用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黄埔宣小vs奉基千禧vs馬頭涌(紅磡灣)
go

黄埔宣小vs奉基千禧vs馬頭涌(紅磡灣) [複製鏈接]

請問大家會如何排位?

10    0    0    0

回覆:josewing 的帖子

最緊要小孩子讀得開心!

Honeys 發表於 15-12-23 13:13
奉基千禧!!
三選一我都比較喜歡千,學校吾谷,運動又出眾,派位成績都見得人!

奉基千禧!!

回覆:黄埔宣小vs奉基千禧vs馬頭涌(紅磡灣)

我已經好耐無在討論區發言了,路過想表達一下。
其實35網得7間學校,除了一間特別深,一間相對淺少少外,其他5間的教授內容其實都差不多。
另外,我亦非常反對用「寶校」這個名詞去標籤一些學校,這樣非常不尊重。儘管一些學校成績不是最好那批,學生中也有大家提及過的人,但實際上那些學校也是非常努力的,人好不好也不是分地區的。

回覆:黄埔宣小vs奉基千禧vs馬頭涌(紅磡灣)

紅馬無論升中派位同學術各方面都拋離另外兩間

另外兩間各方面都差不多

回覆:k-pa 的帖子

agree

回覆 john.ma 的帖子

多謝解說~
3) 可能就係因為你用[講衰d]令我誤會去踩底人地
4) 我冇講過學校好差和新移民,窮人等等.. 係各下既意見問寶校寶d乜, 你就答哂以上答案, 但聽外間說都如此~
其他幾點都明白哂~謝謝

ckhmama 發表於 15-12-9 01:04
黃宣ー衰d講,你又知人地d刀冇張利?

奉基ー有幾多間學校話唔係重學業?
本來唔想回你,不過見你後來既回應,實在將我所寫既嘢段章取義,又曲解我既意思。證明閣下根本冇細心閱讀別人意見。

1. 如果閣下覺得我所講都係一樣人云亦云,咁請你指出淨係喺BK呢度你有見過同我仔細相同意見咩?
閣下有冇留意35網7間學校我唯獨冇講紅馬呢?點解?因為我唔認識呢間學校,冇親身去過,亦冇親人朋友子女就讀,道聽途說就有。所以避免「人云亦云」,我冇提紅馬。明未?

2. 我由頭到尾都冇表達過千禧係最好,我只係強調佢各方面比較平均。運動方面既表現係咪真係叻過其他6間學校?請你如果有機會自己去參觀一下佢哋校務處外既奬杯奬牌數目。如果你都覺得不外如是,隨便你啦。

3. 你話「仲要感覺到有d踩底別人台高自己喜愛那所學校」,係咩?對個別學校有啲意見就等如踩底別人?你係咪覺得我踩底黃宣?形容周身刀冇張利不等如負評,我已經表達係「衰啲講」,每件事都有多角度去表達。如果閣下唔喜歡,我可以修改成「參與項目種類凡多,但表現不是太突出」。又如何?

4. 講起抬高,我的而且確係想抬高返葛亮洪同聖提呢兩間經常地被人厭棄既「寶校」。人哋多新移民學生又點?人哋屋企窮、攞綜援又如何?會等如間學校好差架咩?

5. 閣下講得啱,唔會有一間學校會講自己唔重學業(你咪又係講咗等於冇講),但凡事有priority,有輕重,有weighting factor。甚麼叫開宗明義?明嗎?

6. 其實閣下明唔明乜嘢叫「人云亦云」?乜要讀過晒啲學校先至可以評論架?如果係咁所有討論區都可以摺埋啦。重有呀,我冇講「不喜勿插」,我係叫人唔喜歡宗教氣氛濃厚學校就唔好入黃宣啫,係「不喜勿入」,咁都有問題?如果好喜歡就緊係要入啦,咁簡單都唔明。

7. 我從來只係講各校有自己特色,冇講邊間優勝過邊間,如果唔明白就算了。我已經好花時間去再表達、澄清多一次。真係要講返句不喜勿插,不喜勿回,謝謝。

20130401    發表於 15-12-9 16:09

其實本人覺得以上4間都係好好既學校, 各有特色, 如果其實小一搵學校,個人會著重成績,德育多d, 所以各人有各既喜好~我亦冇講過以上四間有乜野唔好, 而且以上四間放邊間係乙一都一定入唔哂既, 所以都係睇自己心水喜好去簡..至於講座, 本人覺得聽下就算,返而去到我會睇下d老師,學生既態度, 校舍環境等等~ 叫得家長出黎聽講, 一定講到自己好校最好既, 如果要聽, 會真係聽下用家意見會較安全一d~

ckhmama 發表於 15-12-9 01:04

千禧ー近年轉咗校長,多數新官上任都會績極d攪下野既,有冇成校真係要等幾年先知!
如果同時出席2小學今年升小一講座, 奉基校長的確重學業, 重學術成績, 千禧校長又另一套, 樓上也中7788的

lauwingtai 發表於 15-12-9 10:31
哦,我都插,跟住又「不喜勿插」,yeah!你真係好叻!追住我啲留言逐個插啦!我係EK都有好多留言。:handsom ...
冇意亦冇興趣追插貴帖, 只係解說一下啫..唔駛下下講插既, 放鬆d啦~家長!

回覆 lauwingtai 的帖子

多謝, 唔駛讚我咁多次真係叻啦!

引用:+本帖最後由+ckhmama+於+15-12-9+10:23+編

原帖由 ckhmama 於 15-12-09 發表
哦,我都插,跟住又「不喜勿插」,yeah!你真係好叻!追住我啲留言逐個插啦!我係EK都有好多留言。

lauwingtai 發表於 15-12-9 10:03
我對你講嘅嘢冇乜意見,只係對你最後一句非常有興趣,你插完人哋「人云亦云」,然後留番句「不喜勿插」,你 ...

既然你有興趣就跟你解說一下, 首先我冇插人, 同埋[人云亦云],[不喜勿插]呢2句我只係導用番之前位家既語句, 只係覺得佢講d野好似講完冇講咁, 仲要感覺到有d踩底別人台高自己喜愛那所學校啫~同你一樣,最想聽到及回應既係千禧最勁...係咪???

引用:Quote:原帖由+john.ma+於+15-12-08+發表本

原帖由 ckhmama 於 15-12-09 發表

我對你講嘅嘢冇乜意見,只係對你最後一句非常有興趣,你插完人哋「人云亦云」,然後留番句「不喜勿插」,你真係叻!同「閘住反彈冇回頭」一樣效果!我都寫返幾句先,不喜勿插,不喜勿回應,不喜勿搭訕。

jmk2012 發表於 15-12-8 23:41
how about boys???
男同女都係揀第四間
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+john.ma+於+15-12-8+13:23+編

原帖由 john.ma 於 15-12-08 發表

黃宣校長百足咁多爪,所以學校曝光率係比其他附近學校高,亦 ...

千禧ー近年轉咗校長,多數新官上任都會績極d攪下野既,有冇成校真係要等幾年先知!

天神ー神校,係人收左都happy la!

葛亮洪ー又係換咗校長,同千禧一樣,比d時間可能有野睇既,但係係寶定係草就自己諗啦,派到入去一定當寶,唔讀過又點知係寶定係草呢?

聖提ー啲人一樣話佢係寶校,寶啲乜呢?咪就係比你講中哂佢寶乜囉!

我只係想講一個家長又唔會讀得哂6間學校,其實都只係又係人云亦云啫~不喜勿插!

回覆:hkpapa852 的帖子

how about boys???

引用:+本帖最後由+john.ma+於+15-12-8+13:23+編

原帖由 john.ma 於 15-12-08 發表

黃宣校長百足咁多爪,所以學校曝光率係比其他附近學校高,亦 ...
好詳細

‹ 上一主題|下一主題