用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家學校(九龍城) Chat Room
樓主: WTY
go

嘉諾撒聖家學校(九龍城) Chat Room [複製鏈接]

嘉諾撒聖家學校(九龍城) Chat Room

每段考期間遲到5次記一次缺點,而且不建議帶零用錢回校.

Re: 嘉諾撒聖家學校(九龍城) Chat Room

開學已经一段日子了,每天我也帶女女上學,跟據我自己的觀察及與女女的每天談話,我可以話比大家聽一年級的老師是十分好的。  所以話聽人講野也要小心分析及自己觀察!

女女每天也開心地返學。暫時功課不算多但女女很聽老師話,每天自己温書及執書包。 她們的教導女兒很受落。

希望各位聖家的小朋友讀得開心。   

0507MUM 寫道:
暫時功課不算多但女女很聽老師話,每天自己温書及執書包。 她們的教導女兒很受落。

哇, 你囡囡緊係乖女一名, 我囡唔到考試都唔溫書
通常一年級的老師都是很豐富教一年級經驗的老師, 請問你囡囡是讀哪班的?

WTY 寫道:
每段考期間遲到5次記一次缺點,而且不建議帶零用錢回校.

一年級是不可以在學校購買食物的.

WTY 寫道:
請問家長教師會多久要開會?是否都在辦公時間?有沒有在職家長參加?

你意思是做委員是嗎? 如果是, 首先是你要報名參加做委員, 再經會員大會投票, 勝出才能做的. 至於家教會的義工, 就隨時歡迎參加. 如果你是家長, 上星期你應該已收到家教的通告.

我的女女讀1B班, 班主任是黃老師。  

我女女是怕事精,可能驚老師上堂問边個冇温書掛!

說真的女女真的很開心, 昨天她上了 NATIVE TEACHER 的英文堂說好好玩還有小貼紙賞厲, 真估不到!!

請問時間表內英文科有"N"是指NATIVE TEACHER嗎?那"#"是代表什麼?

0507MUM

我囡都好鍾意去  ENGLISH FUNLAND 架
你係每天自己送女返學

KITTYMAMA,

係呀!我每天都送女返學。

因校巴要阿女 6:50AM上車,太早,我同女女都起唔到身。

等遲些轉回全日,睇下能否遲點上車才安排!

N = NATIVE TEACHER
# = ENGLISH FUNLAND (去特別英文室玩)

對嗎?

0507MUM 寫道:
KITTYMAMA,

係呀!我每天都送女返學。

因校巴要阿女 6:50AM上車,太早,我同女女都起唔到身。

同我一模一樣, 點知一帶就第3年lu

N = NATIVE TEACHER
# = ENGLISH FUNLAND (去特別英文室玩)
對嗎?

呢個真係唔清楚

KITTYMAMA,

每天我都会比女女到公園玩五分鐘才入學校,睇下明天能否見到你和女女。

我女是協社,你女女呢?

我今日真係有去到公園仔呀, 因為架車早到.

我囡係誠社

女女話個書包好重,已經每天執書包,但都係覺得好重,真慘!   

好在問佢覺得返學開唔開心佢話開心!

KITTYMAMA,

係咩?下次要帶朵玫瑰花係心口同你相認!

WTY,

我個女女都話個書包好重尤其是要背着書包集隊和等校巴放学!  她叫我買個有輪可以拉的旅行背囊款給她,我們今天会到吉X島睇下!

0507MUM,

我買比女女的書包是SPI理工新設計那款納米書包,聽講已經係比較輕同埋護脊的,不過加埋書我都係覺得好重.而家返學放學我都儘量叫個工人替女女拿書包,只係係學校內佢要自己拿.你買到咩新書包再上來同我們分享下啦!

KITTYMAMA, 0507MUM,
你們的女兒是否讀3年級?
她們讀得開心嗎?

WTY,

我都係買了你那款SPI護脊書包給她,是很实用,但對小一仔來說是仍然太重。我会留到她升小二或小三時才用,不怕浪費了!

我個女昨天帶我到 "永X "買了一个可以拉的旅行背囊款給她, 是KT款的,她說班中也有數个同學用。  由于我們一年級不用上梯級, 全程都可以拉,我希望這樣会好D !!!

maomama,

我的女是今年才一年級, 她十分喜歡此学校,連我也給她感染了很喜歡此学校。  

Hi 你們好!  小女都是三年班, 是插班的, 尚在適應中.  
‹ 上一主題|下一主題