用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何能令小三小女孩喜歡數學?
go

如何能令小三小女孩喜歡數學? [複製鏈接]

女兒十分討厭數學,
成績也不理想,
大约六十幾分,
每次數學功課都拖到最後才做,
然後亂做。

請問有否甚麽班,
甚麼方法?
甚麼補習老師可介紹?
令她喜歡(至少不抗拒)數學,

救教!!
謝謝

9    0    0    0

回覆 0421 的帖子

不用客氣。
因我女係數感差的孩子,三、四年級時數學都係6,70分。我花了很長時間研究和向網友1234ats請教。然後從阿女升上四年級開始同佢補數。

內容由小二數學開始,每日補20分鐘以內,如是者堅持了一年半。目前進展良好,至少數學吾會係拖佢後腿的一科。

繼續慢慢來,還有時間的,加油!

我幫我仔仔書局選了套數學自學書,很有趣味性,同埋將數學簡單化了,他自己當課外書看,看不懂的地方我就放台灣一個關於數學App 找到同步部分給他聽一遍,一冊書看完,他已喜歡上。

0421 發表於 17-7-18 16:34
回覆 Ahbee02 的帖子

謝謝你條link 十分有用。

喜歡數學,除了讓她計算有成功感外,還要將她所學的盡量relate番佢日常生活中,例如小一學貨幣你要帶佢去買下野,問佢可以用咩唔同硬幣同紙幣組合俾$,找番黎既$又岩唔岩。三年級學分數既,你買個pizza或其他野叫佢例如分八分之一俾媽媽,八分之二俾佢自己等。有時補習只係操數,真係愈操愈怕。我覺得如果你囡囡抗拒數學,你要先以佢興趣rather than成績衡量佢有冇進步。雖然唔知你補習老師點教,但如果你囡囡在這兩個月對數學的興趣有所提升,就要先讚下囡囡既進步同努力,幫佢肯定自己,成績急唔黎,仲有個四年級同兩個暑假先到呈分試。加油!

回覆 Ahbee02 的帖子

謝謝你條link 十分有用。
這2個月
我請了補習老師
但效果都一般。

我會用多些耐性,
我打算自己教返
每次份量細一點
待她減少抗拒

希望可學到(1234ats) 十分之一的耐性便好了

好似我細個.
當年結果係會考中/英文B, 但數學唔合格.
AL時 drop 左科數.
但大學又要讀統計

IloveJJ 發表於 17-5-26 14:45
係呀!所以我都成日調整,盡量唔好介入咁多

我哋唔介入,不過今次有班主任直面:“你知唔知佢XX科有時成版無做?!”

唔介入要雙方都忍得手。

有時老師見慣同學執靚左既功課,係會覺得唔插手係唔正常既。

無他,小學MISS 都係簡單比較邏輯姐。

0421 發表於 17-5-16 10:59
女兒十分討厭數學,
成績也不理想,
大约六十幾分,

真的不容易!
等同有咩方法使返工開心!

回覆樓主

little_yolky 發表於 17-7-6 11:20
所以我依家有時反思, 我細個時數學好, 家姐真係居功至偉!以前我計數唔識, 攞住本書想問佢, 佢離遠遠就講: ...

你家姐係良師。

Ahbee02 發表於 17-5-26 14:16
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2963280&extra=page%3D1
看看呢條link幫吾幫到 ...

樓主(0421),你覺得條link 內容對你有幫助嗎?

Ahbee02 發表於 17-5-26 14:37
我主要係指以前我多數“授之以魚”,佢吾識得的野就拿拿臨教佢答案,依家慢慢調整應該“授之以漁”。邊教邊 ...
所以我依家有時反思, 我細個時數學好, 家姐真係居功至偉!以前我計數唔識, 攞住本書想問佢, 佢離遠遠就講:我唔識既, 唔駛問我, 你自己諗啦。佢大我四年, 無可能唔識既。不過人哋唔教, 咪自己諗囉。有時一條數諗粒幾鐘至諗得通, 諗到時真係勁開心, 個感覺十分良好。可能係咁培養咗我自己搞掂既性格。

ar_mak 發表於 17-5-16 19:13
首先要有一個喜歡既老師.

應同。

0421 發表於 17-5-16 10:59
女兒十分討厭數學,
成績也不理想,
大约六十幾分,

其實小三好易搞,可以好快追到!

比幾個Quick Tips比你女女情況:
。唔教多、唔教深,先只focus宜家教緊嗰一課先。
。同佢睇例題,明左。即時選一、兩題相類似題目。(你要Filter 。做到!識咪有信心)。若發現例題未掂,從新教,教左淺的,做幾題。
。如是者,日日重覆,熟左再擇D要少少轉彎題目。

IloveJJ 發表於 17-5-26 14:29
太過多,應該係指比個小朋友過多。但如果你外判俾人,係無分別架喎!
我主要係指以前我多數“授之以魚”,佢吾識得的野就拿拿臨教佢答案,依家慢慢調整應該“授之以漁”。邊教邊摸索,我自己都嚮道不斷調整。

IloveJJ 發表於 17-5-26 14:18
自己教喳!我由阿仔小一掙扎到而家小四,都無出去學,只有oral我唔識講就搵人教,連普通話今年我都自己接手 ...
OK.
我都係所有野一腳踢,自己教阿女,無出去補過習。有時覺得係無係自己做得太過多呢?

‹ 上一主題|下一主題