用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 快考試了‥........ 想哭了
go

快考試了‥........ 想哭了   [複製鏈接]

6    0    0    0

回覆 pino 的帖子

我同你好似,原本小一上學期成績好好,頭幾名,下學期倞利不停滑落,大意,不明白,不專心做又有,估計應該跌至20 左右,好難接受,因為考前用了很多時間溫😭😭

MrBeast 發表於 17-6-19 13:46
唯有等佢開hill

在我女兒的例子,我放她在「好學校」等佢自己開hill。似乎又愈大愈有分吋。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-6-19 13:13
敝在佢唔覺有問題,唔覺係撞板。
唯有等佢開hill

shadeslayer 發表於 17-6-19 13:15
唔得,反叛女兒只會反對自己不利的事。
係!我試過用IloveJJ果招, 測驗前溫書遊魂, 我就叫佢唔好溫喇, 去玩啦, 佢真係走咗去玩。

shadeslayer 發表於 17-6-19 13:13
仲要自我感覺良好。

IloveJJ 發表於 17-6-19 11:15
你返嚟啦?
我細仔都係咁既性格(唔聽人講、唔認錯),所以我都係由得佢衰。但衰咗,我一定攞嚟講,佢以前都 ...

唔得,反叛女兒只會反對自己不利的事。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 17-6-19 12:47
只有兩個方法:等佢撞板

印返張測卷比佢做

little_yolky    發表於 17-6-19 13:22

little_yolky 發表於 17-6-19 11:13
佢把口係永遠唔會覺得自己錯的, 而且, 有8X分佢自我感覺良好, 唔覺得有問題, 所以唔覺得自己錯。 ...

你细女幾似我女兒,係同一類人。

little_yolky 發表於 17-6-19 10:59
聰明小朋友就有呢度衰, 我細女又係咁衰, 今次常識其中有兩課測驗測過, 佢好熟, C6同佢溫時佢話唔駛溫, 自己 ...
只有兩個方法:等佢撞板

印返張測卷比佢做

Jane1983 發表於 17-6-19 11:05
回覆 little_yolky 的帖子

呢d情况屬斷正,亞細點樣可以覺得唔係自己錯呢?
佢把口係永遠唔會覺得自己錯的, 而且, 有8X分佢自我感覺良好, 唔覺得有問題, 所以唔覺得自己錯。

回覆 little_yolky 的帖子

呢d情况屬斷正,亞細點樣可以覺得唔係自己錯呢?
不過細路哥開始大,教佢地,無論乜嘢都最好佢地心服口服,否則一係無用,一係就佢會覺得你煩或者記恨。而家做父母,真係無以前咁威呀!

shadeslayer 發表於 17-6-16 13:17
小二生心智可看神鵰而了解武林爭奪,姐弟戀和 social outcast 等題材?  咁好叻。
...
仲有性侵場面..........紅樓夢都係, 有寶玉同襲人同埋佢發夢既場境, 好彩阿大未睇到, 我見佢放低咗即刻收埋攝返入書架, 嚇死。

其實小小既小朋友睇書都真係要小心D, 舊年C6靜雞雞上網訂咗西廂記俾阿女, 睇完我至知, 俾我省到C6立立靚。

shadeslayer 發表於 17-6-16 20:41
我嗰個小學衰極也不知道改過,到中學漸漸又好好多。
聰明小朋友就有呢度衰, 我細女又係咁衰, 今次常識其中有兩課測驗測過, 佢好熟, C6同佢溫時佢話唔駛溫, 自己識。但根據我既經驗, 呢D重考既範圍一定會出得比較深, 叫佢再溫啦, 佢就發晒脾氣話自己識。最後派卷得返8X分, 全部錯果兩課, 抵死啦, 比我同C6係咁講佢, 不過佢係唔會認為自己有錯的。

回覆 IloveJJ 的帖子

證明你係做老師嘅材料
好多老師其實係高學歷但係唔識教

回覆 IloveJJ 的帖子

即未學過的?咁好高要求啫。讀四年,我覺得未必可以做到咁。
如果我仔校咁考,我仔拼音死得,佢寫[臉]的拼音是:nian
‹ 上一主題|下一主題