用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行上智/maryknoll
樓主: gordonccc
go

自行上智/maryknoll   [複製鏈接]

cmir 發表於 20-12-22 09:17
大家都希望可以自行離場, 除左心儀呢個因素外, 仲要考慮成功機會, 起碼要有一個穩陣選擇。除非大抽獎個區多 ...

咁即係唔好搏mcs?

anitamos 發表於 20-12-22 09:45
始終校內及呈分排名不同,或者你女呈分排名會前過11,真心儀就入表,不要令自己後悔,加油
...

而家校內考嘅唔代表呈分嘅咩?但今之名次係呈二嘅名次喎。唔好意思!我唔識添,可唔可以簡單解釋下呀?

gordonccc 發表於 20-12-22 09:46
咁即係唔好搏mcs?
我唔可以幫你決定, 因為你先了解囡囡性格如果會自主學習, MCS 會讀得好開心, 但係相反的話, 家長會好担心

HTC & MCS 係2間好唔同style 學校, 我自己覺得MCS 會同MSS 相似D, HTC 同SMCC 會係同類。

gordonccc 發表於 20-12-22 09:50
而家校內考嘅唔代表呈分嘅咩?但今之名次係呈二嘅名次喎。唔好意思!我唔識添,可唔可以簡單解釋下呀?
...

不知你小學公布的排名是校內定呈分計法。
呈分除了科比重999632外,要用標準分方式計,需要用到每科的級平均分,所以計出來同一般小學用每科實分可以有好大出入(尤其如有某科低過級平均分時)。

gordonccc 發表於 20-12-22 09:50
...
最好問老師, 呈二嘅名次是否已經計左標準化formula後嘅名次

cmir 發表於 20-12-22 09:59
最好問老師, 呈二嘅名次是否已經計左標準化formula後嘅名次

係,等我問下老師先。因我都唔識計亦計唔到。唔該哂

回覆 cmir 的帖子

同意!MCS 要好靠小朋友自發性, 真係靠自學多, 功課都唔多唔大壓力, 如果你囡囡係自動波的會讀得好開心。 所以只有最適合嘅學校冇最好嘅學校, 應該睇返囡囡嘅性格揀學校。加油!

mcl203 發表於 20-12-20 20:39
有無比較過DSE下嘅SPCS和MSS成績?似乎係非常近喎~~~
瑪利曼 係EK 係一間被低估既學校, 仲不時有人出來話下佢, 但係用腳投票又相反喎. 真係好奇怪!

teresahsu 發表於 20-12-22 11:02
回覆 cmir 的帖子

同意!MCS 要好靠小朋友自發性, 真係靠自學多, 功課都唔多唔大壓力, 如果你囡囡係自 ...
真係靠自學多>>>請問老師唔教嗎? 咁上堂做咩? 睇ETV? 你係中幾?

cafeva 發表於 20-12-22 11:12
瑪利曼 係EK 係一間被低估既學校, 仲不時有人出來話下佢, 但係用腳投票又相反喎. 真係好奇怪!
...

始終港島嘅SPCS, BPS和YWGS,都係受看重家長歡迎。MSS偏向輕鬆,靠自律,唔係太受不少家長接受,學生當然哈皮,但現實又唔到佢哋話事。MSS收生亦唔算進取,亦會收國際學生~~~

曾經見EK有分享,有家長去完funfair day,已經明言唔岩心水~~~

回覆 cafeva 的帖子

唔使咁激動, 我冇講過老師唔教, 老師當然會教啦但係係自主學習多嘅, 所以我係講自學「多」

mcl203 發表於 20-12-22 11:51
始終港島嘅SPCS, BPS和YWGS,都係受看重家長歡迎。MSS偏向輕鬆,靠自律,唔係太受不少家長接受,學生當然 ...

MSS 同 SPCS 一樣有好多叻學生一早已出國留學無考DSE, 如果呢班學生無走,兩校的DSE 成績可能更加好。

cafeva 發表於 20-12-22 11:14
真係靠自學多>>>請問老師唔教嗎? 咁上堂做咩? 睇ETV? 你係中幾?

好視乎老師教得好唔好,教得差的話,學生就要靠自學或出去補習,不用奇怪。

mcl203 發表於 20-12-22 11:51
始終港島嘅SPCS, BPS和YWGS,都係受看重家長歡迎。MSS偏向輕鬆,靠自律,唔係太受不少家長接受,學生當然 ...
一路聽大多數分享都MSS要靠自律係Happy school ,但初中同高中有冇分別呢?會否到中三中四分科後,都有方法導向學生專注更多在成績上呢?

creambun 發表於 20-12-22 12:07
好視乎老師教得好唔好,教得差的話,學生就要靠自學或出去補習,不用奇怪。
...

每間學校都有用心老師同hea教老師,只係比例上有幾多同你有冇唔好彩遇上或遇上幾多次

teresahsu 發表於 20-12-22 12:00
回覆 cafeva 的帖子

唔使咁激動, 我冇講過老師唔教, 老師當然會教啦但係係自主學習多嘅, 所以我係講自 ...
我無激動. 只係唔明白所以請教下. 點為之自主學習呢? 即係老師唔跟進度? 唔多quiz?

bettyay 發表於 20-12-22 12:11
一路聽大多數分享都MSS要靠自律係Happy school ,但初中同高中有冇分別呢?會否到中三中四分科後,都有方法 ...
高中真係未清楚,但MSS初中唔係坊間講到輕鬆到唔駛讀書咁,不過真心靠好自律,因為學校好多事情會俾返班妹落決定。學習上quiz,test每課後都有,班妹一般唔輸得,學習氣氛又好,所以呢啲quiz都會溫書,態度好好。paper work功課真心唔多,presentation 同project 反而科科有咁濟,所以佢哋好慣好自信心對外說話。
「自主、自信」唔係就係出來面對社會時的重要特質?

creambun 發表於 20-12-22 12:07
...
即係MCS 普遍老師教得差?

Ktfk 發表於 20-12-22 07:21
HTC 係好學校,適合讀書自發性高嘅小朋友。校舍雖然略細,sisterhood 好好,好多老師都係HTC師姐來。另外 ...
同意。 呢個成績再加英文不錯, 都好大機會入到HTC

cafeva 發表於 20-12-22 12:20
我無激動. 只係唔明白所以請教下. 點為之自主學習呢? 即係老師唔跟進度? 唔多quiz?
...
自主學習即會主動尋求知識,老師講完明與唔明的都會主動深入了解多啲,唔係老師餵幾多就食幾多就算。主動尋求可以問老師、同學、睇相關資訊、上網、甚至找外援(補習)等等

jacknetpass    發表於 20-12-22 17:14
gigayan    發表於 20-12-22 13:45
YmOra    發表於 20-12-22 12:45
creambun    發表於 20-12-22 12:37
‹ 上一主題|下一主題