用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Share joining playgroup experience!
go

Share joining playgroup experience! [複製鏈接]

0    0    0    0

今日又試又一間, 就係荃灣愉景新城小冬冬 littleton:

地方夠大, 老師係鬼妹, 不過全程都以靜為主, 未能吸引小朋友的興趣, 講故事環節本故事書最唔掂, 本書太細本, 細過本雜誌, 我諗應該細3分一, 唔好講大人睇唔到, 小朋友就更加唔可能睇到個內容究竟up 乜.......欠缺趣味性, 最後無join到......

太好啦, 有咁多分享, 咁我唔駛晒時間去試d唔o.k.既playgroup....thanks

Kln Tong Anfield : 英文playgroup
語言 : 英文
comments: 鬼婆教, 內容只係 唱歌同郁下手腳, 講故事, 圖書. room好細. 我唔like個鬼婆好唔friendly, 小朋友坐唔定, 佢用英文講,
xx (
小朋友個名), 番黎, 坐係到. 但除此之外, 價錢算平.

$$ : , $150/

Think Kindergarten : 英文playgroup
comments: 而家上緊, 鬼婆教, 內容一般, 價錢都貴, 30mins在室內既 playground, 之後入課室, 開始時又係唱歌, 食茶點, 使手工, miss 幾好, 幾有愛心, 佢大年紀d, 有經驗, 玩時, 要求每個小朋友有response, 分食物時, 要求佢地講 thank you or yes, please.
$$ : , 平日價錢 $250/

試堂去過

幼聯英文playgroup
comments: 我唔係好like, 導師係個識講英文的中國女子, 較後生, friendly. 有主題, 當日教 farm , 有唱歌, 睇圖書, 有字咭, 有食茶點時間, 有小手工, 一堂好多activities, room唔夠大, 6個小朋友, 2位家長可以入就迫d.
$$ : 一般, $180/

Starting Block – 英文 playgroup
comments: 我覺得ok, 導師就係個 ABC鬼妹仔同印藉的, 較後生, friendly.有主題, 當日教 colour, 囡囡識識地認顏色, 所以有反應, 有本大圖書, 唱歌學顏色, 有油顏色, room都夠大, 8個小朋友就迫d, 平時佢地6個小朋友 ok.
$$ : 一般, $200/

黎緊報左 循道衛理 基教既幼兒樂園, 唔知好唔好.

我囡囡都試唔少playgroup, 由她8個月大開始到現在是20個月大, 隨住她漸漸長大, 我就安排唔同類型 playgroup, 例如分 大小肌肉訓練的, 自理社交能力的, 用英文或中文上堂的, 現在想搵間好些的英文playgroup

我考慮因素有 :
地點, 環境, 價錢, 課程內容, 囡囡投入程度,

我試過的playgroup
bb care : 感覺統合, 訓練大小肌肉,
語言 : 廣東話
comments:感覺一般, 當時 bb, 注重清潔, 但佢地過堂時 沒有做清潔, 上堂時 都幾多唔同既野 train 佢地大小肌肉, 導師麻麻地,
$$ : 一般, below $200

基教服務處 : 幼兒潛能, 訓練大小肌肉, 自理, 社交
comments: 我會 recommend, 我參加了2, 先唱下歌 warm up, 介紹自己, 有樂器, 唔同年紀做唔同既野, 教下認識自己, 又學下禮貌, 有時又做下小手工, 教你在家裡都可以做……….
$$ : 一般, below $200

協康會 : 動感潛能
comments: 剛上完, 未上過的我會 recommend, 導師係物理治療師, 比較專業, 訓練大小肌肉, 10mins玩玩具, 唱早晨歌 warm up, 介紹自己, 要求同同學, 老師講早晨, 教他們坐定, 玩不同既小肌肉訓練遊戲, 每堂都唔同, 最後15mins 玩大肌肉訓練遊戲.
$$ : 一般, $150/

try My gym, Gymboree, The Little gym : Gym
comments: 我上緊The Little Gym地方大, 乾淨, 我參加了2, circle介紹自己, 有樂器, 多器材, 可以安全地俾佢地走來走去, 有雙杆, 平衡木, 墊等等
$$ : , over $200

回覆 1# bbmylove09 的文章

依家大部分pg都係做緊呢d野嫁喎, 只係佢地用英文/普通話/廣東話上堂既分別

原帖由 巴士 於 10-10-6 09:29 發表

唔係全部英文pg, 多元智能定義係咩???

意思係 pg 裡有多種內容, 有大小肌肉瞓練, 唱下歌, 介紹下, 食下茶點, 做下小手工等等 ........

原帖由 bbmylove09 於 10-10-5 22:12 發表

全部都係英文PLAYGROUP 定係多元智能PLAYGROUP ?

唔係全部英文pg, 多元智能定義係咩???

我BB 11個月大時, 上PG, ee 教小朋友 '蚊'張濕紙巾出黎自己抹手.......... 幾堂後, 佢係自己抹手的直到而家, 當然妳要補抹的

原帖由 cincin_ko 於 10-9-22 01:04 發表

hahah...u can train up the baby don't afraid of strangers already very Success and Worth for joining playgroup la!!

yes, 掉轉頭講, 唔通你想佢驚人咩...... 我都認為 可以令阿女唔驚人都係值得的.
我老公, 99, 阿嫂, 伯伯 都問, 上PLAYGROUP 有用咩.......
我有同佢上GYM, ENG PG, 多元智能PG, 錢係花左, 好似唔值, 但個人認為, 佢天天在家好悶, 佢應該接觸多些同年紀的小朋友, 有一些安全既空間俾佢走來走去..........每個人要求既野唔同, 睇下妳想要D咩...........

原帖由 巴士 於 10-9-20 10:13 發表
我同啊BJOIN過下面3間,

荃灣Cherrful 樂兒 - 係3間之中最差的一間, 地方細, 導師唔專業, 仲要收$250一堂, 真係一d都唔值, 當初之所以簡呢間, 係因為見BK d comment話佢好, 於是就信以為真, 原來可能係比佢d媒欺騙咗 ...

全部都係英文PLAYGROUP 定係多元智能PLAYGROUP ?

我岩岩上完2個試堂啦, share吓先,

Baby Buddies (Tuen Mun) :

外籍鬼婆教, 2小時既playgroup大部份時間都係比bb自己玩, 途中有講故事, 手工, 玩吓樂器, 食茶點, 由於bb都係各有各玩, 欠缺互動性, bb與bb之間基本上係零交流, 因為都係各有各做, 而且玩吓又停吓呢個方式對於我個b唔係太適合, 所以我都無join到, 另外一提, 佢地d玩具好污糟, 好明顯好耐都無清潔, 我個b玩完第二日眼蓋生咗粒暗瘡仔.......

starting blocks :

試堂得3個b一班, 老師係一個上咗年紀的女士, 我諗都有50幾歲, 經驗係有, 但似健康院果d護士長, 我個b唔多鐘意, 課程內容玩下貼紙, 開下樽蓋, 行平行木, 食茶點.....教既野太簡單, 我個b個年紀(20個月)基本上已經識, 所以都係無join到........

我都唔知點解.....

反而細b本身專注力都好強,所以上pg未見到有乜其他改善...

不過佢地上堂表現比我想像中好。之前上另一間試堂時,細b喊到拆天要瞓覺,反而佢地上依家既pg,幾眼瞓都要等上完堂先瞓。

原帖由 lazycouples 於 10-9-24 10:33 發表

咁點解會有咁多分別既..?

我仔仔而家16個月,因我見阿仔見到小朋友時會特別好留意對方,有時仲好開心咁,但鄰居又無小朋友,就幫佢報左灣仔循道10月pg,都係一個星期一堂,睇下佢有咩反應,有咩得著~~:)

原帖由 twllc 於 10-9-22 13:03 發表
我大b之前對好多野都唔專心,例如用disney碌卡機碌俾佢聽、睇disney dvd、同佢一齊睇故事書、講故仔...唔夠5分鐘就冇興趣,但上左幾堂pg後,佢既專注力耐左,好似再俾佢睇disney dvd,佢可以睇15分鐘以上。所以我覺得pg有用。 ...

咁點解會有咁多分別既..?

我大b之前對好多野都唔專心,例如用disney碌卡機碌俾佢聽、睇disney dvd、同佢一齊睇故事書、講故仔...唔夠5分鐘就冇興趣,但上左幾堂pg後,佢既專注力耐左,好似再俾佢睇disney dvd,佢可以睇15分鐘以上。所以我覺得pg有用。

我bb7個月大時, 要收玩具時都識自己將玩具放開手, 跌落個玩具箱到, 都係pg學架!

Sometimes the effect will come out slowly and suddenly. Mine will know he need to put the toys back to the toy box or shoes back to original place after outing if I tell him to say Bye Bye Toys/Shoes! These are learnt from pg. He is now only 14 mths! Kids are cute and interesting!!!
‹ 上一主題|下一主題