用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 胡素貞博士紀念學校 第一城胡素貞
go

第一城胡素貞 [複製鏈接]

今年女女k1, 現家住大埔,想請教20分自行入一胡機會大嗎?如想報91網,最遲要幾時搬出沙田?請各位有經驗爸爸媽媽指教,謝謝!

0    0    0    0

醒目開學勳章

dandan2006 發表於 15-1-5 15:29
一胡叩門面試,需要考普通話嗎?
中英普都有考

yufanny1 發表於 15-1-6 13:28
謝謝!等我打去問問先, 否則要考慮搬...
其實2個網都無乜大分別, 乙一放一/二線學校唔中就入梗寶校, 中學又係同一網, 無乜必要搬

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:MASAYA 的帖子

謝謝!等我打去問問先, 否則要考慮搬...

回覆 yufanny1 的帖子

如果係婆婆湊,婆婆做監護人,拎埋你既出世紙證明大家直屬關係就可以
但如果唔係婆婆湊,你用婆婆地址會被視為借用他人地址,就算抽到都將會取消資格

實情係點只有你同屋企人知,但教育局接到投訴就可能做野,結果係點冇人知,所以呢d要留意,切記

最好打電話去教育局問清楚你既情況係點計
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:mrwong39 的帖子

唉...仲以為可以用其他信件做証明...因為小朋友由婆婆照顧,小朋友會兩度住, 有時婆婆度,有時我嗰度。而我嗰度同婆婆度剛分了不同校網(雖然好近)(88 vs 91)。本人較喜歡婆婆那度91校網, 所以就算結咗婚都冇改過我大部份信件地址。而且我細時亦在91網讀書。但如果是本人既水電煤單就會係88網了...

yufanny1 發表於 15-1-5 20:27
請問submit地址,係咪一定要水電煤單做証明?請問如果係銀行月結單或税單可以嗎?

...
水電煤差餉租約最穩陣

回覆:mrwong39 的帖子

請問submit地址,係咪一定要水電煤單做証明?請問如果係銀行月結單或税單可以嗎?

hkpapa852  一定唔可以  發表於 15-1-5 21:56

一胡叩門面試,需要考普通話嗎?

講真一年不如一年, 無人可以話你知隱入, 只可以話你可以有機會玩自行呢個GAME

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-1-2+11:35+編

原帖由 hkpapa852 於 15-01-02 發表
20分入唔到,plan B 和Plan C 會唔會係大抽獎和扣門呢?
暫時睇,20分自行失敗,之後大抽獎再失敗的機會率應該仲係好細

20分入一胡好放心, 近年從未試過20分入唔倒一胡, 如果你揀得你預入硬

assisi 發表於 15-1-1 08:19
其實我只係想拎多啲資料準備女女升小, 你唔需要話我身在福中不知福,20分我都唔confirm一定入到一胡架,要 ...

預早準備其實好正常, 而且依家D私小直資K2下學期已經開始要去考. 加上近年出生率高, K1都唔準備其實先係奇怪.
機會係留俾有準備既人.

不過提提樓主, 始終仲有兩年先到你, 20分到時仲穏唔穏陣真係好難講, 同埋真係要諗定Plan B(萬一20分一胡都唔收.....)甚至Plan C.

定期上嚟睇下資料, 諗下駛唔駛改變計劃.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

樓主冇問題,一早用多d時間去思考同準備好過臨填表前一兩個禮拜先周圍問人邊間好邊間易入
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:想請教一胡開幾多班架?每班大約幾人? +

原帖由 assisi 於 14-12-31 發表
想請教一胡開幾多班架?每班大約幾人?
今年 小一 4班 x 33人

引用:(1)現在K1開始擔心,幾時到放榜?到時可

原帖由 dlee_ca 於 14-12-31 發表
(1)現在K1開始擔心,幾時到放榜?到時可能要去青山。
(2) 根本沒有第二條路㨂,乜你的女兒有其他機會好過 ...
其實我只係想拎多啲資料準備女女升小, 你唔需要話我身在福中不知福,20分我都唔confirm一定入到一胡架,要安排搬都唔係一時三刻可即做,而家我呢到當年都睇咗好多地方成年先決定到,如要搬,我都要自己預時間call real estate agent睇樓,更何況而家唔多盤選擇,唔係更加要預多啲時間?
Sorry, 我性格比較鍾意預多啲時間去準備,我反而冇咁緊張,如一次過堆埋一齊,我真係會入青山。
我開post並唔係想show off自己有20分,只係真心想請教有經驗爸媽,除咗一胡我都可用20分出40區,不過有其他原因考慮先決定用91網。

回覆:第一城胡素貞

(1)現在K1開始擔心,幾時到放榜?到時可能要去青山。
(2) 根本沒有第二條路㨂,乜你的女兒有其他機會好過20分一胡咩?
你已經好過很多人,身在福中不知福。
如果我係你就開心過三年幼稚園生活了。

回覆:第一城胡素貞

想請教一胡開幾多班架?每班大約幾人?

引用:Quote:assisi+發表於+14-12-31+12:04+Masay

原帖由 MASAYA 於 14-12-31 發表
20分穩陣當然唔駛考慮咁多,我意思係,如果20分唔穩陣,萬一自行入唔到,你搬到91網你會唔會揀一胡以外既學 ...
Masaya, 其實自行我選擇一胡外,如搬到91校網,我暫時未知到時會點排,如真係要去到大抽獎,我真係要向各位有經驗爸爸媽媽請教
另外,我都會出去報定直資私小,兩手準備,當然我都唔確定我女是否能考上啦

引用:+本帖最後由+OPIG+於+14-12-31+14:47+編輯+

原帖由 OPIG 於 14-12-31 發表
Thx!暫時睇返一胡嘅畢業生效應唔係太高,希望兩年後都係啦。

‹ 上一主題|下一主題