用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 屋企邊個決定小朋友入邊間小學? 爸爸 還是媽媽? ...
go

屋企邊個決定小朋友入邊間小學? 爸爸 還是媽媽? [複製鏈接]

你們屋企邊個最後決定小朋友申請 或入讀邊間小學?

是學歷較高的家長 ?  還是家中較惡的家長 ?

還是有商有量?

你們相信另一半多D ? 還是BK其他人多D ?

如果爸爸喜歡A校,媽媽喜歡B校而小朋友喜歡C校,怎辦?

歡迎討論。
   1    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

我地將需要講出嚟之後,有相同決定
我無你地咁多開心煩惱,只係私校vs官校
恐龍家

只考慮活動教學和近屋企

回覆 apple8356 的帖子

我負責收料,然後和老公討論,排出心儀學校頭三位。當越收越多料后,這頭三位作出了改變。孩子參觀學校或面試后,我會問他對學校的看法,是否喜歡等。在多個月的過程中,我們特別讓孩子多了解我們心中的第一位,而這學校也順利成爲孩子心中的第一位。當各學校的面試結果公佈時,我從沒有告訴孩子。直到最後一家公佈結果的學校,即是我們心中第一位的學校取錄他時,我才告訴他。皆大歡喜。

回覆:屋企邊個決定小朋友入邊間小學? 爸爸 還是媽媽?

我同老公係哩個大決定上都會各陳己見,不過大家都不會堅持己見,平心討論。哩幾個月覚得兩公婆關係因此而變得更close,更同心。我地不會直接comsult小朋友,只會indirectly 聽下佢嘅preference,因為我諗五歲真不懂分析邊間學校適合佢。

回覆:AgapePa 的帖子

笑死人!
But so true!

引用:+本帖最後由+apple8356+於+13-11-21+10:32+

原帖由 apple8356 於 13-11-21 發表

你們屋企邊個最後決定小朋友申請 或入讀邊間小學?
我家媽媽基本吾使理,同兩個玩就得

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆:屋企邊個決定小朋友入邊間小學

你地就好喇,有得揀,我仔仲等緊俾人揀呀

我先 shortlist 幾間, 然後同小朋友去開放日, 去完佢全部都話鍾意.

回覆:屋企邊個決定小朋友入邊間小學? 爸爸 還是媽媽?

我女間間都喜歡,所以我同c6可以自由發揮。兩公婆互相諗對方的觀點,現仍思考中

anntx3 發表於 13-11-21 12:07
我會將幾間心儀的和c6及女兒討論。
將我自己鍾意果間講好d,吾鍾意果間講衰d。
之後一家人一起決定讀邊間。 ...
妳 d 做法咁似CY!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

其實小朋友應該有決策權。當然,篩選權在父母手上。有點似選特首政治。
我屋定先定幾間小學,然後去參觀會(因為開放日相近,所以最多都是2-3間),參觀時會拍照,既影學校,更影小朋友反應。
之後每一間去完都會問小朋友,感覺如何。
然後過了一段時間沉殿,再問小朋友是否喜歡,點解,決定哪間。
幸好,小朋友做到決定。雖然小朋友不可能回答像大人那樣理性,例如分數等,但至少知道哪間是他最喜歡的。我小朋友以大班同學仔是否都在區內見到為主。
由此,可見大人有篩選權,然後由小朋友3選1左右。
當然,要經常向小朋友說明,未必入到。因為講運氣。

我負責 shortlist 學校,之後兩公婆一同去簡介會開放日才決定報唔報,面試後亦會聽孩子意見。

現實中,只有學校選你,其他人包括父母、小朋友都無選擇權。

apple8356  所以好多" A校 Vs B 校 "  /  "C校 報喜區".........同一班人。  發表於 13-11-21 14:05
apple8356  80%學位落在20%的小朋友身上,有一撮人正在煩惱中。  發表於 13-11-21 14:02
LeeCC  終于有人回到現實!  發表於 13-11-21 13:34

我會將幾間心儀的和c6及女兒討論。
將我自己鍾意果間講好d,吾鍾意果間講衰d。
之後一家人一起決定讀邊間。

我家囝囝思想未夠成熟,唔會識揀,有得食,有得玩,有魚有烏龜,有禮物,有同學一齊讀。。。佢只會見到表面野,所以我絶對唔會問佢

根據自己家庭財力,囝囝能力、性格,學校地點等,囝囝只考數間。我同老公分別收風,大家都識得多家長、同事響目標學校,兩公婆一齊分析情報排位。最後順利入到我地心儀學校,然後偶然響囝囝面前對學校落咀頭,例如話:你遲d入讀果間學校有實驗做個喎,啱晒你啦

估唔到咁多小朋友有決策權。

先組成選委會 ( 即係爸爸, father, papa, baba )
由選委西選入圍學校名單,
阿女落場踢, 由市場决定最後名單.
最後由最高權力機關 (即係媽媽, mother, mama, mum )
作最終决定。
其間選委可向最高權力機關推銷, 但不可影响初選名單。
阿女唔like可以hea踢,但不能罷踢。

joeydesu   好搞笑  發表於 13-11-21 13:34

父母共同決定選邊間面試,小朋友再選讀那間.

引用:我家係小朋友。父母簡咗幾間出嚟,小朋友做

原帖由 chingcging 於 13-11-21 發表
我家係小朋友。

父母簡咗幾間出嚟,小朋友做最後決定。
我都一樣,不過最後都是看學校收唔收,收之中,讓孩子選!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題