用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啱啱收到德望第二次面試通知書!
go

啱啱收到德望第二次面試通知書!   [複製鏈接]

第二次面試~1月26日,唔知有幾多人入round2呢?

8    0    0    0

sarubuta 發表於 13-1-11 21:38
belairewong, 你之前話未收到信, 到現在收到未?
yes, rejected...i decided to stay with another offer.  
Anyway, Good Luck!

引用:每個小朋友只是要一個學位,之前交了kv留位

原帖由 hoishun 於 13-01-11 發表
每個小朋友只是要一個學位,之前交了kv留位費,我們不會去2nd interview 了,把機會留給其它小朋友。德望是 ...
Thanks

引用:每個小朋友只是要一個學位,之前交了kv留位

原帖由 hoishun 於 13-01-11 發表
每個小朋友只是要一個學位,之前交了kv留位費,我們不會去2nd interview 了,把機會留給其它小朋友。德望是 ...

每個小朋友只是要一個學位,之前交了kv留位費,我們不會去2nd interview 了,把機會留給其它小朋友。德望是一所好學校,祝大家好運。god bless! 希望更多家長會這樣做。

belairewong 發表於 13-1-11 20:38
因為我以為我個囡囡超可愛,英文、普通話有問有答,仲唱埋普通話歌仔,再加上自己同老公係名大學master le ...

belairewong, 你之前話未收到信, 到現在收到未?

rubypet 發表於 13-1-11 11:08
其實每次名幼放榜,都係有人歡喜有人愁……我自己都係一樣……
我個囡囡今次GH幸運地有second in,真係喜出 ...

因為我以為我個囡囡超可愛,英文、普通話有問有答,仲唱埋普通話歌仔,再加上自己同老公係名大學master level,出身名中、小學,我一直以為收硬!點知最後只係得waiting……然後身邊朋友既細路唔識講普通話,朋友又非出身名校,結果英普收左…… = 唔知點收人,收你個細路,唔收我個細路,咁樣會好hurt人,同埋人地同自己一樣付出左好多去栽培個細路。R u talking about yourself?

Indeed, many parents experienced the interview at GH was not very organized, but of course, it may be happened group by group & case by case...

indeed, many parents are talking about they were not well-prepared & their children did not perform well but get a 2nd interview....For those without 2nd interview, though very disappointed...

I only seen you compare your "再加上自己同老公係名大學master level,出身名中、小...& your friends 朋友又非出身名校,結果英普收左…

Some disappointed parents just expressed that they were well-prepared, taking GH as the 1st choice, their daughters performed well but cannot get a chance for 2nd interview...isn't it normal?!

Your wordings are very mean in criticizing the others who expressed their disappointments....It is so disgusting to JUDGE the issue and even scold the others 咁樣會好hurt人 by distorting the others meaning.... Are you really hurting the parents with disappointment?!

Sigh.........

回復 蝦米豬 的帖子

無錯, ghk 由2010年開返, 無論邊一方面都應該未去到最成熟階段, 我妹妹同表妹都係ghs 畢業生, 佢哋都唔知宜家gh 有kinder, 我同囡囡報名佢哋先知

其實所有直屬/聯繫都唔係必收自己小學/幼稚園學生, 只係個%去到幾多, 有太多因素影響, 例如學位數目, 要確保學校/學生嘅質素等..........

記得sister pauline 喺簡介會講, 2012年中開始小學同幼稚園嘅關係會更加密切, 係希望學生能順利涵接, 亦真係希望收得返晒自己幼稚園生

無論讀邊一間幼稚園, 小朋友都應該裝備好自己, 因為無嘢係必然

有2nd in 嘅家長同小朋友, 一齊加油!

講開Good hope, 我記得校長話請咗教育心理學家制定一些銜接課程及制度, 讓GHK上GHP會順一點, 所以最終是否較高的直升率, 我相信未來幾年會有變化, 畢竟GHk很新, 2010年才有, 第一批K1學生2013年才升小學, 我估計他們都要作出取捨, 入咗的家長不要太"牢"定!

其實每次名幼放榜,都係有人歡喜有人愁……我自己都係一樣……
我個囡囡今次GH幸運地有second in,真係喜出望外!我覺得1st in兩位老師都好專業,每個負責觀察4/5位細路,全場留意住每個細路既反應,仲走埋去每個細路面前俾佢地抽波波、送貼紙,從而埋身觀察,我個人覺得好好。
我亦明白無second in既家長既心情……之前心儀既學校得waiting,真係好失望,我唔知佢地既收生標準係點,但我慢慢接受個結果,因為我相信每間學校都係揀佢地認為適合既學生。

回復 ting-ma 的帖子

I prefer kln side as my parents & parents in law live in kln... and afraid that is a long way for my gal..

引用:回復+Janetlam263+的帖子 St+Cat,+KV,+LH,

回復 Janetlam263 的帖子

St Cat, KV, LH, Munsang, TL

終於收到… Reject信
其實囡囡果日表現好好,自已有d期望,可能德望唔太鐘意小朋友太主動(少少坐唔定),又或者係細囡、又或者個樣唔夠可愛…
總之總算完咗,繼續向前走

第一日都係八個小朋友一組 in 呀

belairewong 發表於 13-1-8 10:04
我睇番德望張form, 我冇填到"現正就讀班別", 係咪應該填讀緊既N班呢?因為填嗰時以為係俾插班生填架...(因我 ...

你囡囡好叻,竟有五間名幼OFFER, 可否分享那五間呢?

反而想問下有幾多有second in 的是最後一天面試的?因據kb資料,第一輪面試好似唔係幾個group in, 係兩個兩個in的

回覆:aloha_samuel 的帖子

急!急!急!到今日都收唔到信!點解?度日如年!

‹ 上一主題|下一主題