用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解lnterview 要小組討論
go

點解lnterview 要小組討論 [複製鏈接]

今日interview 有两個groupmate 狂搶+把住講,其他同學插唔到咀,包括呀仔。呀仔講三次,短句,有獨特見解,anyway group 唔好,真不公平
   18    0    0    0
:-D :-?

vvmon 發表於 17-3-13 08:34
回覆 greentea000 的帖子

弱肉強食係正常,唔係世界唔會進步,不過唔係做d損人利己的事 ...
咁要好有修為先得 況且黑白之間有好大段灰色

升中interview仲可以一句"唔好彩"帶過,到DSE你死我活,"唔好彩"既代價太大。陰招學左未必用得上,不過如果學校老師只教陽招,唯有自求多福,希望自己到時腦洞大開化險為夷。

到DSE仲有6年,大把思考空間。

greentea000 發表於 17-3-12 21:45
可以,特別係果位霸主言之無物,如果佢有見地老師有可能更加不滿打斷人地發言既人! ...
就算有見地, 都唔可以霸住講, 要精簡。所以, 反正攬炒, 不如破釜沉舟, 打斷佢, 自己即刻發言, 然後即刻將個波拋俾未發過言既其他同學。

celialing    發表於 17-3-14 14:45

greentea000 發表於 17-3-13 02:40
你女好彩遇到尚算守規矩既人,有否諗過如果人地唔收聲咁點呢?
唔好指意老師,除非大打出手,否則老師係唔 ...

其實係架,真係只想睇小朋友反應
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

happy105 發表於 17-3-12 09:28
其實可唔可以話 「唔好意思我估時間唔多我都有野發表,請你停一停!」跟住即刻發表自己既見解
起碼博到老師 ...
其實係有好多人都係咁,勁搶住講,我女都話有遇到,但都有遇到成GROUP都無咩講野,就變咗佢講得最多
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

sammag 發表於 17-3-13 00:08
哩個係最適當既訪法,我仔今日in 同組一個女仔冇機會講,佢舉手問可唔可以比佢發表下,其他人即刻收聲。

...

呢個方法好恰當呀,禮貌式示意他人,我有意見想表達 ~~

我覺得如果同組有同學keep住講,自己只可以講到幾句,最多無加分。如果可以成功的禮貌的join discussion, 應該有加分。不過如果無禮貌,搶答,亂插嘴,反而會被減分。所以如果有挑戰性的場合出現,就看小朋友可不可以捉到機會。捉唔到都唔緊要,最多不過不失。

呢個陽招非常好,我都教下亞女先

弱肉強食係正常,唔係世界唔會進步,不過唔係做d損人利己的事

Eat_Sleep_Play  這個我同意  發表於 17-3-14 02:22

group discussion 或多或少可以睇倒小朋友性格,與人相處及應變能力,今次未能發言就當一次經驗吧,將來考dse都係咁,出來社會都有機會不斷遇到,其實有部份小學高小已開始有教。

sammag 發表於 17-3-13 00:08
哩個係最適當既訪法,我仔今日in 同組一個女仔冇機會講,佢舉手問可唔可以比佢發表下,其他人即刻收聲。
你女好彩遇到尚算守規矩既人,有否諗過如果人地唔收聲咁點呢?
唔好指意老師,除非大打出手,否則老師係唔會出聲既。老師出聲幫邊個都有唔公平之嫌,會被投訴。

引用:回覆+csbaik+的帖子 如果說話搶唔到,嘗試

原帖由 Mayyuen18 於 17-03-12 發表
回覆 csbaik 的帖子

如果說話搶唔到,嘗試舉手,呢個突如其來舉動,我估可以嚇一嚇嗰兩個同學,然後自己即 ...

csbaik 發表於 17-3-12 21:54

學校有教group discussion 技巧,不過miss 话如果狂搶答,會扣分,通常groupmate 唔會搶,有規有矩,不過學校冇教如果有groupmate 搶應該點應付,真比佢激死!宜十只好在次第,conduct 同單對單果part 取分

咁理想化既老師。。。唔知講咩好!

替你仔擔心 x 2

greentea000 發表於 17-3-12 22:30
老師亦有貢獻陽招既
插入之前留意霸主講野節奏,唔好一句說話中間打斷,避免自己失分。

好计……

greentea000 發表於 17-3-12 22:36
total 15分鐘,5人一組,先輪流每人發言1分鐘,之後10分鐘自由發言。
只係每人限時發言唔係叫做小組討論呢 ...

總之佢地婦凉,做父母擔心子女仲
婦凉

csbaik 發表於 17-3-12 22:17
dse?係咩?
total 15分鐘,5人一組,先輪流每人發言1分鐘,之後10分鐘自由發言。
只係每人限時發言唔係叫做小組討論呢!

老師亦有貢獻陽招既
插入之前留意霸主講野節奏,唔好一句說話中間打斷,避免自己失分。

霸主完整表達完吞口水位插入,如果霸主有point先讚"Great idea!",無point/自己未發言就自己講,如果自己已經講過又無補充就俾機會未發言過既人,表現有照顧他人。

既不失分又加分

greentea000 發表於 17-3-12 22:14

輪流每人1分鐘咋,之後自由時間咪又要搶!

dse?係咩?

輪流每人1分鐘咋,之後自由時間咪又要搶!
‹ 上一主題|下一主題