用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有沒有人正式向教育局勢投訴過hold 多個直資小一位呢? ...
go

有沒有人正式向教育局勢投訴過hold 多個直資小一位呢? [複製鏈接]

今年考小一, 我才知有人可以hold多個offers 到出年才放.今年我沒有hold多過一個, 也不算受到影響, 但他日弟弟考小一可能成為受害人, 不知到底有沒有者前輩向教育局投訴了這不公平的情況而不受理會呢 ?如果中一派位不可hold 多一家,為何小一可以呢 ??

憫母  點投訴?  發表於 16-12-16 03:39
   0    0    0    0

講起雙非 我想到當年生仔有過類似hold 位的現象 , 是和現在好似的, 當時2008-2010仲有好多雙非, 於是私家生仔床位非常緊張. 有D錢的, 想找名醫 去名院生, 有D錢的, 也不想入公立醫院去逼, 怕呢様怕嗰樣. 於是一有BB的便要預約私家醫生, 但明明好早去約, 又話waiting . 有勢力的, 識得多人的, 又可以走後門經多個醫生在不同私院hold 位慢慢決定去邊最好. 排waiting 的, 局住去自己住的一區的政府醫院留位, 死死地氣一路鬧一路等. Hold 住位的又一日未生一日hold 住先, 係都要問九千幾個親戚朋友的意見才決定, 但肚就只得一個, 按金又唔退得, 我理得其他人姐!

waiting 的, 唔鐘意本區的, 又有人去別區出名hospital 碰下運氣, 有時又叩到門收佢喎( 尤其特別的case , 破例接收) 等下等下, 私家又call waiting 話有位!但你個心已經準備好去政府, 又唔想去, 思前想後,又生啦, 可能大家無乜記憶,

但當年有好多人嘈, 結果, 話平衡各方需要, 由中央登記, 一個人不可以在不同私家醫院同時hold 床位囉!

wingt903 發表於 16-12-16 12:08
唔好咁諗, 都有好多人知既, 唔出聲者 , 我都唔鍾意係forum出聲,  但真係想大家拗落去 ...
如果你見識過個FB群組既人講既嘢, 可能又有另一番睇會
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-12-16 11:18
題外話:

有幾多個反對既人真係瞭解TSA係做乜? 相信所謂"問題"又係人云亦云為主
唔好咁諗, 都有好多人知既, 唔出聲者 , 我都唔鍾意係forum出聲,  但真係想大家拗落去

講起雙非 我想到當年生仔有過類似hold 位的現象 , 是和現在好似的, 當時2008-2010仲有好多雙非, 於是私家生仔床位非常緊張. 有D錢的, 想找名醫 去名院生, 有D錢的, 也不想入公立醫院去逼, 怕呢様怕嗰樣. 於是一有BB的便要預約私家醫生, 但明明好早去約, 又話waiting . 有勢力的, 識得多人的, 又可以走後門經多個醫生在不同私院hold 位慢慢決定去邊最好. 排waiting 的, 局住去自己住的一區的政府醫院留位, 死死地氣一路鬧一路等. Hold 住位的又一日未生一日hold 住先, 係都要問九千幾個親戚朋友的意見才決定, 但肚就只得一個, 按金又唔退得, 我理得其他人姐!

waiting 的, 唔鐘意本區的, 又有人去別區出名hospital 碰下運氣, 有時又叩到門收佢喎( 尤其特別的case , 破例接收) 等下等下, 私家又call waiting 話有位!但你個心已經準備好去政府, 又唔想去, 思前想後,又生啦, 可能大家無乜記憶,

但當年有好多人嘈, 結果, 話平衡各方需要, 由中央登記, 一個人不可以在不同私家醫院同時hold 床位囉!

wingt903 發表於 16-12-16 11:01
都唔係既, 之前 tsa係成功, 不過而家教局mount返學校支持 (取消以TSA為殺校其中一指標), 所以教局又唔再驚C ...
題外話:

有幾多個反對既人真係瞭解TSA係做乜? 相信所謂"問題"又係人云亦云為主

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

花花之家 發表於 16-12-16 10:16
多謝你嘅支持. 其實係教育政策裏,有好多令家長不滿意嘅地方, 但因為制定政策並非我們平常家長可以容易地左 ...
都唔係既, 之前 tsa係成功, 不過而家教局mount返學校支持 (取消以TSA為殺校其中一指標), 所以教局又唔再驚C9.  可能直到大家醒覺, 更團結, 大家既聲音就會更被重視況且, 而家C9又有知識又辣, 仲好有創意, 尤其考小學.  加油

teambuilder 發表於 16-12-16 09:33
我絕對讚成冇乜必要就唔好hold 位,但如果hold位的人只屬小數,為此改變現在制度係唔化算的,畢竟制度冇完 ...

多謝你嘅支持. 其實係教育政策裏,有好多令家長不滿意嘅地方, 但因為制定政策並非我們平常家長可以容易地左右到, 所以我認為只能在類似的, 現有的制度下作' 行政上' 的比較, 或者會找到小小出路, 好過阿媽講乜就乜. 我對成個制度也在慢慢認識中, 事䦕自己只有第一個細路升學 , 乜都唔知, 到知時才被嚇親喎.  完美小小, 可能係只容許hold 2個位,不要一刀切, 只不過又可能行政混亂, 對家一句就拒絕. 但唔凖hold 多過一個位在幼稚園和中學已行緊, 易商量和argue 好多

我絕對讚成冇乜必要就唔好hold 位,但如果hold位的人只屬小數,為此改變現在制度係唔化算的,畢竟制度冇完美。但又如果hold位的人佔多數,屬於小數的自己又係咪應該反思下hold位人的需要?(我係以多過三個offer的人來做base)

chingmon 發表於 16-12-16 01:14

小學除了限制hold幾多offer?hold幾耐才正確?像你舉例的 ...

報幾多間都限? 唔係化?

註冊結婚得一個,識朋友唔駛限卦?

一脚踏幾船係道德問題,係好多人唔認同。但法定幾多個朋友仔好似過左火位。

回覆樓主:

hold位亦只是制度一個漏洞。教育制度/政策上有更多更有問題既地方

統一派位又唔透明,共融教育(emoji),但sen support只有5000蚊一年, stem又半桶水只有one off funding, 圖書$都cut 埋。
係架,教局係蛤家長架。政策完全不思進取

廿一世紀,教育仲停留係抄寫背默考試技巧,操題型。我廿年前讀小學都差不多。
有無聽過繁殖策略既k選舉理論?上一代多生呢代係少生,如果唔能夠發揮每個小朋友天賦,繼續而家呢個精英制教育,香港只會富越富,貧越貧。小班同專科專教係資助學校應該要全面實行架那。火柴盒學校要拆架哪。交流,辯論要加入常規課程架那,如果唔係加通識科做物呀,點解通識教育仲係單向教授?

我知我完全離哂題,呢d topic亦真係冇物c9有興趣。

我明樓主你既心態,hold位呢個漏洞你路見不平,亦因為你小朋友會考既緣故,我非常支持去表達聲音。
要處理hold位問題,其實係要修正多報多考,但你要明白多報多考係一個"果","因"係大家害怕同唔想停留係傳統既教育共融政策入面。
一d都唔容易(因爲利益持分者,包括直私學校,都未必支持,因為佢地要確保收生率去營運),但我都支持你,希望你成功

Cowbit 發表於 16-12-15 23:15
好灑脫決定到的, 好大機會係兩間學校某方面有段大距離。
如果wkf vs 培僑 vs 福小 vs 音小 vs 播道, 家住 ...

呢個case好易揀,福小。點解難呢?

唔係比較學校,我當呢個case全部係第一批offer:音小第一個出offer, 收左offer再考其他,其實已經知音小係第n最愛,cut得,之後播道出offer, 播道出左offer之後先wkf sec in, 培僑first in, 福小 sec in, 甘播道就係第n-1最愛,又cut得,如此⋯落去。
我想指出既問題係,你考左,中左,但控制唔到自己,不論是否更好既學校,你都會繼續考落去。wkf都出左offer,點解仲去福小sec in?  正常係因為覺得福小更好更有入讀意願,係咪?

有人收到第二最愛offer,但佢繼續考第三最愛,第4,5,6,7最愛。收到第三最愛waiting, down哂,call到waiting, 又開心返哂,留位好忍手甘留左3間,而家繼續去aps, kts.  諗黎諗去,心知一定去讀第2最愛,但繼續係咁考,收信心情坐火山車一樣,周圍問xx Vs XX,其實心中已有答案,為左咩呢?

如果考之前從未排到自己心儀既list,我衷心希望你只考到一間近近地,否則你揀邊間都好,之後讀落,總會覺得有點不足

花花之家 發表於 16-12-15 23:47
我上網也找不到哦

我大約記得係咁,各位前輩,如有錯請糾正

好多年前,升中派位是男一條隊,女一條隊
有這個安排也是因為知道男女孩子的發展有不同,男一般較慢,小時候男生成績會比女生較差
這樣安排可以令到男女校內,男女比例平均一些
但後來有個女生的父母癹現了,便去平機會投訴,違反性別歧視條例,最後成功推返當時的機制,變成了男女同一條隊升中

Cowbit 發表於 16-12-15 23:43
我一下子搵唔到嗰單野, 唔知有無前輩幫吓手呢?

我上網也找不到哦

花花之家 發表於 16-12-15 23:40
我個人來說..好少想來想去既, 好容易決定到. 所以我知我唔會hold 住唒.
我唔到升學邊知咁多吖, 都係最近 ...

我一下子搵唔到嗰單野, 唔知有無前輩幫吓手呢?

Cowbit 發表於 16-12-15 23:15
如果wkf vs 培僑 vs 福小 vs 音小 vs 播道, 家住 ...

我個人來說..好少想來想去既, 好容易決定到. 所以我知我唔會hold 住唒.
我唔到升學邊知咁多吖, 都係最近才知呈分試做乜, 感覺用前輩的分去adjust 自己banding 感到難以相信. 之前打過去問, 教局話' 你讀到小五學校會講, 所以教育局website 無乜點講, 我口頭話你知吖' 佢一論咀講得好快, 我咪激氣囉!抄notes 也抄唔切!之後我口頭投訴呀!佢真係改左D嘢喎!。加返D info 入去website 。

其實教局蝦我哋家長, 有關升學的事知得太遟, 於是自己嗰個局住升左, 然後又無下一個子女的, 咪無氣費鬼事投訴囉! 有第二個的, 又可能跟大的同一間小學上左去, 係我兩個一男一女, 中間又有幾年分開搞下,才有心機硏究下有乜辦法姐!

平機會嗰單嘢做乜?有D印象 但不肯定詳細內容, 去邊有得㖒下?

del

花花之家 發表於 16-12-11 14:56
今年考小一, 我才知有人可以hold多個offers 到出年才放.今年我沒有hold多過一個, 也不算 ...

如果wkf vs 培僑 vs 福小 vs 音小 vs 播道, 家住九龍東, 又真係幾難一下子決定喎。 報名前點會太深入研究, 個個都話考到先問啦。 到咁難得考到, 比d時間諗吓, 安排吓交通, 搬屋, 接送, 仔細了解吓測考次數, 校舍等等都得掛。(利申, 我同你都一樣只hold 1個offer)
一個投訴可能將你個細仔第日連選擇嘅機會都無埋呀。 1個人hold 15offer 香港有幾多? 你個係仔, 又喜歡抱不平, 不如你去幫手推翻平機會當年升中個男女混合派位安排啦。 男女身心發展時間不同, 但硬要撈埋一齊計分, 呢樣對普遍遲熟的男仔真係好唔公平架。 你幫手寫多封信去查詢/投訴, 肯定好多仔媽多謝你(包括我)
‹ 上一主題|下一主題