用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求意見 YWGS vs HKUGA
樓主: hezekiah
go

求意見 YWGS vs HKUGA   [複製鏈接]

Rpp 發表於 24-4-6 23:22
你真係搵咗好多資料研究間學校,我唔熟港同,更加無意識搵呢啲作研究,信百年老校差極都有個譜。當年有家 ...

我自己讀完本書,加上上面幾點,(以及我小朋友成績平平而本身間學校都好好,)我都偏向傳統名校(有network有track record,有資源-直津都ok)或者有IB的(培養思考和國際視野)學校。
但對於樓主的問題,只要vs的學校相差不太遠,尤其是這兩間成績都屬於bigExamB1A,我都贊成應該讓小朋友自己選擇。
不過在和小朋友分析及研究學校的過程中,感覺到小朋友對自己的教育和讀書更有方向、更上心。是值得的。

猴子爸 發表於 24-4-6 23:24
你真係一位好認真嘅家長!
說實話,對於學校所講嘅「理念」,知道就夠,喺實際操作時,佢哋都係凡人 ...

多謝咁多位前輩讚。
因為我之前太懶,所以而家要加把勁。加上港同近期咁火咁受歡迎,又不停見有帖提起這本書,都想了解多啲。其實書中都有講他們的教學方法,港同是一間好學校來的。

RainyRice 發表於 24-4-6 23:41

我自己讀完本書,加上上面幾點,(以及我小朋友成績平平而 ...

好多家長認為俾12歲的選擇是不負責任嘅,真係睇小依家啲細路,有乜事改姓「賴」,唔好攪我,小朋友鐘意嗰間就自然讀得開心既。

回覆樓主:

要做對的決擇,一定要對事情有充份的認識。揀中學除了對成績有影響之外,亦對將來升學和就業有影響。

我們要問一問自己,一個十一二歲的小朋友有足夠的閱歷去洞悉自己未來十多二十年要走的路嗎?如果你認為有,就讓他自己選吧。

以我所見,很多家長自己對這些事情也是一知半解,「讓小朋友選自己喜歡的」就變得理所當然了,反正都是「估估下」。

我很少插手小朋友的事,但升中選校可以說是小朋友成年之前最重要的事,不存在「小朋友可以選自己喜歡的」這種事。

怕錯、怕負責任是人性。但既然把小朋友生了出來,自然要負起這責任。

73662710    發表於 24-4-7 00:20

jiljill 發表於 24-4-7 00:10
要做對的決擇,一定要對事情有充份的認識。揀中學除了對成績有影響之外,亦對將來升學和就業有影響。

我們 ...

想請教j師奶,若果小朋友面對三間中學唔讀媽媽最鐘意的,佢話唔讀你吹咩?佢話日日遲到你負責咩?三間都好學校我唔信有幾大影響佢整個人生?

PTL_L 發表於 24-4-6 15:46
咁見一次就收,係咪好兒戲?

都應該ok 嘅。CC 都係in 1次,仲要唔駛見校長。

RainyRice 發表於 24-4-6 18:40

係就好,我諗緊報了否浪費時間,學校有選擇怎會 ...

升中預備最好由P3 暑假開始了。一些優質直資,要睇埋P4 成績。小朋友就努力打併學業。家長就可以在P4 開始去聽吓啲中學簡介會。因為去到P6 先聽,未必explore 到咁多。我以前是P4 開始去唔同中學聽簡介會,同埋在佢哋官網睇哂啲資料。到我地P6 揀學校時,我就已對一定數量學校有晒認識,然後再收窄範圍決定報邊幾間。那就會預備得好好多。

RainyRice    發表於 24-4-7 00:45

jiljill 發表於 24-4-2 10:49
同級而言,有直資揀直資。

港同近年 DSE 成績亦明顯好過 YWGS。
係呀!所以我會選港同。

Rpp 發表於 24-4-7 00:21
想請教j師奶,若果小朋友面對三間中學唔讀媽媽最鐘意的,佢話唔讀你吹咩?佢話日日遲到你負責咩?三間都好 ...

可以培養出這種熊孩子的家庭,選那間學校也沒差。

cherrieshum 發表於 24-4-7 00:40
係呀!所以我會選港同。

港同唯一問題是未經時間証明

回覆樓主:

見到樓上回應,就想起我某幾位明友,有時我分不出家長是小朋友,還是小朋友是家長,反正就是家長每事徵詢小朋友意見,而所有事也是以小朋友的喜好為依歸。

老實說,活了這麼多年,還未見過在這種家庭長大的小朋友成材,長大坐牢的倒是不少。

jiljill 發表於 24-4-7 00:56
見到樓上回應,就想起我某幾位明友,有時我分不出家長是小朋友,還是小朋友是家長,反正就是家長每事徵詢小 ...

讀左幾間名牌「大學」的J師奶就呢點見識?每個家庭有唔同教育方法,再講EK咁多高才生家長都係俾仔女自由選擇學校,出嚟都係專業人士,唔見人哋坐牢。

RainyRice 發表於 24-4-6 21:30
我都係咁諗。
而且我都唔明點解書院如果推出新課程不選擇跟辦學理念教學、方針相符的IBDP,而選IAL。某程 ...

好大原因係: EDB 唔俾開IB, . 一間中學要開IB ,申請都要被批准才開得成。

verykin 發表於 24-4-5 22:42
難度好高既面試既學校, 才可分實力高低..
自行收的,就是學校想收的最Top30%學生, 之後,有大抽獎學生在你實 ...

Thanks
我意思係講面試難度高既女直;

自行係前30%,不用擔心讀唔上。

swh2020 發表於 24-4-5 21:48
同意你所說的面試體驗。上年報名幾所名校,特別是自行的兩間,從交表報名到面試,全程無笑臉,面試也是口 ...

是的
所以我不是反對由小孩子作最後決定
但小朋友對每間學校的理解都是相當片面,很多時更是瞎子摸象
如果佢單單從佢面試感受黎揀自己讀既學校,係相當唔理性

只要俾多少少學校既資料 引導下佢 佢好容易就轉軚

jiljill 發表於 24-4-7 00:56
見到樓上回應,就想起我某幾位明友,有時我分不出家長是小朋友,還是小朋友是家長,反正就是家長每事徵詢小 ...

俾小朋友決定好容易是錯誤

小朋友只看到學校呈現出來的表面野,例如靚校舍及面試輕鬆好玩,好易做錯了決定,還是家長跟據實際情況去綜合考慮會更佳

hezekiah 發表於 24-4-7 08:10

是的

totally agree

樓主你最鐘意邊間二揀一就可以了,又唔信自己囡決定,又怕自己揀錯,會好煩㗎,兩間都有人支持傳統有人支持新派嘅。

Greylay 發表於 24-4-7 01:44
好大原因係: EDB 唔俾開IB, . 一間中學要開IB ,申請都要被批准才開得成。
...
edb 唔比開I B有咩原因

cafeva 發表於 24-4-7 09:27
edb 唔比開I B有咩原因

根據教育界朋友說:
-DSE 是政府攪出來的,並且大力鼓吹。如果另一方面大開IB 方便之門,就係同自己的政策唱對台了。
- 另外(又係為咗保住DSE 這個親生仔原因),-向大學收生non- jupas 係有限制在30% 的,如果隨便俾學校開IB, 就不能守住這限制了,可惜的是,現在啲大學唔生性,出現偷步超額收non-jupas 生(當然大學好聰明,佢哋提高咗DSE 科目收生嘅入門分數,然後就話係因為DSE 學生未達標,所以就收多咗IB了

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊