用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 以近3年DSE成績計算,沙田那間中學屬於B1A? ...
樓主: yaumuimui
go

以近3年DSE成績計算,沙田那間中學屬於B1A?   [複製鏈接]

Siusiumy 發表於 19-9-27 13:41
我都想知,係唔係LKM、沙循、沙官同蘇浙呢幾間?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3766729&page=2&authorid=0#pid47955533

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3659724&page=2&authorid=0#pid46737579
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3483178&page=2&authorid=0#pid44778166

睇最近三年DSE, 幾間既4級以上百分比都是60%上下浮動.

但3322率唔錯, 勉強算是Band1B.

沙官就Band1C.

咁St Rose呢?

Charlotte_mom 發表於 19-9-25 16:53
呢個帖你都好清楚
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3766729
SPC 3322 84.9 /  ...

沙循 DSE 2019. 3322率 85.6 / 三大 Degree 35

sunflower2000 發表於 19-9-27 18:18
咁St Rose呢?
沙田友通常無視呢間學校

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 19-9-26 08:51
咁又係,sssdp nmtss都係政府資助,不過唔係教資會資助之嘛
林太唯一德政,可能係整咗NMTSS出嚟。
有咗NMTSS,無得資助既Degree/AD/HD課程,可能連10%都唔夠。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-9-28 10:24
有咗NMTSS,無得資助既Degree/AD/HD課程,可能連10%都唔夠。
...
都好既,起碼提醒啲人,讀邊啲科,目前就業路徑好啲.

hkpapa852 發表於 19-9-28 10:20
沙田友通常無視呢間學校
點解? 女校關系? 唔好咩?

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-9-28 10:24
...

我都覺得係

Sing13 發表於 19-9-25 10:37
我認為
5 以上 35%, 4 以上 70%, 3322    85%
而且有連續兩年以上,咁就貨真價實Band1A,

5 以上 35%, 4 以上 70%, 3322  85%

—————————————

是否指同時發生?

LeoChung_FB 發表於 19-9-26 22:21
回覆 PeterWong2012 的帖子

資料未夠充份,公布埋5+、4+先能夠得知學校水平。

合理!

3322數字⋯⋯⋯個人只覺得只可以評估2A-1C

sukitelfold 發表於 19-9-28 14:28
5 以上 35%, 4 以上 70%, 3322  85%

—————————————
是的,參見55#https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3792356&page=3&authorid=0#pid48147662

噢!原來喇叭從未踏足過你心中既B1A門欄

沙田bank 1A應只有曾,吕,崇三間

hkpapa852 發表於 19-9-28 17:53
噢!原來喇叭從未踏足過你心中既B1A門欄

既然考試制度轉變左,評級標準與時并進.
而DSE過3322已基本上有自資學位.
Band1A唔考慮3322率都唔合理.

sunflower2000 發表於 19-9-28 11:44

st rose 係好學校唻。

ktdanielli 發表於 19-9-28 20:25
st rose 係好學校唻。
算唔算1B?

sunflower2000 發表於 19-9-28 11:44
因為得幾個位比沙田區

sunflower2000 發表於 19-9-28 21:53
算唔算1B?

我相信是。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-28 09:40
沙循 DSE 2019. 3322率 85.6 / 三大 Degree 35

Please see

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3766729&extra=page%3D1&page=28

2019香港中學文憑試成績與升學情況
  • 共125名中六學生應考2019香港中學文憑試,共報考17科 ;
  • 其中14科有超過50%同學考獲4級或以上成績;
  • 整體達4級或以上的比率為58.3%。
  • 96.8 %中六同學成功達大學副學士基本入學要求(22222或以上) ;
  • 85.6 %中六同學(共107名)成功達大學聯合招生基本入學要求(33222或以上) ;
  • 85.5 %同學 (共106 位)獲取大學聯合招生課程(JUPAS)學額。
  • 78.2 %同學(97位)獲取學士學位課程(Degree courses)學額,其中34位 (35 %)同學成功獲得香港大學,香港中文大學,香港科技大學取錄 。
  • 整體而言,本屆公開試成績表現理想, 97 % 的中六同學升讀大學及大專學院進修,當中包括大學聯合招生及自資的學士學位、副學士學位及高級文憑課程。

三大: 34 / 125 = 27.2%

有冇沙循、林裘謀、沙蘇、培英及聖羅撒的DSE及入大學比較?
‹ 上一主題|下一主題