用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一預準備班第三天後果
go

小一預準備班第三天後果 [複製鏈接]

早上2小時的課堂,原來真係好快打殘小朋友。
未到9點已攰c了Zzz...….。
未來小一常規生活一定會謝晒
   2    0    0    0

little_yolky 發表於 15-9-4 12:43
咁精彩既鏡頭點可以迴避。我都好驚訝, 依家原來好多人早餐食扒的:雞扒啦、牛扒啦、豬扒啦。
...

可能怕d細路晏晝食得求其,早餐就食勁d!
同埋早餐個價錢抵食d,早餐同午餐其實差不多,但收貴好多.麥兜多年前已講出呢個道理.

d呀媽向來都驚仔女唔食嘢,就算出嚟做嘢都一樣,以前公司有個女同事帶飯,日日倒半個飯盒,自己帶飯,無理由因唔到份量,我覺得好浪費,於是問佢,佢話,佢呀媽驚佢突然有一日特別肚餓,帶多d就唔驚啦!我真係無言以對.

MASAYA 發表於 15-9-4 12:39
姨姨妳做乜唔迴避?btw, 早餐就食扒餐,目測幾多磅?
咁精彩既鏡頭點可以迴避。我都好驚訝, 依家原來好多人早餐食扒的:雞扒啦、牛扒啦、豬扒啦。

little_yolky 發表於 15-9-4 12:35
今朝新鮮滾熱辣。食早餐時見到一名初中哥哥仔食扒餐, 阿媽幫佢將件扒切到細細粒, 咁都好普通, 好戲在後頭,  ...

姨姨妳做乜唔迴避?btw, 早餐就食扒餐,目測幾多磅?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

cyhin 發表於 15-8-31 22:59
如果小學可以改返九点就好,對家長,學生,老師都好
緊係唔好, 遲咗返就遲咗放, 老師又要遲一個鐘至走得。其實只不過係將個生理時鐘調後一個鐘而已。

MASAYA 發表於 15-8-30 11:16
//Yanamami  太嚇人!  發表於 半小時前//

妳指中一生同小二小四生? 之前分享過架喇, 大家見過d更恐怖架 ...
今朝新鮮滾熱辣。食早餐時見到一名初中哥哥仔食扒餐, 阿媽幫佢將件扒切到細細粒, 咁都好普通, 好戲在後頭, 阿仔褲鍊火車未到站, 阿媽伸手幫佢拉好。

wan_sosin  對母子好合拍呀  發表於 15-9-4 15:23

cyhin 發表於 15-8-31 22:59

如果學校返9點,同返工的一齊,相信日日因為塞車而要早多好多出門口.計返條數都應該差唔多.
如果可以行路返學嗰D,亦唔怕返8點啦.不過而家好多學生都要搭車返學.

引用:如果小學可以改返九点就好,對家長,學生,

原帖由 cyhin 於 15-08-31 發表
返九点,你想放幾点?

回覆:小一預準備班第三天後果

MASAYA  你個頭像好funny   發表於 15-8-31 23:59

引用:Quote:little_kid+發表於+15-8-27+12:28+我

原帖由 MASAYA 於 15-08-27 發表
有基本閱讀能力就夠,唔駛擔心,同埋我反對學左先返學,即係幼稚園生就識小學課程個d,升小一發現學校教既 ...
完全贊同你的理念!

我都係咁樣!

讀書幾時都係小朋友自己責任,要令佢地養成自動自覺的習慣好重要!

MASAYA    發表於 15-9-1 00:00

//Yanamami  太嚇人!  發表於 半小時前//

妳指中一生同小二小四生? 之前分享過架喇, 大家見過d更恐怖架

Yanamami  係~~难以置信。  發表於 15-8-30 13:23
Learning to Read, Reading to Learn.

HaYi 發表於 15-8-28 14:00
我提出的準小一standard, 其實是我看過幾間不同區一線小學的第一term 考試後得出的.  

其實小一第一次考試 ...
嗯,大家方法唔同,但都係希望小朋友讀得好,我大女幼稚園係happy school,學術冇乜,教育方針就係培養學習能力,同我家理念一致,細女揀左另一間幼稚園,因為性格唔同,不過呢間更重視自學能力
我都比較過同區學校,我區龍頭初小不算深,鄰區龍頭就教快一年,不過唔係我區又唔係我杯茶,所以冇理,我區龍頭教學方法不適合我家小孩,所以選了一間一線尾的,加上我相信要抽到龍頭小學比將來自行升區內一線頭中學更難

基本自理其實唔係個個家庭會理,唔好講教,做都未必要佢地做,我老婆遇過一個band1A中一生 (學校肯定,年級靠估),食飯係要屋企人餵,我自己見過一對兄弟約小二同小四,食完飯等阿媽抹咀,我家小孩要幫手做家務,洗碗摺衫鋪床拖地,除左為自己負責,都要為屋企負責

Yanamami  太嚇人!  發表於 15-8-30 10:36

引用:Quote:little_kid+發表於+15-8-26+23:25+我

原帖由 MariaTsui 於 15-08-28 發表
當年囝囝讀小一,一邊,一邊說唔夠,結果頭兩個星期是8:30PM就 ...
我諗我果個都要好早瞓先夠瞓。這星期嘗試夜晚8:30瞓,早上仍然8:00先起身

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-8-28+08:36+升

原帖由 little_yolky 於 15-08-28 發表
外加一項俾女仔, 要可以決定到個廁所如何是乾淨, 放心將個pat pat放上去, 同埋要識正確清理方法。 ...
其實男孩子都要教定,萬一要poopoo, 要識得先清理廁所先好坐

HaYi  好重要 !  發表於 15-8-29 10:24

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-8-28+08:36+升

原帖由 little_yolky 於 15-08-28 發表
外加一項俾女仔, 要可以決定到個廁所如何是乾淨, 放心將個pat pat放上去, 同埋要識正確清理方法。 ...
多謝補充!女仔要較留意上洗手間的衛生!

回覆:HaYi 的帖子

我自問我嘅兩個小朋友都未能做到你嘅標準

wan_sosin 發表於 15-8-28 08:36
升小預備,要識自理,食飯要半小時食完,自己學執書包,寫手冊,放好通告,習慣睇到自己個名的書簿物品才放 ...
外加一項俾女仔, 要可以決定到個廁所如何是乾淨, 放心將個pat pat放上去, 同埋要識正確清理方法。

我提出的準小一standard, 其實是我看過幾間不同區一線小學的第一term 考試後得出的.  

其實小一第一次考試好快在聖誕節前後, 番左只2-3個月小一, 小朋友的成績如果不是吃幼稚園老本是好難, 所以考得好的小朋友, 除非是學習能力好強, 否則如果幼稚園的底差太遠, 上了小學又要再應付其它野, 想輕鬆些都幾難.

我自己大的一個當時入小一前,  英文同數都超過此準則, 有的幼稚園學校教, 有的是自已教. 大部份是佢自己喜歡而學左先, 不是填鴨式.  但中文冇特別理會所以中文未有此水平, 尤其是作句之類更是算差.   上了小學就算是英小亦要追中文, 至今都追左3年.     所以慢慢了解左其它學校的水準,  細的個個, 我相信到時他英數都可達此, 我自己會放多時間在中文幫他.  

基本自理就不需說, 好像自己洗澡吃飯換衣等, 在幼稚園平時己學要習慣, 不會在小一才來學做.  

little_kid 發表於 15-8-26 23:25
我小朋友七時已經上校車,正苦惱夜作息時間應該點好。
早上七點上校車,六點要起身。咁要夜晚八點瞓,六點 ...

當年囝囝讀小一,一邊,一邊說唔夠,結果頭兩個星期是8:30PM就

回覆 HaYi 的帖子

讚成早教,打好基礎
‹ 上一主題|下一主題