用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有冇今日In 啓思係即刻話收架?
go

請問有冇今日In 啓思係即刻話收架? [複製鏈接]

想知係咪全部等通知,定有B係即刻話收架?thx

2    0    0    0

回覆:C蓓媽 的帖子

哈哈 原來係咁 呢度既家長應該係報n班架!即係二歲班!因為呢度係幼兒園討論區!可能有誤會吧!

我女係2011年11月, 但我報的是k
另外我朋友2011年12月, 都係報k, 佢仲早我一個星期in添

愚妹妹 發表於 13-10-24 13:52
如果你個個1209b, 應該未有得in 住。因為9月開學未足2歲(法律規定),所以要10月至可以入學=少收一個月學 ...
我9月2號b, 同開學只差一天, 真係無奈

C蓓媽 發表於 13-10-24 11:11
你幾時報名架!? 會唔會係差不多deadline才報!?
上次報n班時, 我係lastday才報, so 都無叫我去in
今年我係 ...
我第一日報, no. 係002 同 004. 我打電話去問佢仲話收夠生, 見都唔會安排見. 唉

回覆:請問有冇今日In 啓思係即刻話收架?

我打去問了,她話九月打後只係後備,出年8月都冇通知就自己報k1,她話而家今個月in嘅全部都係九月前出世喎

引用:Quote:C蓓媽+發表於+13-10-24+10:47+哦,+係

原帖由 minimeme 於 13-10-24 發表
我個9月B申請青衣同馬灣, 兩間都無叫我地去in, 點解呢?!
如果你個個1209b, 應該未有得in 住。因為9月開學未足2歲(法律規定),所以要10月至可以入學=少收一個月學費

回覆:C蓓媽 的帖子

咁好既你細b都有得in?因為我識既朋友中細b仲未有得in wo 佢地都係第一日就報!佢地都打過佢問,話會in哂大b先,如果有位先in細b架喎!你囡囡係12年11月出世??

minimeme 發表於 13-10-24 10:59
我個9月B申請青衣同馬灣, 兩間都無叫我地去in, 點解呢?!

你幾時報名架!? 會唔會係差不多deadline才報!?
上次報n班時, 我係lastday才報, so 都無叫我去in
今年我係第一日就報名了

C蓓媽 發表於 13-10-24 10:47
哦, 係呀, 收到email叫去in. 不過馬灣個間我都有申請, 但都沒叫我去in

哦, 係呀, 收到email叫去in. 不過馬灣個間我都有申請, 但都沒叫我去in

冇收到email,上網check又話資料不正確

引用:+本帖最後由+C蓓媽+於+13-10-23+17:50+編輯

原帖由 C蓓媽 於 13-10-23 發表

um...我又分享下我經驗啦, 我女係11月細b, 19/10個日in 青衣 ...
想問你係收到信通知面試嗎?
我九月b申請青衣冇收到叫in嘅?

我又分享下,我囝in下午三點,坐的士時訓左,超累因為佢上午已in左方方,一日兩場,仲要未訓,佢又勁流鼻水,食左藥,去到時已過左3點幾分鐘,交完錢,因為只可一位家長陪in,我就同囝囝上左課室,我果間課室已有好多組人in緊,老師叫我地坐低玩住玩具先,佢d玩具唔吸引,有d舊,我囝一醒仲要在陌生地方已想喊,之後又等左好耐,佢已喊住想走,我見住其他人in,老師好有耐性,好nice引導其他小朋友答問題,但我囝狀態真的太差,到我囝in時佢大部份都做唔到,因為扭緊計,但老師都無野,問佢想玩咩,又出去課室外玩左陣,但囝都係唔肯,之後老師又打開本書講故事,但囝又唔聽,全程想喊,但老師最後同我講話見我囝囝都有留心聽(安撫我),話我知幾時會有結果。我覺得老師萛係咁,只係我覺得課室嘈同outdoor大煙(隔離佛堂)所以我唔like個環境,anyway都一定無機會,不過分享下並非上面jm講咁差,可能真係老師質素參差啦~

醒目開學勳章

會咁快知咩? 前幾年我個女(0912)星期五in完,星期一就收電話話收,我都覺得快

um...我又分享下我經驗啦, 我女係11月細b, 19/10個日in 青衣啟思, 先講我女, 佢個日好似食左啞藥咁...你地明晒la...自己有自己玩, 老師有老師問, 當日係爸爸陪入去, 我在外面看, 雖然..我聽唔到, 但我見我個女咁o既款都知死得啦, 但相反, 個老師勁有耐性及心機, 坐係度, 都烏晒身撩我女講, 又同我女玩, 當中都有問下顏色呀, 呢個咩動物呀, 呢樣咩食物呀, 但阿女一概唔理囉, 之後老師就同爸爸傾, 問下平時阿女多唔多野講之類, 咁爸爸都有話勁多野講, 同埋你頭先問個d 佢全部都識, 不過佢真係唔答同唔理囉, 我都知佢表現麻麻, sorry....點知老師反安慰喎, 話其實小朋友面試都要看狀態, 雖然佢唔答我, 但我同佢傾時我知佢係理解同埋識o既, 又唔係真係一定要應我先代表佢o既能力 (下刪...), 我老公好出奇囉, 個老師好好呀, 咁樣講....雖然都可能係一d 客套說話, 但起碼佢會咁做先囉, 最後阿女有拖住老師走, 有送貼紙, 有講多謝, byebye...
拿...唔好理最後咩結果 (應該衰梗), 但我地2 公婆好欣賞呢個老師囉, 或者係我地好彩遇著佢....成個過程都有in左8-10mins架!
ps. 其他接待的老師態度好差..同埋好90後

點解會咁差, 好失望, 我原本真係好鐘意啟思ga, 好令人失望, 老師只喜歡大b, 真正叻的老師, 對住小b先可以顯出功架,

我都有同感,我地入到去,老師叫我地坐低玩下玩具先,但d玩具根本唔吸引阿B玩,冇耐,老師就黎到,好求其咁問左幾個問題,我阿B冇應佢,老師再問多幾次,阿B都冇應,我就搭咀幫手問,咁樣唔到5分鍾就問完!
但我想話老師超冇heart,冇針對小朋友既喜好同發展去設計問題,實在係失望,我都預左冇offer!

回復 sunnymama2 的帖子

mine 2, 由坐底等到in完前後唔駛5分鐘,老師又唔專心,行開左三次去收form,又冇耐心引導下個b,好似同空氣講野甘,求其問亞b兩題就話走得,跟住行左去拎form見下一組,感覺好似純交差見曬就算,或者我地唔似大b甘咩都識,根本冇諗住收吧,所以in得唔及5/10果批大b甘有耐心及考得詳細,不過亦有可能係個別老師,因為我見坐我隔離位果個有烏底身問個小朋友野,anyway,我個b多數都唔會有offer,不存厚望呢!

This kindergarten WAS my first priority for my baby although it was not good in doing acadamic results compared with York, SC, LH and Victoria. I WAS very appreciated by their teaching style as the kindergarten aims at stimulate children creative thinking and develop their problem solving skills. I and my husband are professionals and know these two elements/skills are the most essential for determining whether a child will success or not when they grow up, not just language skills(即是兩文三語) which is well tranined in other well-known kindergartens.

However, i found 啟思 interview room is very crowded and babies and parents and the interview room is noisy. How can babies(especially those only 15-20mths)  concentrate on teachers' questions? Even we adults can not! I was heard in other post that teachers in KLT is very nice and patient and will guide the babies to answer questions, but it was not in 19 Oct 2:00pm session.  My baby boy was attracted by other toy which makes sound alound and do not answer teacher's questions. The teacher seemed so hurry and just ask "air" without trying to attract my boy to the questions. The whole interview is just less than 3 mins. How can they see a child in these rush interview? Since the quality of teachers is KLT is so "參差", I really don't want my child to study there, those mummies who get offer can say me 吃不到的浦萄是酸的

By the way, as mentioned in other post, the air quality is very poor in the kindergarten on the interview day and my baby keep rubbing his nose and finally bleeding when arrive home. Therefore, i will not choose this kindergarten as health is the most important thing for my boy.

paklok    發表於 13-10-23 12:06
‹ 上一主題|下一主題