用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 耀中一問?
go

耀中一問? [複製鏈接]

囝囝現升K1,本身N班已在原校就讀(傳統幼稚園),現在耀中有Offer K1位,唔知點好?因為我打算幫亞仔報讀直資(有心儀學校,唔想小6後再為升中煩惱,而且功課冇津貼咁多讀得咁辛苦)

至於點解煩惱?因為聽講多數直資interview時會以英語會話形式,亦有普通話問答。若果現在比小朋友就讀國際學校,主要以英普教育,對佢interview時很有幫助。但同時亦怕小朋友自由慣難適應傳統小學,銜接有難度,但若果繼續留在原校,又冇信心佢考得上😔

由於本人並不富裕,難以支持小學中學都在國際學校就讀,所以只限於3至6歲吸收期比最好嘅佢學習(其實亦擔心同學之間有所比較)

想問問有冇人試過由國際跳番傳統就讀小學經驗可分享?以及有冇人可以比d意見我?
可能表達得唔係咁好,請見諒😓

0    0    0    0

回覆 humansy 的帖子

If you are taking the local school/ DSS route, there is no need to go to YCIS. It won't be competitive enough for your child to get into a top traditional school. You should try York. I heard it is good for going to top local/DSS school.

回覆:耀中一問?

多謝各位嘅意見!我好開心咁宣布,我贏左啦✌️

poonseelai    發表於 15-8-21 09:27

我大仔係yew Chung 由n班讀到year 1, year 2 轉左其他IS. 我覺得最大問題係佢幼稚園同小學銜接唔到,幼稚園主要Cantonese,小學50% English and 50% mandarin. 但好多學生已經習慣用Cantonese or mandarin 溝通,英文程度較其他IS低. 我大仔完全唔enjoy 返學,日日放學都好累。我當初揀IS既原因,係因為我想佢英文好,之後大個送佢去外國讀書.yew Chung 比較注重中文,唔係咁適合我.再加上用咁既學費,我覺得有好多更好既選擇!我覺得用托兒所會比較適合形容yew Chung

引用:其實我當然明白大家嘅苦口婆心嘅勸導,只不

原帖由 humansy 於 15-08-18 發表
其實我當然明白大家嘅苦口婆心嘅勸導,只不過我敵唔過我媽的堅持,佢總覺得響國際出嚟嘅點都好過村幼。學校 ...
你咪試下,自己再另教中文

回覆 humansy 的帖子

如果我呀媽肯包學費由幼稚園到中學畢業;fine;佢話事;打個比喻;只包幼稚園等同包條舢舨送你出大海;點過對面;你自己攪掂。

讀完國際學校幼稚園;不論邊間;讀完2,3年;錢係洗左;除左中文屎左;Oral English好d左;
其實睇唔到有咩突出(除非你自我感覺良好);考local school有咩優勢;
(個人經驗讀International School要去到Year 3 or Year 4先會feel到供左咁多年會有少少成果;才覺得錢不是白花的;)
如果 Year 1去番local school;我相信一兩年間你幼稚園累積的 English skill會完成貶值。

yanyan123  同意  發表於 15-8-19 16:51

我會照讀yc,  local kg 都是要家長自己教識字. 小朋友有快樂學校生活又不用自己卑錢 大家happy 啊!無論讀local or Is 要小朋友成才 父母付出才是最重要

回覆:humansy 的帖子

小朋友是你自己,不是婆婆或嫲嫲,不是佢話比學費就要聽從佢意思,你有思想!
客觀啲,我倆個小朋友2歲全日班讀了一年,今年升k1,我同她們轉咗另一間全英國際幼稚園!我知道目前他們要接觸多些英語,方便小學可以更容易轉更好的國際學校!其實有好多選擇,如果想操好英語,好似啓歷,Kingston,Anfield.

humansy 發表於 15-8-18 14:38
其實我當然明白大家嘅苦口婆心嘅勸導,只不過我敵唔過我媽的堅持,佢總覺得響國際出嚟嘅點都好過村幼。學校 ...
原來你的媽媽才是最大的難題。
若入不到你的心儀學校/名校,你媽媽會否仍然堅持小朋友留在耀中(媽媽心目中的名校)及付出未來多年的學費?如果她不會的話,請她將選擇權交回給你。如果你媽願意承擔未來所有學費,這是家庭問題,更難處理。

咁你要俾阿媽看看education kingdom, 大部份阿媽覺得學之園,st cat , 樂基,先至係名校。

引用:其實我當然明白大家嘅苦口婆心嘅勸導,只不

原帖由 humansy 於 15-08-18 發表
你自己冇say?咁由佢讀law.不過你真係會後悔。事關我有兩個學生from YCIS.佢地知道唔對路,不過也考也不到其他國際。你又唔打算讀上去,真係浪費時間

實際情況好簡單: 考私小直資, 小朋友要認到不少中文字英文字, 分分鍾已經識串字, 但真是國際學校的孩子(沒有其他私人補習), 往往在起步時, 不及其他小朋友快, 仍然懵懵的, 最多識串CAT, DOG, COW, 中文都不過是牛羊大小上下,好難勝過LH, YORK同齡小朋友。所以,耀中肯定不合你需要。

回覆 bbchu2013 的帖子

耀中冇串字冇寫字,一般學生不易參加考直資的遊戲。要名牌,小一要考神校吗?還有中学及大學呀!

回覆:bbchu2013 的帖子

其實我當然明白大家嘅苦口婆心嘅勸導,只不過我敵唔過我媽的堅持,佢總覺得響國際出嚟嘅點都好過村幼。學校揀人都寧願揀間有名氣(佢只認識耀中)所以佢好堅持學費佢比。我都已經解釋過無限次佢都話要比個孫最好嘅,所以我先亞Q咁諗國際有d咩好處😔佢好想個孫入名校但我唔係咁諗,我只想佢搵間唔谷嘅學校,但經濟上我唔想永遠依賴佢,所以小學一定唔再國際。其實我最最最煩惱嘅正正是Lee個原因,為左Lee樣野,已經爭吵無限次,亦失眠很多晚😞

回覆:minamitse 的帖子

請問如果樓主揀左ycis, 係咪讀完k2, 直上yr 1, 到時夠6歲,如果想讀番local,就出番來考直私,或者參加大抽獎(讀緊is可以抽嗎?)

Jane1983  IS可抽獎  發表於 15-8-17 18:21

Actually, someone above had already recommended you a much much better option, like St Cat, Learning Habitat, or York. They have pth and english class. Forget about YC.

回覆:humansy 的帖子

If u target local school plus want to polish their English language skills. Don't think of YC as they focus on Cantonese in early years of education. Other IS may not satisfy U as most of them or all of them are play based teaching. 你還是應找local kindy .外補其他科(如你認為想Polish).

引用:先多謝各位意見,我明白單只為英文而入讀國

原帖由 humansy 於 15-08-17 發表
先多謝各位意見,我明白單只為英文而入讀國際好奇怪!但我睇番這幾年我心儀嘅直資面試考畫畫,老師講故事然 ...
唔好意思我唔明你決定困難之處, 其實你自己亦説了知道考不上直資去讀傳統仲難, 咁你根本不用考慮國際,有家長亦已提過其他中英並重幼稚園

回覆:yanyan123 的帖子

先多謝各位意見,我明白單只為英文而入讀國際好奇怪!但我睇番這幾年我心儀嘅直資面試考畫畫,老師講故事然後問問題睇小朋友反應,還有砌積木其間老師同小朋友傾談(老師會選普通話或英語交談),一組大约十個小朋友同時進行,家長就係礼堂聽講座。所以我都諗以這樣面試方式,是否國際比傳統更有優勢,而且教學方式亦是一中一英雙班主任以英普教學。當然,我到時未必一定考上,到時要考其他學校就比較困難,所以這才讓我覺得困擾,很難作決定!

humansy 發表於 15-8-15 07:50
多謝你地意見,本來諗住耀中都屬於數一數二學校,而且又係英普兩文,對佢幫助大d。但係而家聽到兩位意見, ...
我們一開始就決定走國際路線,所以耀中收我們的時候,我們沒有太多考慮、也沒有太多選擇就入了耀中,後來有其他心儀國際學校收了,所以就離開耀中。我的小朋友本身講話唔叻,認字也不好;不過這跟耀中無關。
樓主其實不用太煩惱應否接受耀中OFFER,因為你不打算行國際路線,入了耀中你將會更煩,壓力更大。

上面有回覆提到為什麼YCIS咁多人反對,其實我針對的不是YCIS,而是樓主。我認為樓主任何一間國際學校都不用考慮。因為樓主提到升小學不考慮國際學校,這個情況我會認為樓主應繼續在傳統幼稚園會較合適。如果"只是"為了英語而入國際學校讀幼稚園是不值得的。

‹ 上一主題|下一主題