用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中選校秘笈及填表方程式?
樓主: 櫺囹桼
go

升中選校秘笈及填表方程式? [複製鏈接]

Re: 升中選校秘笈及填表方程式?

Dear Billy2393 :

謝謝你的回覆。

我手頭上的是港島東網 (here)

由P. 1開始至P. 11 是本區中學. (選乙部用)
由P. 12至P. 22是他區中學 (選甲部用)

係咪我選甲部他區中學, 要係P.12至P.22頁有列出既學校才可選擇, 如冇列出既學校即係唔駛揀. 我的理解對嗎?   因為同學仔既家長話甲部可以揀全港中學, 要上網睇番佢地既學校編號?!

請clarify.   
Billy2393 寫道:
回冬菇頭之問題

(一)
聖若瑟英文書院的2個位是甲部用,你手上的一覽表是乙部用。聖若瑟英文書(中西區)沒提供他區選擇給港島東區。

(二)
皇仁(灣仔區)在甲部提供10個位,在乙部提供75個位給灣仔區及2個位給港島東區(他區選擇)

需婆 寫道:
007, 唔係好明, 點樣勝完可以再勝? 自選如果中佐, 唔係會俾抽起電腦派位表而唔會同其他一齊參加抽獎咩? 唔係好明啊, 可唔可以解釋一下? 唔該.

需婆 寫道:
我想請教下:
咁如果在自行分配已被選中(結果我依家末知), 咁今次電腦派位,我係咪都係要選個二間為一和二志願?我指乙部分.
我諗, 如果真的好彩自行分配時已選中, 咁教統局都會抽起我份表, 咁我咪可以唔使填自行分配個二間?

需婆:
1)冇規定、唔需要!不過如果2間心儀中學啱小朋友又多位,當然可以勝完可以再勝!(甲、乙or甲乙都再次填上...)
2)冇人會知(如果你有預知能力,告訴我明天六合彩其中四個號碼!)...所以唔能夠咁假設亦唔能夠咁諗!

再答:乙部唔需要再填報考中學,填也可以!
p.s.007少時冇心機讀書,表達能力有限~諒!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

NancyFelix:
正如我topic所說,跟本冇選校秘笈及填表方程式!
所以除了參考人家資料意見、自己也要明白遊戲規則、多了解各校長處(最重要校風良好)、同小朋友做好心理準備...萬一派唔多理想中學...有家人支持、鼓舞...小朋友一樣可以讀出成績、出人頭地!
***唔通派左去喇沙就包保一人攞兩個A咩!***
[/quote]

007,
這道理我明白, 其實亦在剛升上六年班開始, 我就已經將這個道理灌輸比佢知.  我本身並不抗拒自行的兩間中學, 因為佢校風尚好.  若真如此, 到時想玩大風吹, 定係隨遇而安,要睇個仔的意願.

再答:乙部唔需要再填報考中學,填也可以!
p.s.007少時冇心機讀書,表達能力有限~諒!
[/quote]

唔好咁講,係我寫得唔清楚, 唔該晒007.

冬菇頭,

請看p.2所寫,本概覽內由頭到尾全部都係供乙部填寫的,當然你都可以係甲部照填三間,但如果你有心儀學校係本概覽度無嘅,你可以上教署個網度睇番個no.填係甲部,例如你想揀屯門區某中學,你就上網揾no.,跟住填係甲部。

hi fongfonghue,
我係沙田區咖,如果band 2有幾間都好好.
胡忠 (好多人揀,可能已比band1揀晒啦)
梁文燕
楊葛小琳
陳震夏

櫺囹桼 寫道:
[quote]
冬菇頭 寫道:
Dear 007:

Thank you.

學校編號同皇仁得10個位供全港都係上網睇到.  

呢個網

冬菇頭:
咁我明白了...皇仁有10席(10%)畀全港(甲)=有90席(90%)畀本區及他區(乙),若果75席畀灣仔,仲有2席畀你區,其餘13席給餘下16區!

[/quote]

點解會係16區呀?應該係全港18區都有份喎!

冬菇頭,

不受學校網限制選校手冊:
www.emb.gov.hk/FileManager/EN/Content_1580/handbook2007a.pdf

Hi 007,
有一事想不通, 今年全港升中小六學生為7萬7千人,比去年少5千人? 而明報資料顯示九龍城網的"官津"升中學生人數為4491名(似乎未計直資及私校), 即 Band 1 生約1500人, 但粗略估計區內 英中 Band 1 學位為2800個以上(Band 1 中學 14 所乘 200學位), 是否顯示今年 Band 1 中學收不足 Band 1 生?

另想請教以下計算乙部抽獎機率方法是否有錯:
1. K3網 Band 1 生 1500人(4500 x 1/3)
2. 減已報直資學生人數 ?(無從估計)
3. 減自行分配學位已收人數約 840人(粗略估計區內14英中x60人,未計跨區入或出人數)
4. 減甲部中獎約300人(据明報資料計算K3網約佔全港升中人數6.2%, 再乘以全港跨區學額約4900個計)
5. 乙部 Band1 生大抽獎, 只餘 360人!?
(以上還未計直屬/聯系學位!)

謝謝指教!

Maggie124 寫道:
hi fongfonghue,
我係沙田區咖,如果band 2有幾間都好好.
胡忠 (好多人揀,可能已比band1揀晒啦)
梁文燕
楊葛小琳
陳震夏

首先多謝你的幫忙,我大至都係揀左你以上的那幾間,最心儀的就是胡忠,想放甲部和乙部的第一位,請問這樣有機會嗎?

francesyip 寫道:
Hi 007,
有一事想不通, 今年全港升中小六學生為7萬7千人,比去年少5千人? 而明報資料顯示九龍城網的"官津"升中學生人數為4491名(似乎未計直資及私校), 即 Band 1 生約1500人, 但粗略估計區內 英中 Band 1 學位為2800個以上(Band 1 中學 14 所乘 200學位), 是否顯示今年 Band 1 中學收不足 Band 1 生?

1. K3網 Band 1 生 1500人(4500 x 1/3)
3. 減自行分配學位已收人數約 840人(粗略估計區內14英中x60人,未計跨區入或出人數)
4. 減甲部中獎約300人(据明報資料計算K3網約佔全港升中人數6.2%, 再乘以全港跨區學額約4900個計)

謝謝指教!

答第 5 點 :  小兒學校老師已說 最後有約有 1000  band 1生, 98x 英中位 ( 不知他們的消息, 但可信性好高, 因老師不能亂放消息)

eeyore0511 寫道:
點解會係16區呀?應該係全港18區都有份喎!

Because they mentioned Wan Chai & HKE already, 16 + 2 = 18.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

fongfonghue,
其實機會大唔大,我相信冇人講倒比你聽
試下問老師或家長自行選校時多唔多band1生揀佢啦,佢既位唔係多家,e+得84個,淨係馬鞍山都大把人爭啦,問題係你敢唔敢去

francesyip 寫道:
Hi 007,

謝謝指教!
Francesyip:
想不通~正常~因官方資料不透明!
我都係邊想邊答~有錯難免(有人糾正就妙哉!)
我手上冇資料顯示九龍城今年有多少升中生,只係知道還有1723英中學位可供抽獎,而比率是3.50(照計仲有6030升中生未獲垂直…)換言之平均1.17個band1生爭一席!理論上band1生不足2010人(部分band1生已獲分配學位)…只要穩穩陣陣唔大貪~英中好易入!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

007,

多謝回覆!

櫺囹桼 寫道:
[quote]
vivi_vivi:
邏輯好簡單~應該唔會引起混亂!
甲部是band 1~抽先,中獎不用抽乙部…不中→乙部是band 2~緊隨band 1生之後。
甲部是band 2~緊隨band 1生之後,中獎不用抽乙部…不中→乙部是band 1~抽先。

冬菇頭:
咁我明白了...皇仁有10席(10%)畀全港(甲)=有90席(90%)畀本區及他區(乙),若果75席畀灣仔,仲有2席畀你區,其餘13席給餘下16區!

呢條數有問題,因為未包括25%給聯繫官小,我唔知有邊幾間聯繫官小,只知其中兩間一定係軒尼詩道上午及下午.
如果自己唔係官小,呢25%唔洗諗.

其實大家唔需要再糾纏個百份率,因為教統局一早已制定哂,個變數只是唔同學校自己本身開幾多班,有幾多位,所以最實際係知道自己在甲部or乙部時,該校提供左幾多個位,大家應該差考番教統局提供的數字.甲部睇不受校網限制果份,乙部睇番自己區果份

在甲部,係全香港,九龍,新界.離島,大家可以揀任何地區當然包括自己果區,而每一間學校根據教統局set出來嘅百份比來提供學位數目,已經列明晒0係"不受校網限制"果本資料入面,大家唔洗自己計,可以直接參考.呢本"不受校網限制"0係教統局網有得download(冇記錯的話本資料成124頁,冇可能每個學生派一本,唔環保又浪費,有需要時自己download,睇番自己有興趣知道果d),裡面有齊所有學校編號

到乙部,大家就要睇番學校派果份屬於自己個網果份,同樣地,百份比一早set好哂,for本區會多d,他區嘅學校在於自己本身果區同樣地一定係多d,咁佢提供俾本身以外嘅咪小d囉,都係果句,數字最實際,參考番自己個網本資料冊咪得囉.

提多樣,只要小朋友同屬一個banding,就唔理成績次第,只睇隨機號碼,愈細嘅號碼愈先處理,去到呢到就講彩數了,控制唔到~

Good Luck!
My little Son

007,

我有問題請問:
全灣仔區有2132個小六生,但我加晒一覽表灣仔區可供選擇學位有1360個,(2132-1360=772)餘下772個小六生的學位點分配呢?
如果我填晒30個選擇,是否一定可以分配到學位?
若否,EMB會按甚麼原則分配學校給我呀?

謝謝     

[quote]
eeyore0511 寫道:
冬菇頭,

請看p.2所寫,本概覽內由頭到尾全部都係供乙部填寫的,當然你都可以係甲部照填三間,但如果你有心儀學校係本概覽度無

Dear Billy2393

Noted. Thank you.   
Billy2393 寫道:
冬菇頭,

不受學校網限制選校手冊:
www.emb.gov.hk/FileManager/EN/Content_1580/handbook2007a.pdf

Silents 寫道:
007,

我有問題請問:
全灣仔區有2132個小六生,但我加晒一覽表灣仔區可供選擇學位有1360個,(2132-1360=772)餘下772個小六生的學位點分配呢?
如果我填晒30個選擇,是否一定可以分配到學位?
若否,EMB會按甚麼原則分配學校給我呀?

謝謝     

Silents:
1)我唔知今年灣仔有幾多人升中(冇正確資料),你嘅資料何處取(2132個)的?
2)我粗略計算灣仔一覽表有842(非保留)+722(直屬/聯繫)=1564個...+ 有小朋友會中甲部...應該足夠,不過你嘅懷疑亦合理,可以打 2832 7700, 2832 7740(學位分配組查詢)
3)派位好簡單,派完band1生派band2生...如此類推...保證人人有份!
(如果你是band1生(優先派位),按隨機編號先後揀第一志願之中學,滿額→第二志願→滿額→第三志願...如此類推...)...假如派到三十志願都冇中學,電腦幫你揀一間合適的學校。(當然電腦之所謂合適中學,往往是人類所難以想像的!)

‹ 上一主題|下一主題