用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院 vs 九龍華仁
樓主: goodjob123
go

港大同學會書院 vs 九龍華仁   [複製鏈接]

medicine 發表於 20-9-3 09:02
個個post,當年係沒睇到。最近被人翻出來先知。話時話,油X前30名都沒,執著門化學做乜?後來選科有化學但 ...

執著呢家嘢係好難理解,正如軒小考級4x都仲要乙1去抽QC一樣。抽到都可能只係入咗無間地獄。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 20-9-3 09:21
有的人就愛幻想:想自己有朝一日……

對我嚟講,選科自由度不如學校補底成效重要

任你選科但4主科都係救唔到又有咩用?

呢兩間中學既補底成效都係有待改進 (起碼33222率能恒常地維持係80%+先啦!)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-9-3 10:13

同意。
我係比較寬鬆:算考到兩個5,三個4,一個3.即33%的5+,83%的4+,勉强符合大部分的1A校的平均數,請問,在這樣的成績下,追求某科熱門如化學或其他,有何意義?

triceramum 發表於 20-9-3 09:11
你真係未經歷或去認識讀到心儀科目升LV的例子
中三成績算得乜? 認識唔少會考14-16分, AL考2A-3A, 原因係乜? ...
我唔係好明,2A3A算係幾叻(個人覺得),你意思係佢揀啱科2A3A最後會考總分14至16分?咁其他科咪冇乜分?

carmenlook 發表於 20-9-3 10:34
我唔係好明,2A3A算係幾叻(個人覺得),你意思係佢揀啱科2A3A最後會考總分14至16分?咁其他科咪冇乜分? ...
Sorry 打漏AL, 係會考14-16分, AL考到2A-3A

cafeva 發表於 20-9-3 09:16
唔少?即係幾多?我幾廿歲衹識一個咁既case.同埋佢無轉科

Del

hkpapa852 發表於 20-9-3 10:13

咁公平啲講, 港同早十年intake的是BAND 1A甚至BAND 1成績嗎?
九華同港同都好有人情味, 無叫唔達標者留級或其他暗示就真係的

triceramum 發表於 20-9-3 11:03
有興趣的可google恒商AL成績及早中期收生平均會考要求成績
http://paper.wenweipo.com/2006/08/10/NS0608100003.htm

收成廿幾分.
估計早期收13-16果班未必有2A3A

cafeva 發表於 20-9-3 11:14
http://paper.wenweipo.com/2006/08/10/NS0608100003.htm

收成廿幾分.
廿幾分係後期啦
所以我叫你google早中期

我入學所年收緊16分

回覆樓主:

這兩間中學在我眼中都非常不錯,難分高下。

triceramum 發表於 20-9-3 11:06
咁公平啲講, 港同早十年intake的是BAND 1A甚至BAND 1成績嗎?
九華同港同都好有人情味, 無叫唔達標者留級或 ...

intake 是否B1, 同補底成效唔一定有直接關係

我一直強調, 對能為力既學生應該要提供另類出路.

獨沽一味只係去叫學生去考大學其實係龍校係唔可行, 只會令學生表現兩極化

兩間都係好學校,不妨照去報考, 成功被取錄都唔易,有幸阿仔上年兩間學校都有面試機會, 面試過程阿仔感覺非常良好,都係一種好體驗, 如果小朋友兩間學校都有offer真係好叻, 到時先至煩惱做抉擇!

hkpapa852 發表於 20-9-3 11:40
intake 是否B1, 同補底成效唔一定有直接關係

我一直強調, 對能為力既學生應該要提供另類出路.
咁band 2, 3學校補底實在太差了, 唔明點解唔全部轉做職業先修

triceramum 發表於 20-9-3 11:50
咁band 2, 3學校補底實在太差了, 唔明點解唔全部轉做職業先修

呢個唔係學校問題, 係之前教改時EDB要求官津校取消職業先修.

不過都係VTC有心, 繼續攪番高中職業先修學院

其實兩間都係好學校, 各取其所. 傳統男名校, 都會有一種其他學校冇嘅 Brotherhood, 如果你仔都嚮往, 就go la

至於值唔值得比20-30萬去讀一間中學, 就好似有人鍾意去私家醫院生仔, 有人鍾意去政府醫院生一樣, 只有自己先知道值唔值.

我有兩個女, 一個讀直資, 一個讀津校. 半年前, 我都有懷疑過每年比咁多錢學費, 係咪值呢? 但疫假開始之後, 我就發覺好值, 亦都令我對學校改觀.  

我唔係話讀直資一定好, 又或者津校一定唔好, 只係想講, 只有最適合嘅學校.

goodjob123 發表於 20-8-26 21:20
如果不考慮學費,地點。假設兩間都收囝囝,你會揀邊間?

Delete

medicine    發表於 20-9-3 14:25

咁我都覺得兩間都係好學校,今次疫情港同一早就開始跟時間表全日教學,呢方面我都好欣賞,華仁可能之前未有準備,有網上上堂但唔會好多,呢兩日就真係開始做到跟時間表上全日,我見而家港同都好受歡迎好多人想入,不過如果唔係呢幾年有適齡升中學童的人未必知佢而家上咗位,但keep住做得好的話我相信慢慢名氣都開始響,不過讀書最緊要啱自己,值唔值就睇自己經濟同諗法,我上年都有直資offer,三間學校都唔錯的,但最後都係揀讀津校,覺得留番幾千蚊去學嘢同補課化算啲

kimlam953 發表於 20-9-3 14:17
一定係九華
揀活動教學會被人覺得個仔係咪有咩問題, 港同又唔出名, 唔知的以為係b2/3
今時今日仲會以為港同係b2、3學校嘅家長,都唔需要同佢傾咁多

1209yoyo 發表於 20-9-4 14:40
今時今日仲會以為港同係b2、3學校嘅家長,都唔需要同佢傾咁多

醒目開學勳章

Soundervolt 發表於 20-9-1 19:18

其實好簡單,睇吓一啲國際級嘅活動或校外課程,成績好嘅 ...
我反而覺得傳統名校人才輩出,無咁易響校內突圍參予校外活動,港同校友反而多啲機會,只要你肯報就俾你參加
‹ 上一主題|下一主題