用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一人一信致教育局局長, 嚴厲打擊用非自住地址申請大抽獎 ...
樓主: skpun0317
go

一人一信致教育局局長, 嚴厲打擊用非自住地址申請大抽獎   [複製鏈接]

simpson.chan 發表於 18-12-4 11:31
你而家講不分區派位,咩係派位,就係assign俾你,你無得揀。
我係講派位前,學校有得揀學生,家長有得揀學校,如直資/私小一樣。

其實大家報幼稚園都係咁報。

唔想講得細節太遠,只想講分區抽獎派位之荒謬,若有人支持分區抽獎派位,可以講講呢個運作既道理係邊。

你提過Maryknoll,你知唔知果啲學習能力弱既派左去Maryknoll幾慘,最後派band 3中學,去到完全唔掂,連band 3學生做到既野都做唔到。呢啲就係亂派位,而後被一班人混水摸魚,以為入名校就威威,結果害死仔女既結果。

Vanadium 發表於 18-12-4 11:09
其實依家幼稚園、直資或私小、中學自行收生、大學收生,都已係不分區,亦未見大遷徒問題。

家長自行衡量係 ...

係呀,一向講緊高位教育局官員唔做唔錯,尸位素餐。

lcyesther 發表於 18-12-4 08:28
怕派去跨區,乙一填本區不受歡迎學校,如果乙一填熱門,自己衡量跨區風險。
不過問題反而係,日日返學動 ...

而家V會員希望全港不分區去派位,邊個明佢真正諗緊乜呀..

simpson.chan 發表於 18-12-4 11:51
個例子肯定係常住地址,
我剛check過了,原來依家字眼改左係唯一或主要.......無左恆常字眼。

咁就易明了。就算平日訓祖父母到,星期六日訓父母到,咁主要地址唔填得父母地址? 父母地址都唔主要過祖父母地址?

Vanadium 發表於 18-12-4 11:52
我係講派位前,學校有得揀學生,家長有得揀學校,如直資/私小一樣。

派去maryknoll? 佢父母揀架喎,你以為隨機無揀又assign去?
你考dg考入左,但跟唔上進度,一樣慘。

關咩事呢??

Vanadium 發表於 18-12-4 11:56
我剛check過了,原來依家字眼改左係唯一或主要.......無左恆常字眼。

咁就易明了。就算平日訓祖父母到,星 ...

教育局係政策執行者,建議你多問多了解先提出方案,唔好只睇一堆報紙之後自己去罵,記者係特定議題一知半解係可以理解同預期。

講埋入三缐小學最後可以入band 1 既例子嘛。

再講多d唔關事,又澎拜大義既野咁咪sidetrack得靚好多囉

辛苦曬!

simpson.chan 發表於 18-12-4 12:12
講埋入三缐小學最後可以入band 1 既例子嘛。

再講多d唔關事,又澎拜大義既野咁咪sidetrack得靚好多囉
講真咩制度都有人話唔公平嫁啦, 算啦

回覆樓主

係,其實咩政策都有前設考慮,解決若干問題,做到某些目標。 而出黎措施一定惠及唔到所有人,無照顧到就覺得唔公平。  絕對支持追求「更公平」,具體真實可行就可以,唔好自打嘴巴,個頭提出「全港不分區派位」(即係想抽名校),轉頭又話讀名校小朋友跟唔上好辛苦,去band 3 中學云云。

根本一堆冠冕堂皇理念放埋一齊,真正想點無人知。

一個簡單是非黑白問題,就係虛報地址唔啱,樓主要求政府多監察及打擊呢種行為!認為對的,就支持!事不關己的,可以不支持!
想提倡改革現時的教育制度,大家可以去信教育局、去請願、去找特首等等!某些人繼續在此post混洧視聽,居心叵測!

Onetwofree 發表於 18-12-4 13:29
一個簡單是非黑白問題,就係虛報地址唔啱,樓主要求政府多監察及打擊呢種行為!認為對的,就支持!事不關己 ...

exactly!

lcyesther 發表於 18-12-4 13:27
比起抽獎,舊生同兄姊分更唔公平。抽輸一次,細佬妹連累無分,世世代代無分。呢個先真正唔公平。

...

係咪第一個有分加,第二個就無。若第一個抽到hea校唔讀,第二個連頭生子女5分定10分都無埋?

若係咁,就真對次生子女好唔公平。

教育局最離譜係假設間間學校一樣,會覺得你無你抽到咩學校,照讀都無問題,但實情香港有無0.0001%人會咁諗? 佢地政府權貴,邊個會抽獎,又抽到hea校都照讀?

不過佢地懶得理,反正以佢地關係一定搵到好學校收佢地仔女,你啲市民怨氣關佢鬼事。

Vanadium 發表於 18-12-4 15:25
係咪第一個有分加,第二個就無。若第一個抽到hea校唔讀,第二個連頭生子女5分定10分都無埋?

若係咁,就真 ...

simpson.chan 發表於 18-12-4 11:55
而家V會員希望全港不分區去派位,邊個明佢真正諗緊乜呀..

我明。而且舉腳贊成。

不分區派位系家長先填表選校,全港任揀,然後再抽。除非你揀過,唔會無喇喇你住屯門派你去柴灣。

又或者甘講,即系大抽獎取消乙部分區抽,全部位比曬甲部。甲部可以選 50 家學校。

kwunpa 發表於 18-12-4 20:30
我明。而且舉腳贊成。

不分區派位系家長先填表選校,全港任揀,然後再抽。除非你揀過,唔會無喇喇你住屯 ...
我個人始絡理想化啲,認為純抽獎唔係好啱路數。

每次睇新聞,見到一班內地有少少錢既人,完全唔了解香港教育,只知抽獎分區,就買個名校區地址博大霧,選校時學校理念與運作、自己仔女性格適唔適合等完全唔理,只見"名"就追........

如果比返學校都有權揀,相信佢地會知邊啲學生同家庭適合佢地。

唔係話針對咩人,而係.....任何家庭都應該知道教育係要家校配合,理念一致相當重要。

純brainstorm,整個小學派位只分兩輪,第一輪70%學位,學校可interview學生去揀,家長可揀最多5間去interview,無分區。

第二輪30%學位,家長報,全港任抽獎,目的係保持學校學生都有一定程度多元化,及避免interview揀學習太selective。

如此報第一輪時家長會好小心,5個選擇中,應會盡量保証自己仔女入到,免大抽獎任上天安排,而interview揀學生仍算有根據,家長即使萬一唔得,怨氣都無咁大,至少可能自己小朋友真係有地方做得唔好,而大抽獎仍比返佢少少入讀想讀學校機會。

教育局每年都系捉十幾個case 當交差,靠官僚,真系法國大餐。
剩系喇沙小學一年都唔衹幾十個假地址。神父系開學日同全級講,寫手冊寫真地址就得,入佐黎就無得踢你走。你話假地址系幾普遍。

我有朋友系教育局小一入學組度做。佢話根本太多假地址,捉唔曬。而且填假地址系無後果,衹系抽翻你張表出來,始終有位比你。根本唔會告上庭,甘多年亦無人被告過!因爲,告一單D官僚已經要做多十倍野都唔衹,公務員點會揾自己笨。仲有,打官司起碼三五七年,真係個細路畢佐業都未開庭。

kwunpa 發表於 18-12-4 21:13
剩系喇沙小學一年都唔衹幾十個假地址。神父系開學日同全級講,寫手冊寫真地址就得,入佐黎就無得踢你走。你話假地址系幾普遍。
我都講,41網呢啲舊區,正常邊有咁多適齡入學小童呀,仲年年都咁多,唔會變。

攞個地址報完收左,咪交翻個地址出黎比下一批,年年都係咁。

教育局要confirm個地址係假,仲要假到無人住,係要每個case搵人上去幾次先得,何來咁多人呀。

呢個post好呀,叫人舉報自己識果啲,人手去晒幫佢地做二五仔女,另一批"謹慎虛報者"就更安全,因教育局已無人手去抽查佢地。

我係"謹慎虛報者",都會支持呢個post既行動,幫手調走啲"警察"。
‹ 上一主題|下一主題