嘅人生價值觀。

唔少傳統男校喺灌輸Brotherhood呢方面真係不遺餘力,高年班會做小老師幫助低年級同學功課上嘅問題,出外比賽聯群結隊去捧場,經常喺聚會講團結精神,薪火相傳嘅重要性,brothers in arms。舊生經常返母校擔任Mentors,幫助師弟申請升學,甚至offer internship.....所以大多數學生都對貢獻學校為榮。有尐慨嘆樓上討論唔報氣學校硬性捐款(幾百蚊)。如果學校轉直資就可以令到呢尐聲音消失。如果學校經濟鬆動,唔會無喇喇申手問學生攞幾百蚊,而且捐款會用回學生身上,我相信若果家貧到幾百蚊都有問題,學校亦會諒解。如果捨得用幾百蚊補一個鐘頭習,而捐款比學校就斤斤計較,呢個價值觀實在有少少問題。

Soundervolt 發表於 17-12-21 01:57
呢個又未必完全係借口,我身边都有唔少女仕畢業於傳统名女校,甚至世界名牌大学都選擇相夫教子而放棄事業 ...

我都覺得唔係借口,見身邊家境越好,做full time mum 越多。

陶才子係左校出身,比誰都更反共。

今昔大有不同,上一代的多義氣仔女情懷,現今一代媽寶,變哂少爺仔、小姐。在大中華價值觀、搵快錢、重物質文化薰陶之下,可以懷著一顆正直純樸的心已經是極其可貴。

正!!!

就係呢D。

kwunpa 發表於 17-12-21 01:23
衹是女生的藉口。而家女人揾錢多過男人。

其實,男女性格大不同。男校舊生對母校的感情及所謂的 brotherh ...

呢個又未必完全係借口,我身边都有唔少女仕畢業於傳统名女校,甚至世界名牌大学都選擇相夫教子而放棄事業。
不過我同意男女性格大不同,男人之間既感情並非一般女仕可以瞭解,就好似"義氣"呢兩個字,彷彿係男人既專有名詞,女仕已经唔容易明白箇中意義。
‹ 上一主題|下一主題