用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊幾間算二線私小、直資?
go

邊幾間算二線私小、直資?   [複製鏈接]

睇到大家都話唔可以太進取,只報一線,要報埋二線學校,不過其實間間都幾千人報,想問下大家心目中到底邊幾間係一線,邊幾間係二線?

4    0    0    0

回復 mirage 的帖子

敢言, 近!!

好驚.....

死囉, 原來遊戲規則係咁玩架? 我報得4間二線, 一間waiting, 三間等放榜, 不過其中一間無sec in, 所以已知香咗。原來要報多啲架? 我剩係諗交通方便同啱阿囡咋。真係要寫定叩門信了。好唔好搵定熟人呢, 睇吓本phone book先。

引用:我覺得GT+最唔好係P1+-+P3+係一個地方返學,

原帖由 bbsonyy 於 12-11-06 發表
我覺得GT 最唔好係P1 - P3 係一個地方返學, 上到P.4又要轉地方, 所以無論住邊都一定有段時間要坐校車返學! ...
這的確是我最頭痛既地方,為咗小四要入TKO返學,依家搵緊屋搬。

我覺得GT 最唔好係P1 - P3 係一個地方返學, 上到P.4又要轉地方, 所以無論住邊都一定有段時間要坐校車返學!

Jane1983 發表於 12-11-6 14:52
但原來而家吳只私校,連官津小都谷到痴線。

看了油天小一家長posted出來的默書/測驗時間表,真係嚇親。
It is really too early to repeat in P2.

引用:我女兒在TKO三寶之一既GT就讀,超開心!同

回覆:邊幾間算二線私小、直資?

我女兒在TKO三寶之一既GT就讀,超開心!同學們品行好,冇Bullying嘅情況出現,我十分放心,係咪二線真係無乜所謂。

LuLuKiuKiu    發表於 12-11-14 11:14

回復 bcw 的帖子

我想應該長線d睇.  十年二十年後將會係中國的世界.  不能否定.

但原來而家吳只私校,連官津小都谷到痴線。

看了油天小一家長posted出來的默書/測驗時間表,真係嚇親。

我識個人的女在St Mary讀小二,被學校勸留班,本來讀吳掂留班都無可厚非,但小二根本好多人都未發力。

hadwinboy  小二好似早左d   發表於 12-11-6 17:24

mirage 發表於 12-11-6 11:03
一線名校成績不好要留級,你留嗎。識得有人P1考入STPaul convent ,點知成績一年差過一年,p4要留班,她不肯 ...
That's the main concern on my kid too. 讀名校(或一線那類), 追得到固然好, 追唔到, 諗壞腦...(改編自80年代家計會)

Jane1983 發表於 12-11-5 19:15
回復 hungchan1234 的帖子

請問RC係邊間?

高主教書院小學部

/

Raimondi College Primary Section

Jane1983  Thanks  發表於 12-11-6 18:33

回覆:mirage 的帖子

講得好!

引用:一線名校成績不好要留級,你留嗎。識得有人

原帖由 mirage 於 12-11-06 發表
一線名校成績不好要留級,你留嗎。識得有人P1考入STPaul convent ,點知成績一年差過一年,p4要留班,她不肯 ...

一線名校成績不好要留級,你留嗎。識得有人P1考入STPaul convent ,點知成績一年差過一年,p4要留班,她不肯,今年轉到屋企附近津小重讀,成績由3x4x分去到平均8x分,小女孩重拾自信,由invisible man 變成主動舉手搭問題,我也替她們高興。人人考試,只有一個第一。學校越出名,期望/壓力/兢爭越重.有人愛二線,有人愛有國教科學校,有人愛讀只得華人的IS,有人非名校不讀,有人愛愉快學習,有人話小學要有國際視野同critical thinking ,有人有書讀已很開心。香港學位太多,不會有人冇書讀。

little_yolky  呢啲事真係時有發生,話說約60年前,有清華大學工程系學生年年考第尾,咪退學囉。然後考入中山大學,考第一。  發表於 12-11-7 17:16
lokyinma    發表於 12-11-6 15:24

如果該小學有中學部, 我會睇埋該中學的banding.  "升中派位"那版有個excel可以參考下:

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ;tid=2300037&ex

回復 mirage 的帖子

下!咁大犠牲?DBS wor

上年有家長考到SPCC 及smc 都give up,最後去咗瑪神,也知有人扣到油天後因有妹跟未give up DBS.
‹ 上一主題|下一主題