用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 死心,等大抽獎,請教12網乙3填什麼好? ...
go

死心,等大抽獎,請教12網乙3填什麼好? [複製鏈接]

今天全都rejected,看到人家***VS***VS***VS***唉,算了,還是研究下乙3填什麼好,如果12網乙1乙2中意同比較中意,乙3保底,但有不想入南亞裔學校,有什麼好的推薦,謝謝!
   10    0    0    1

Charlotte_mom 發表於 16-10-22 11:21
12網黎講,撇除大熱同次熱(李賜豪寶血,即乙二入唔晒的)就有以下學校:

嘉道理:南亞學生多(因英文官 ...

記得早幾年剛研究考小... 嘩, 有英文官小幾好呀!

Charlotte_mom 發表於 16-10-24 10:52
最後一間,突然醒起,有人講過佢在保良局旁邊,保良局入面適齡學童都係去呢度。
我無查証,亦對事件無意見 ...

對!住裡面的小朋友都係呢間讀

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-10-24 09:50
補充一下:

嘉道理:呢間可能係區內"寶校"最強之一, 年年都有人入到 QC/KC/BPS/Maryknoll 呢D級數既學校

最後一間,突然醒起,有人講過佢在保良局旁邊,保良局入面適齡學童都係去呢度。
我無查証,亦對事件無意見,純粹for家長補充資料。

Charlotte_mom 發表於 16-10-22 11:21
12網黎講,撇除大熱同次熱(李賜豪寶血,即乙二入唔晒的)就有以下學校:

嘉道理:南亞學生多(因英文官 ...

補充一下:

嘉道理:呢間可能係區內"寶校"最強之一, 年年都有人入到 QC/KC/BPS/Maryknoll 呢D級數既學校

雲官:福建同胞較多, 位置不方便. 一間校舍可容納一級開四班既學校但多年嚟都只能開一級一至兩班, 佢以前有幾咁唔受歡迎可見一斑

大坑李陛:都係收較多NCS, 仲有較多SEN

寶覺:又係一間因為宗問題俾人忽略既學校, 不過升中成績睇落真係唔出色

金銀業貿易場張凝文:真係謎一樣, 完全搵唔到有用既分析資料
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

appledai 發表於 16-10-21 22:36
今天全都rejected,看到人家***VS***VS***VS***唉,算了,還是研究下乙3填什麼好,如果12網乙1乙2中意同比較 ...

12 網乙三唔係保底,係保叩門機會。可以考慮軒小,軒銅。

raymond338hk 發表於 16-10-23 13:02
不要比地域局限自己,當年小朋友參加自行(net12)時,都是在德望(飛鵝山腳)獲得backup! 2個地雖然有距離,但香 ...
你當年唔係中甲一咩....

引用:Quote:晞晞爸b+發表於+16-10-22+10:04+尤其

原帖由 mcl203 於 16-10-22 發表
問題係港島區仲有幾多間私校仲放你去抽獎...有back up都唔易 ~~~
不要比地域局限自己,當年小朋友參加自行(net12)時,都是在德望(飛鵝山腳)獲得backup! 2個地雖然有距離,但香港的交通還是不錯! No pain, no gain!

回覆:mcl203 的帖子

同意,如心儀港島津校,個遊戲真係要玩到7月(aiya, 可能隨時玩到9月tim)

suzuki12 發表於 16-10-23 12:13
所以其實住港島想玩考私小墊底黎博抽獎,相比九龍那邊博/危得多,除非唔介意過海讀書(我只係講距離,不是 ...
除左一間私小....個人睇法...同直接去統一搏過無乜分別....始終港島好既官津唔少
不如諗吓裝備吓小朋友...預埋叩門階段 ~~~

回覆:mcl203 的帖子

所以其實住港島想玩考私小墊底黎博抽獎,相比九龍那邊博/危得多,除非唔介意過海讀書(我只係講距離,不是指學校質素)。如果考以上果幾間俾抽獎的港島私小都失敗,隨時空手填統一派位表,真心驚驚。

引用:Quote:mcl203+發表於+16-10-22+11:13+問題

原帖由 Muigg 於 16-10-23 發表

聖心私小 RHS KCS St Louis?

我都知既 ~~

mcl203 發表於 16-10-22 11:13
問題係港島區仲有幾多間私校仲放你去抽獎...有back up都唔易 ~~~

聖心私小 RHS KCS St Louis?

今天全都rejected,看到人家***VS***VS***VS***唉,算了,還是研究下乙3填什麼好,如果12網乙1乙2中意同比較 ...

認真講,net 12 無back up 比我我會放寶血乙一,今年多咁多小孩,叩門更難

乙二可搏寶血和李賜豪
乙三李陞

Same la. 對個些 ....vs .... vs... 個些家長真好討厭,完全晒名,連自己個仔女應該讀邊間都唔知?還是晒名!

Charlotte_mom 發表於 16-10-22 11:05
打錯字。我想講乙二,已改

宏心 發表於 16-10-22 21:54
如果一間私直back up 都無,我會做最壞打算,睇死我的隨機編號係包尾,以乙二做保險線,杜絕一切幻想。仲要 ...

努力加油

謝謝大家。其實好想放寶血乙2,但今年真是有些不敢
‹ 上一主題|下一主題